Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit takar az OBD?

Világító check engine lámpa

Ha meghalljuk a fedélzeti diagnosztika szót, a legtöbbünknek a félelmetes, sokak által túl jól is ismert „Check engine” felirat jut az eszébe. Az OBD rendszerek azonban ennél jóval tovább mutatnak, mégis rendkívül keveset tudunk róluk még akkor is, ha a mindennapokban jócskán hasznukat vesszük. Nézzük hát, mit is takar pontosan ez a rövidítés!

Egy kis történelem

Az OBD I rendszer (on board diagnostics = fedélzeti diagnosztika) története az előző évezred 80-as éveibe nyúlik vissza, ekkortól vált az Egyesült Államokban kötelezővé minden, újonnan üzembe helyezett gépjármű esetében. Elsősorban környezetvédelmi okok tették indokolttá, mivel minden olyan rendszert ellenőrizni szerettek volna, ami emissziókorlátozási feladatot látott el, és elektromos kapcsolatban állt az irányítórendszerrel. Eleinte, mint az lenni szokott, minden gyártó a saját szája íze szerint állította elő és szerelte be a rendszert. Ennek a szabványoktól mentes rendszernek vetett véget az ODB II megjelenése a 90-es évek közepétől. Szabványos csatlakozók, rendszeresített hibakódok és standardizált emisszióellenőrző rendszer vetett véget az áldatlan állapotnak, megkönnyítve az ellenőrzést. A rendszer európai megfelelője (EOBD) a 90-es évek végére érkezett meg hozzánk. A teljesség igénye nélkül az OBD a következő rendszerek felügyeletét és működését hivatott ellátni: égésfolyamat, katalizátor, lambda szonda, szekunderlevegő-rendszer, kipárolgásgátló rendszer, kipufogógáz-visszavezetés.

Profiknak és otthoni használatra is

Azok, akik azt gondolják, hogy az ODB rendszerek csak és kizárólag márkakereskedések és autószervizek megélhetését és meggazdagodását szolgálják, nagy valószínűség szerint tévednek. Való igaz, a hibakód megjelenése után a javítás legtöbb esetben utóbbiakra vár majd, azonban nem minden esetben igaz ez. Egy-egy hibakódot beolvastatni, ezáltal többet megtudni a problémáról, már otthoni körülmények között is lehetséges. Nem kell százezreket költeni a hibakód-leolvasó készülékekre, otthoni használatra kifejlesztett készülékek ennél jóval olcsóbban is kaphatók már. Természetesen a gondot ez sem szünteti meg, azonban felkészültebben mehetünk a szervizbe akkor, ha mi magunk is tisztában vagyunk a probléma eredetével. Mi több, megfelelő körülmények között mi magunk is „kiüthetjük” a hibakódot, azonban ezt jól gondoljuk át, mielőtt cselekszünk. Egyrészt az adott kód – csupán idő kérdése – visszatér majd, illetve a hiba eredetéről megfeledkezve a későbbiekben jócskán komolyabb problémával találhatjuk magunkat szembe.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata