Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért lett anyósülés az anyósülés?

Többféle teória is létezik arról, miért hívjuk anyósülésnek azt a bizonyos széket a sofőr mellett a kocsiban. Létezik a kedves, naiv magyarázat, a mindenki által ismert és biztosnak vélt ok, de egy Németországból eredő magyarázat is.

Baleseti statisztika

A statisztikák szerint az autóbalesetek nagy részében érintett az anyósülés. Ott van a legnagyobb esélye annak, hogy az utassal történik valami és akár komoly sérülést is szenvedhet. A halálos balesetek túlnyomó része is itt történik. Mivel a férfiakról „köztudott tény”, hogy nem kedvelik az anyósukat, ezért az elmélet szerint ezért ide ültetik az anyósukat.  Talán ez a legismertebb magyarázata a név születésének.

A naiv magyarázat

Egy másik elmélet épp az első ellentétje, és egy kissé naiv megközelítésnek tűnik. Arról szól, hogy férfisofőrök az autózás születésének hajnalán el akarták nyerni a család, elsősorban az anyós tetszését. Tudták, hogy a meg kell győzni az anyóst is, ha valamit el akartak érni a lánynál. Ezért aztán igyekeztek olyan helyre ültetni, ahonnan jó a kilátás, kényelmes, és drága mama előkelőnek érezheti magát. Az anyós állítólag ezt előszeretettel használta ki, élvezte a helyzetet, így rá is ragadt a név az ülésre.

Itt valami sáros

A harmincas évek elején még leginkább a kétüléses autók voltak jellemzőek a világ autópiacán. Hátul kapott helyet egy kihajtható pótülés. Ez a szék azonban már nem nyújtott védelmet, nem volt előtte, szélvédő, sőt, ide már jellemzően tető sem került. Aki kénytelen volt valamiért ide ülni, arra ráesett az eső, becsapott a sár, nyáron nem volt védve a tűző naptól sem. Az ülést nehéz volt megközelíteni, mindezek miatt olyan embert ültetett ide a sofőr, akit nem szeretett annyira. Az elmélet szerint Németországból származik az elnevezés, tehát a német „Schwigermuttersitz” szó az eredeti. Amikor modernebb autók kerültek az utakra, az elnevezés megmaradt, annyi változott, hogy anyós előre, a sofőr mellé került.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata