Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Helyettesíthető-e valamivel az AdBlue adalék?

adblue kamion

Az AdBlue még mindig ismeretlen néhány autós számára, de a modern dízelautók tulajdonosai, amelyek Euro 6 kompatibilis motorokkal vannak szerelve, már tudnak róla. Ez a folyékony adalékanyag a VDA bejegyzett védjegye, amely SCR – szelektív katalitikus redukciós – technológiát garantál a kibocsátási határértékeket bevezető térségekben. A dízelmotorok kipufogógázainak szabályozott kibocsátási határérték szintjére történő beállítására szolgál. Jó, ha figyelsz rá, mert ha véletlenül elfeledkezel az újratöltésről, akkor a motor leállítása után bizony nem indítod újra az autót!

Mi történik, ha kifogy az AdBlue?

Ebben az esetben általában nem lehet újraindítani a járművet a motor leállítása után, és a vezetőnek nem lesz nagyon más választása, mint hívni egy vontató kocsit. Ez nem egy technológiai meghibásodás, az autógyártók a jogszabályokkal összhangban kötelesek megakadályozni a kimerült AdBlue-val rendelkező autók működését. Azonban nagyon valószínűtlen, hogy ebbe az állapotba kerülj, vagy inkább a jármű gondozásának elhanyagolását sejteti – ami, ugye, egy cseppet sem jellemző Rád – mert a legtöbb kocsi jó előre figyelmeztet a tartályban lévő AdBlue alacsony szintjére.

Honnan tudom, hogy kezd kifogyni?

Látod a saját szemeddel, mert a műszerfali irányítópult erre meglehetősen hosszan figyelmeztet. Hogy hol van a tartály? Az autógyártók zömében próbálják egyesíteni az AdBlue tank és az üzemanyagtartály helyét. Általában utóbbi nyílásánál helyezkedik el, és jellemzően egy kék sapka jelzi, javarészt jól látható „AdBlue” felirattal. Természetesen ettől eltérő helyen is lehet, ezért kétség esetén jobb, ha kapcsolatba lépsz a gyártóval, vagy ellenőrzöd a jármű használati utasításait.

Az AdBlue nélküli vezetés bármilyen módon károsíthatja a motort?

Az AdBlue nélküli vezetés, ahogy már korábban említettük, a legtöbb járművel nem lehetséges, ami olyan szempontból mindenképpen előnyösnek mondható, hogy az adalékanyag nélküli vezetés bizony károsítaná a kibocsátáscsökkentő rendszert.

Lehetséges-e az AdBlue pótlása vészhelyzetben, esetleg rövid távon? Például desztillált vízzel, amely amúgy is a része?

Nem, nem lehet pótolni. Az előírt folyadéktól eltérő folyadékkal való vezetés károsíthatja a jármű kibocsátáscsökkentő rendszerét. Az AdBlue egyébként egy nem mérgező folyadék, amely színtelen megjelenésű, és lényegében desztillált víz és kivételesen tiszta, és nagyon magas minőségű karbamid elegye. Vásárlásakor ellenőrizd, hogy megfelel-e az előírt specifikációnak, keresd meg az ISO 22241 számot a csomagoláson. Ez biztosítja, hogy az AdBlue ne rongálja az autó SCR katalizátorát, ami amúgy egy meglehetősen költséges javítás lenne.

Hogyan fejti ki működését az AdBlue?

Az Euro 6 környezetvédelmi előírásoknak történő megfelelés érdekében számos 2006-óta gyártott új dízelüzemű autó SCR technológiát használ, ami azt jelenti, hogy kis mennyiségű AdBlue-t fecskendez a rendszer az autó kipufogógázaiba. Amikor ez az oldat elvegyül a gázkibocsátással, lebontja a káros mono nitrogén-oxidokat, és ily módon kevésbé károsítja a környezetet. A technológiát már régóta használják buszokban és nehéz tehergépjárművekben, így hatékonysága bizonyított, és megbízhatósága napjainkban jobb, mint valaha.

Hol lehet megvásárolni az AdBlue-t?

Az AdBlue szintet nem árt minden szerviz során ellenőriztetni és feltöltetni a szerelőddel, de ez nyilván nem feltétlenül a legolcsóbb lehetőség. Az AdBlue-t üzemanyagtöltő állomásokon is értékesítik, de online is megrendelheted.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata