Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért nem helytálló a hűtővíz elnevezés?

hűtővíz tartály

Az autó tökéletes működéséhez több hozzáadott folyadék is szükséges. Ezek egy része a forgó, ezáltal kopó alkatrészek kenését, vagyis védelmét szolgálja, de van olyan is, amelyik elsősorban a motor hűtéséért felelős. Utóbbi műveletet a köznyelvben leginkább hűtővíznek nevezett folyadék hivatott elvégezni. Az alábbiakban megpróbáljuk körül járni, hogy miért nem pontos a hűtővíz megnevezés.

Nevezzük nevén

Ha valaminek nevet adunk, akkor megpróbáljuk egy tulajdonságát kiemelni, vagy egy olyan dologhoz hasonlítani, amit korábbról ismerünk. Ezért a hűtővíz kifejezés meghonosodott a köznyelvben. Alapvetően a fagymentes időszakban a hűtőrendszerbe valóban elegendő lehetne tiszta vizet önteni. A motor hűtésének funkcióját ez több-kevesebb ideig el tudná látni. Azonban ennek a használata több problémát is felvet. Először is a tiszta víz tele van különböző ásványi anyagokkal, amelyek könnyen lerakódhatnak, és vízkő képződhet a hűtőrendszer csöveiben. Ez pedig átjárhatatlanná teheti azt, ami akadályozhatja a kellő hűtést. Ezért a minimum, hogy desztillált vizet használunk. Ezzel azonban nem védjük meg a hűtőrendszer fémes elemeit a korróziótól és a kopástól. Arról nem is beszélve, hogy nulla fok körüli hőmérséklet alatt könnyedén megfagyhat a folyadék, ami szintén súlyos károkat tud okozni az autóban. Mindezek miatt télen, nyáron az erre a célra kialakított hűtőfolyadékok használata javasolt. Ezek fel vannak vértezve különböző adalékanyagokkal, amelyek védik az alkatrészeket. A téli hűtőfolyadék a hozzáadott fagyálló összetevők miatt pedig megakadályozza, hogy a zord időben megfagyjon a csövekben keringő anyag. Mindezek miatt, a helyes elnevezés tehát nem más, mint a hűtőfolyadék.

Milyen adalékanyagok segítik a hűtőfolyadékot?

Ha az összetevőket keressük, akkor nem hagyhatjuk ki a desztillált vizet. Ez ugye önmagában nem elegendő, mint ahogy már fentebb leírtuk, viszont más folyadékokkal keverve megfelelő elegyet kaphatunk, ami el tudja látni a hűtéshez szükséges minden feladatát. A fagyálló szerepét valamilyen alkoholszármazék látja el, általában etilénglikol. Ez azonban még mindig nem elegendő, így olyan adalékanyagok is kerülnek bele, amelyek védik a fémes elemeket a kopástól és a korróziótól. Ez egy olyan keverék, amely megakadályozza, vagy lassítja a rendszerben bekövetkező káros vegyi folyamatok végbemenetelét. Ezek úgynevezett inhibitorok, melyek segítségével kémiai egyensúly teremthető, ami a korrózió elleni védelem kulcsa. A hűtőfolyadékban alkalmazott inhibitorok három típusba sorolhatóak. Ezek szerves, szervetlen, vagy hibrid szerves technológiával készülnek. A szervetlen típus szilikátokat, foszfátokat használ inhibitorként. Ez a legrégebben használt, bár manapság ritkán ajánlják. Elsősorban akkor, ha alumíniumból készült a motorblokk, vagy a hűtő, mivel a szervetlen adalékanyag-technológiával készült hűtőfolyadék ekkor tudja jó hatásfokkal ellátni a feladatát. A szerves inhibitorok segítségével vékony filmszerű réteg keletkezik az fémes ötvözetek felületén, ez megvédi a komolyabb oxidációtól. A vegyes technológia szerves és szervetlen inhibitorokat is használ. Mindegyik esetében a fő szempont a hűtőrendszer karbantartása, a megfelelő fagyáspont és a hővezető képesség biztosítása. Mindezek miatt a hűtőfolyadékot akkor is érdemes időnként cserélni, ha megfelelően alacsony fagyásponttal rendelkezik. Ha ezt nem tesszük meg, akkor elhasználódik, és nem tudja ellátni a feladatát, ami pedig a hűtőrendszer meghibásodásához vezethet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata