Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért éri meg az adaptív lengéscsillapító?

Lengéscsillapító csere közben

Az adaptív lengéscsillapító kifejezést egyre többször hallhatjuk manapság, főleg, ha új autókról olvasunk, vagy új autó vásárlása előtt állunk. Készülj fel rá, hogy a legolcsóbb modellek között garantáltan nem fogsz adaptívos verziót találni, épp ezért komoly előnyt jelent a megléte – ami az árukon is meglátszik. A marketingesek tehát a temérdek trendi dolog mellett az adaptív lengéscsillapítást is előszeretettel hangsúlyozzák a reklámszövegekben. Mindezekből Te is sejtheted, hogy minden bizonnyal egy csodálatos találmányról lehet szó, de nem árt, ha utána jársz egy kicsit.

A lengéscsillapító és futómű közötti kapcsolat

A futómű egy autóban az út és a jármű kapcsolatát megteremtő kerekek vezetéséről és megtartásáról gondoskodik. Számos részegységet fog össze egy szerves egésszé, úgy, mint a lengőkarokat, rugókat, lengéscsillapítókat, szilentblokkokat – a teljesség igénye nélkül. A futóművet szokás még felfüggesztésnek is nevezni, de ez a lényegen nem változtat: küldetése maximalizálni a kocsi tapadását, hogy az irányítható maradjon, és a komfortérzet se csökkenjen vezetés közben. Az optimális kondícióban lévő felfüggesztés és kapcsolódó alkatrészei tehát nem csak az úton tartják járművünket, de a lengéscsillapítóval „karöltve” csillapítják a rázkódást, és nem utolsó sorban biztosítják a biztonságos fékezés opcióját. Azért is olyan fontos a meglétük, mert a sofőrök vezetési stílusa és a különböző útviszonyok is teljesen más milyenek lehetnek; nem mindegy, hogy a bakhátas dűlőutakon vagy egy autópályán vezetsz, vagy esetleg egy családos anyukaként gyerekekkel az autóban vagy egy rally-n autóversenyzőként.

A futómű és karosszéria közé szerelt lengéscsillapító rendeltetése szerint az utasok kényelmét, valamint az autóalkatrészek védelmét garantálja azáltal, hogy kiegyenlíti az aszfalt egyenetlenségeit. Figyelni kell a lengéscsillapítók állapotára, ugyanis, ha meghibásodnak, akkor romlani fog az úttartás, és az abroncsok sem fognak kellően az aszfalthoz tapadni, mi több a féktávolság is növekszik. Ezek együtt, de külön-külön is veszélyesek a sajátunk és a közlekedésben résztvevők biztonságára, nem beszélve a többi alkatrészek gyorsabb kopásáról. Gyanús, hogy elfáradt a lengéscsillapítód? Ilyenkor azonnal irány egy szerviz, ahol, ha szükséges, elvégzik a lengéscsillapító cserét.

Az adaptív lengéscsillapító előnyei

Az adaptív lengéscsillapító működési elve szerint aktívabban idomul a különböző körülményekhez, útfelületekhez egy elektronikus segédlet révén. Hagyományos társaihoz képest segítségével még tovább növelhető a kényelemérzet, ráadásul stabilabban tarthatjuk kézben kanyarodáskor vagy fékezéskor a karosszéria mozgását. Két fajta módszert vetnek be a gyártók az adaptív csillapítás modifikálására. Az egyik megoldás esetében ú.n. „egyszelepes” rendszerben csak egy, másodpercenként mintegy több százszor nyitódni-záródni bíró szelepen jut át a hidraulikus folyadék, legyen szó nyomó vagy húzó fokozatról. Ebben az esetben a zárás-nyitás arányának folyamatos módosításával valósítják meg az eltérő csillapítási faktort. A másik módszernél több, elektromágneses szelep kerül beszerelésre mind berugózáshoz, mind kirugózáshoz. Az elektronika pedig ezek felhasználásával lép közbe.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata