Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi az az N75 szelep?

N75 szelep

Mit nevezünk N75 szelepnek? Mi a feladata ennek az alkatrésznek? Nélküle lehet hatékony a motorműködés? Az alábbiakban eláruljuk, hogy mi is az az N75 szelep, de további hasznos tudnivalókat is részletezünk az alkatrésszel kapcsolatban.

Az N75 szelep elengedhetetlen a turbónyomás folyamatos fenntartásához

Az autókban található egy turbónyomás-szabályozó, melynek feladata gondoskodni arról, hogy minden esetben kellő nyomásérték legyen a turbóbefecskendezőben. Amikor túlnyomás jelentkezik a rendszerben, akkor kinyit egy szelepet. A turbó feltöltés során a kompresszorkerék összesűríti a hozzá érkező levegőt. A nyomás beállítása érdekében amint eléri a rendszer a feltöltőnyomást, kinyitja a szelep azt a csatornát, mely megkerüli a turbinakerekeket. Így szabályozza a visszavezetett kipufogógáz mennyiségét. Ennek eredményeképpen nem emelkedhet tovább a turbónyomás. Ez a folyamat az első generációs feltöltőkre igaz, a korszerűbb változatoknál az ECU végzi a szelep vezérlését. Mivel a turbónyomás-szabályozó nagy terhelésnek van kitéve, még a legjobb minőségű változat esetében is előfordul, hogy meghibásodik. Javítani ritkán lehet, mivel egy rendkívül komplett alkatrész, többnyire inkább cserére szorul. Az új turbónyomás-szabályozó beszerzésekor ügyelni kell arra, hogy az adott gépjármű motorjánál alkalmazott turbófeltöltéshez feltétlenül igazodjon és feleljen meg az autó márkájának és típusának. A cserét minden esetben érdemes szakemberre bízni. A turbó-szabályozó ismertetését követően, nézzük meg, hogy mit kell tudni a szabályozást segítő egyik alkatrészről, az N75 szelepről, melynek fontos szerepe van a turbónyomás folyamatos fenntartásában.

A turbó nyomásszabályzó szelep jelentős befolyással bír a motor működésére

A turbónyomás szabályozásában a turbónyomás-szabályozónak egy szelep segít. Ez az N75 szelep, vagy más néven turbó nyomásszabályzó szelep. Feladata a töltőnyomás szállítása, amit a turbó nyomásszabályzó állít be. Szóval a szelep elengedhetetlen szerepet játszik a turbónyomás folyamatos fenntartásában, segíti a turbófeltöltő munkáját. Az N75 szelep rendkívül kényes alkatrész, szóval előfordul, hogy cserélni kell. Nem érdemes spórolni az új szelep beszerzésekor, hiszen jelentős befolyással bír a motor működésére. Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy turbó nyomásszabályzó szelep nélkül nem lehet sem optimális, sem hatékony a motorműködés. Amennyiben gond adódik a szeleppel, az a gépjármű teljesítményére, valamint a károsanyag-kibocsátására egyaránt negatívan hat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.