fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miért nem helytálló a hűtővíz elnevezés?

hűtővíz tartály

Az autó tökéletes működéséhez több hozzáadott folyadék is szükséges. Ezek egy része a forgó, ezáltal kopó alkatrészek kenését, vagyis védelmét szolgálja, de van olyan is, amelyik elsősorban a motor hűtéséért felelős. Utóbbi műveletet a köznyelvben leginkább hűtővíznek nevezett folyadék hivatott elvégezni. Az alábbiakban megpróbáljuk körül járni, hogy miért nem pontos a hűtővíz megnevezés.

Nevezzük nevén

Ha valaminek nevet adunk, akkor megpróbáljuk egy tulajdonságát kiemelni, vagy egy olyan dologhoz hasonlítani, amit korábbról ismerünk. Ezért a hűtővíz kifejezés meghonosodott a köznyelvben. Alapvetően a fagymentes időszakban a hűtőrendszerbe valóban elegendő lehetne tiszta vizet önteni. A motor hűtésének funkcióját ez több-kevesebb ideig el tudná látni. Azonban ennek a használata több problémát is felvet. Először is a tiszta víz tele van különböző ásványi anyagokkal, amelyek könnyen lerakódhatnak, és vízkő képződhet a hűtőrendszer csöveiben. Ez pedig átjárhatatlanná teheti azt, ami akadályozhatja a kellő hűtést. Ezért a minimum, hogy desztillált vizet használunk. Ezzel azonban nem védjük meg a hűtőrendszer fémes elemeit a korróziótól és a kopástól. Arról nem is beszélve, hogy nulla fok körüli hőmérséklet alatt könnyedén megfagyhat a folyadék, ami szintén súlyos károkat tud okozni az autóban. Mindezek miatt télen, nyáron az erre a célra kialakított hűtőfolyadékok használata javasolt. Ezek fel vannak vértezve különböző adalékanyagokkal, amelyek védik az alkatrészeket. A téli hűtőfolyadék a hozzáadott fagyálló összetevők miatt pedig megakadályozza, hogy a zord időben megfagyjon a csövekben keringő anyag. Mindezek miatt, a helyes elnevezés tehát nem más, mint a hűtőfolyadék.

Milyen adalékanyagok segítik a hűtőfolyadékot?

Ha az összetevőket keressük, akkor nem hagyhatjuk ki a desztillált vizet. Ez ugye önmagában nem elegendő, mint ahogy már fentebb leírtuk, viszont más folyadékokkal keverve megfelelő elegyet kaphatunk, ami el tudja látni a hűtéshez szükséges minden feladatát. A fagyálló szerepét valamilyen alkoholszármazék látja el, általában etilénglikol. Ez azonban még mindig nem elegendő, így olyan adalékanyagok is kerülnek bele, amelyek védik a fémes elemeket a kopástól és a korróziótól. Ez egy olyan keverék, amely megakadályozza, vagy lassítja a rendszerben bekövetkező káros vegyi folyamatok végbemenetelét. Ezek úgynevezett inhibitorok, melyek segítségével kémiai egyensúly teremthető, ami a korrózió elleni védelem kulcsa. A hűtőfolyadékban alkalmazott inhibitorok három típusba sorolhatóak. Ezek szerves, szervetlen, vagy hibrid szerves technológiával készülnek. A szervetlen típus szilikátokat, foszfátokat használ inhibitorként. Ez a legrégebben használt, bár manapság ritkán ajánlják. Elsősorban akkor, ha alumíniumból készült a motorblokk, vagy a hűtő, mivel a szervetlen adalékanyag-technológiával készült hűtőfolyadék ekkor tudja jó hatásfokkal ellátni a feladatát. A szerves inhibitorok segítségével vékony filmszerű réteg keletkezik az fémes ötvözetek felületén, ez megvédi a komolyabb oxidációtól. A vegyes technológia szerves és szervetlen inhibitorokat is használ. Mindegyik esetében a fő szempont a hűtőrendszer karbantartása, a megfelelő fagyáspont és a hővezető képesség biztosítása. Mindezek miatt a hűtőfolyadékot akkor is érdemes időnként cserélni, ha megfelelően alacsony fagyásponttal rendelkezik. Ha ezt nem tesszük meg, akkor elhasználódik, és nem tudja ellátni a feladatát, ami pedig a hűtőrendszer meghibásodásához vezethet.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata