Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi az az N75 szelep?

N75 szelep

Mit nevezünk N75 szelepnek? Mi a feladata ennek az alkatrésznek? Nélküle lehet hatékony a motorműködés? Az alábbiakban eláruljuk, hogy mi is az az N75 szelep, de további hasznos tudnivalókat is részletezünk az alkatrésszel kapcsolatban.

Az N75 szelep elengedhetetlen a turbónyomás folyamatos fenntartásához

Az autókban található egy turbónyomás-szabályozó, melynek feladata gondoskodni arról, hogy minden esetben kellő nyomásérték legyen a turbóbefecskendezőben. Amikor túlnyomás jelentkezik a rendszerben, akkor kinyit egy szelepet. A turbó feltöltés során a kompresszorkerék összesűríti a hozzá érkező levegőt. A nyomás beállítása érdekében amint eléri a rendszer a feltöltőnyomást, kinyitja a szelep azt a csatornát, mely megkerüli a turbinakerekeket. Így szabályozza a visszavezetett kipufogógáz mennyiségét. Ennek eredményeképpen nem emelkedhet tovább a turbónyomás. Ez a folyamat az első generációs feltöltőkre igaz, a korszerűbb változatoknál az ECU végzi a szelep vezérlését. Mivel a turbónyomás-szabályozó nagy terhelésnek van kitéve, még a legjobb minőségű változat esetében is előfordul, hogy meghibásodik. Javítani ritkán lehet, mivel egy rendkívül komplett alkatrész, többnyire inkább cserére szorul. Az új turbónyomás-szabályozó beszerzésekor ügyelni kell arra, hogy az adott gépjármű motorjánál alkalmazott turbófeltöltéshez feltétlenül igazodjon és feleljen meg az autó márkájának és típusának. A cserét minden esetben érdemes szakemberre bízni. A turbó-szabályozó ismertetését követően, nézzük meg, hogy mit kell tudni a szabályozást segítő egyik alkatrészről, az N75 szelepről, melynek fontos szerepe van a turbónyomás folyamatos fenntartásában.

A turbó nyomásszabályzó szelep jelentős befolyással bír a motor működésére

A turbónyomás szabályozásában a turbónyomás-szabályozónak egy szelep segít. Ez az N75 szelep, vagy más néven turbó nyomásszabályzó szelep. Feladata a töltőnyomás szállítása, amit a turbó nyomásszabályzó állít be. Szóval a szelep elengedhetetlen szerepet játszik a turbónyomás folyamatos fenntartásában, segíti a turbófeltöltő munkáját. Az N75 szelep rendkívül kényes alkatrész, szóval előfordul, hogy cserélni kell. Nem érdemes spórolni az új szelep beszerzésekor, hiszen jelentős befolyással bír a motor működésére. Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy turbó nyomásszabályzó szelep nélkül nem lehet sem optimális, sem hatékony a motorműködés. Amennyiben gond adódik a szeleppel, az a gépjármű teljesítményére, valamint a károsanyag-kibocsátására egyaránt negatívan hat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata