Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mit takar az OBD?

Világító check engine lámpa

Ha meghalljuk a fedélzeti diagnosztika szót, a legtöbbünknek a félelmetes, sokak által túl jól is ismert „Check engine” felirat jut az eszébe. Az OBD rendszerek azonban ennél jóval tovább mutatnak, mégis rendkívül keveset tudunk róluk még akkor is, ha a mindennapokban jócskán hasznukat vesszük. Nézzük hát, mit is takar pontosan ez a rövidítés!

Egy kis történelem

Az OBD I rendszer (on board diagnostics = fedélzeti diagnosztika) története az előző évezred 80-as éveibe nyúlik vissza, ekkortól vált az Egyesült Államokban kötelezővé minden, újonnan üzembe helyezett gépjármű esetében. Elsősorban környezetvédelmi okok tették indokolttá, mivel minden olyan rendszert ellenőrizni szerettek volna, ami emissziókorlátozási feladatot látott el, és elektromos kapcsolatban állt az irányítórendszerrel. Eleinte, mint az lenni szokott, minden gyártó a saját szája íze szerint állította elő és szerelte be a rendszert. Ennek a szabványoktól mentes rendszernek vetett véget az ODB II megjelenése a 90-es évek közepétől. Szabványos csatlakozók, rendszeresített hibakódok és standardizált emisszióellenőrző rendszer vetett véget az áldatlan állapotnak, megkönnyítve az ellenőrzést. A rendszer európai megfelelője (EOBD) a 90-es évek végére érkezett meg hozzánk. A teljesség igénye nélkül az OBD a következő rendszerek felügyeletét és működését hivatott ellátni: égésfolyamat, katalizátor, lambda szonda, szekunderlevegő-rendszer, kipárolgásgátló rendszer, kipufogógáz-visszavezetés.

Profiknak és otthoni használatra is

Azok, akik azt gondolják, hogy az ODB rendszerek csak és kizárólag márkakereskedések és autószervizek megélhetését és meggazdagodását szolgálják, nagy valószínűség szerint tévednek. Való igaz, a hibakód megjelenése után a javítás legtöbb esetben utóbbiakra vár majd, azonban nem minden esetben igaz ez. Egy-egy hibakódot beolvastatni, ezáltal többet megtudni a problémáról, már otthoni körülmények között is lehetséges. Nem kell százezreket költeni a hibakód-leolvasó készülékekre, otthoni használatra kifejlesztett készülékek ennél jóval olcsóbban is kaphatók már. Természetesen a gondot ez sem szünteti meg, azonban felkészültebben mehetünk a szervizbe akkor, ha mi magunk is tisztában vagyunk a probléma eredetével. Mi több, megfelelő körülmények között mi magunk is „kiüthetjük” a hibakódot, azonban ezt jól gondoljuk át, mielőtt cselekszünk. Egyrészt az adott kód – csupán idő kérdése – visszatér majd, illetve a hiba eredetéről megfeledkezve a későbbiekben jócskán komolyabb problémával találhatjuk magunkat szembe.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.