Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi rejlik a P0171 mögött?

hibakód kiolvasás

A P0171 hibakód akkor jelenik meg a motorvezérlő egységben, amikor az első hengersoron lévő oxigénérzékelő túl sovány levegő–üzemanyag keveréket tapasztal. Számos különböző dolog előidézheti ezt a problémát. Vajon mit kell tudni erről a nem túl bizalomgerjesztő szimbólumról? Mit üzen, mit akar tőlünk, mi az, amit biztosan meg kell tennünk, ha felgyullad a hibajelző? Járjunk utána együtt!

Mit jelent P0171 kód?

A P0171 kód tehát azt jelenti, hogy az első hengersoron lévő oxigénérzékelő túl sovány keveréket ismert fel a korrekció elvégzéséhez. Hogy ez mit takar? Az oxigénérzékelők képesek az üzemanyag–levegő elegyet feljavítani az optimálishoz képest akár 15 százalékos eltérés esetén is. Ha ennél nagyobb mértékű szabályozásra van szükség, akkor tárolódik a rendszerben a P0171 hibakód. A sovány jelzővel amúgy az olyan levegő–üzemanyag keveréket illetjük, amelyben több levegő van, mint az üzemanyag teljes elégetéséhez szükséges mennyiség. De vajon mik a tünetek? Ha az üzemanyag-keverék csak enyhén sovány, akkor a P0171 kódból gyakran nem jelentkezik más szimptóma, csak a műszerfalon felvillanó motorellenőrző lámpa. Ha viszont az egyveleg nagyon levegős, akkor a következő gondok bármelyikét észlelhetjük:

 • bekapcsol a check engine lámpa,
 • durva alapjárat,
 • erővesztés,
 • gyújtáskimaradások,
 • ingadozó alapjárat,
 • nehezebb motor indítás,
 • a motor leállhat vezetés közben.

Sok esetben a sovány keverék nem generál észrevehető különbséget a teljesítményben, máskor viszont előfordulhat, hogy az autó motorja annyira egyenetlenül jár, hogy a motor alkatrészei nagy terhelés esetén veszélybe kerülhetnek. És egyébként lehet ez az első jele egy eltömődött üzemanyagszűrőnek vagy egy meghibásodott üzemanyag-szivattyúnak is. Belefér tehát, ha így elhajtunk egy szervizig, de ha figyelmen kívül hagyjuk a kódot, és minden további beavatkozás nélkül folytatjuk a vezetést, a motor szerves részei sérülhetnek!

A P0171-es okok

Már tudjuk tehát, hogy a P0171 azt jelzi, hogy problémás a levegő–üzemanyag keverék, de vajon ezt mi idézheti elő? Valójában sok dolog okozhatja a sovány keveréket. Az alábbi problémák lehetnek.

 • Levegőszívó/vákuum/töltőcső szivárgása – ez a leggyakoribb hibafaktor.
 • Hibás PCV szelep.
 • Alacsony üzemanyagnyomás (rossz szivattyú, szűrő vagy nyomásszabályozó).
 • Hibás EVAP ürítőszelep.
 • Hibás oxigénérzékelők.
 • Hibás EGR szelep.
 • Hibás MAP/MAF érzékelők.
 • Kipufogógáz szivárgás.
 • Hűtőfolyadék hőmérséklet-érzékelő.
 • Hibás elektromos vezetékek.
 • Hibás ECM/PCM, ez amúgy viszonylag ritka.

Hogyan lehet megoldani a P0171-es problémát?

Ha a lehetséges P0171-es hibakód kezeléséről beszélgetünk, akkor tudnunk kell, hogy számos megoldás áll rendelkezésre, hiszen a probléma is szerteágazó. Gyakori diagnosztikai hiba, hogy a megfelelő kórmeghatározás felállítása nélkül kezdik meg az alkatrészek cseréjét, ami bizony rengeteg felesleges pénzkidobást eredményezhet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata