Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi az: CR, de nem Cristiano Ronaldo?

Common rail rendszerű TDI

Lévén, hogy egy autós blogon olvassuk a cikket, naná, hogy a Common Rail rendszer lesz a téma! A CR rövidítés pedig egy közvetlen üzemanyag befecskendező rendszert takar, melyet kizárólag dízelautókban alkalmaznak. A mechanizmus kifejlesztője a Bosch vállalat volt. Manapság mára a dízelmotorok mintegy háromnegyedét szerelik common rail befecskendező mechanizmussal, épp ezért műhelyünkben is működik dízel szerviz. Alapvetően két fő egységből áll a rendszer: egy alacsony és egy magasnyomású oldalból.

Miből áll az alacsony nyomású oldal?

Alacsony nyomású oldal alatt az üzemanyag tank és az üzemanyag szivattyú bevezetése közti részt értjük, melyben a feladat a gázolaj eljuttatása a nagynyomású szivattyúig. Számos autógyártó a benzineseknél jól bevált elektromos szivattyút használja erre a célra. Amint a vezető gyújtást ad a kocsira, az alkatrész működésbe lép, és elküldi az üzemanyagot (1-3 bar nyomásra) egészen a nagynyomású szivattyúig. Ám a rendszer nem lenne teljes egy finom szűrő (akár 5 mikronos szemcséket is képes kiszűrni!) nélkül, mivel a gázolajban számos szennyeződés lehet, ami a porlasztó elem, vagy akár a nagynyomású szivattyú végzetes meghibásodását is eredményezheti. A mai CR rendszerben nem csak ezt a feladatot látja el a szűrő: neki kell előmelegítenie a gázolajat a minél eredményesebb égés létrejöttéhez. Számos olyan rendszer létezik – pl. a Renault DCI motorjai – amibe nem szerelnek gyárilag üzemanyag szivattyút. Ezeknél a nagynyomású szivattyú juttatja el az üzemanyagot a kellő helyre.

Miből áll a magas nyomású oldal?

Mielőtt beleásnánk magunkat a magas nyomású oldalba, érdemes megemlíteni, hogy az autónk márkájától függően különböző néven ismerhetjük a common rail rendszereket, például: HDI, TDI, TDDI, DCI, CDI, CRDI, stb. A működési elv az, ami összeköti őket. A magas nyomású oldal a nagynyomású szivattyúból, a common rail, vagyis közös nyomócsőből és végül a befecskendezőből tevődik össze. A rendszer optimális működéséhez szükséges nyomást a nagynyomású szivattyú alakítja ki. Pontosabban forgó mozgás segítségével a benne található tengely. Kialakítástól függően egy vagy több dugattyú segíti a tengely munkáját a kb. 1600-2500 bar közötti ideális nyomás létrehozásában. A nagynyomású szivattyút a vezérműszíj vagy egy fogaskerék hajtja meg. A nyomásbeállítás érdekében érzékelőket szerelnek az adagolóhoz, ilyen a nyomásszabályzó szenzor is, mely magasabb nyomás esetén kinyit egy megkerülő szelepet, majd visszaküldi a plusz gázolajat az üzemanyag tankba. A CR egyik legelengedhetetlenebb része a közös nyomócső, mely ugyan egyszerűnek tűnik ránézésre, mégis kiemelkedő fontossággal bír a CR tökéletes üzemelésében. Gyakorlatilag egy nyomástárolóként is tekinthetünk rá, mivel a szivattyú által kialakított nyomás ebben tárolódik a motor járása közben. A csőbe is szerelnek a gyártók nyomásszabályozó szelepet arra az esetre, ha itt is megpróbálna nagyobbra szökni. A rendszer tökéletes működésének biztosításához egy hozamszabályozóra is szükség van – ezt is elektronikusan irányítja a rendszer.

Utoljára, de nem utolsó sorban, ott van még a common rail porlasztó, ez a rendszer legnagyobb gondossággal tervezett eleme. Egy olyan elektronikusan, piezoelektromos vagy szolenoid szelepek segítéségével szabályozott befecskendező elemről van szó, melyben még a hajszálnál is keskenyebb furatokat alakítanak ki. Ezeket csak mikroszkóp segítségével lehet megvizsgálni rendesen. A porlasztóba már a magas nyomás jut el a rail csőtől, szóval csak a tökéletes üzemanyag porlasztásra kell ügyelnie az alkatrésznek.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata