Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történik, ha nem javíttatjuk időben a porlasztót?

Porlasztó az autóban

Mindenki hallott már róla, mégis kevesen vannak tisztában a porlasztó funkciójával és működésével. Pedig, ha jobban megismernénk, talán jobban is odafigyelnénk erre az alkatrészre, amelynek hibás működése bizony nagyon sok kellemetlenséget tud okozni, nem is beszélve az általa okozott kár összegéről.

Mi is az a karburátor?

Működési elvére utalva a karburátor – azaz porlasztó – az autók azon alkatrésze, ami a megfelelő levegő-üzemanyag keverékét állítja elő. Noha mindez egyszerűnek tűnhet, nagyon sok olyan változó van, ami a működését befolyásolja. Hideg motor esetén gazdagabb keverékre van szükség, alapjárat esetén szintén automatikusan kell biztosítani a megfelelő elosztást. Noha az évek alatt a karburátor rengeteg változáson esett át, alapfeladata a mai napig változatlan maradt.

A hibás működés felismerése, lehetséges következmények

Ugyan a benzines és dízel autók esetében a porlasztó felépítése különbözik (mi több, dízel esetében megkülönböztetünk injektort, illetve common rail rendszereket is), mindegyik autó rendelkezik ilyen rendszerrel. Mondani sem kell, épp emiatt mindkét típus esetében hasonlatos tünetekkel jelentkezik a porlasztóhiba is. Amennyiben az autó nehezen indul, döcög, valamint terheléskor leáll, könnyen meglehet, hogy a porlasztó a hibás. Ugyanúgy ennek hibájára utalhat az is, ha túl sok füstöt bocsájt ki magából a kocsi. Sajnos nincs egyértelmű tünet, mi több, a porlasztó javítása otthoni körülmények között egyáltalán nem javasolt, annak cseréje szakember dolga. Nem csupán arról van itt szó, hogy a csere és javítás is körülményes, hanem a porlasztó összetettsége miatt csakis megbízható minőségű alkatrészt szabad felhasználni a javításkor. Amennyiben nem veszünk tudomást a problémáról, és hibás porlasztóval járjuk az utakat, komoly gondokkal szembesülhetünk. Ezek közül a legkevesebb az, hogy megnövekedik a fogyasztás, hiszen ez „csupán” a későbbi esetleges költségek kis részét teszi ki. A dízel esetében a common rail rendszer 1500-1800 bar nyomáson dolgozik még alacsony fordulatszám mellett is, ennek meghibásodása, esetleges szétesése komoly károkat okozhat a közvetett környezetében. A hibás levegő-üzemanyag keverék hosszú távon a motort is súlyosan károsíthatja, vagy akár teljes mértékben is tönkre teheti hosszú távú, nem megfelelő üzemeltetés esetén. Ugyanúgy a hengerfejet is károsíthatja egy nem karbantartott, berohadt porlasztófej, aminek még a cseréje (menet berohadása) is komoly kihívás elé állíthatja a szervizt. Nem éri meg tehát sokáig hibás porlasztóval járni az utakat, amennyiben hibát jelez az autó és a fenti tünetek valamelyikét észleljük, haladéktalanul forduljunk szakemberhez.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata