Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi a szerepe a generátorban a szénkeféknek?

Számos kisebb-nagyobb alkatrész együttes működése szükséges ahhoz, hogy beindíthassuk, használhassuk a járművet. A motorról, az akkumulátorról vagy éppen a generátorról már mindannyian hallottunk, sokan ismerik is a felépítését, funkcióját. Azonban kevesen tudják, hogy a kocsi egyik elengedhetetlen része évtizedeken keresztül a szénkefe volt, sőt sokszor még ma is az. Mi ez, hol található és miért van rá szükség?

A szénkefe

A generátorokban található forgó rész feladata, hogy mágneses mezőt hozzon létre. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen áram szükséges, ezt juttatja a szénkefe a szerkezet belsejébe. Az alkatrész felépítése rendkívül egyszerű, egy tartóból, magából a keféből és egy feszítőrugóból áll. A kefe anyaga azért készül szénből, mert kiválóan vezeti az áramot, és kopási tulajdonságai is jók a többi fémhez képest. Persze időnként így is előfordul, hogy elhasználódik és cserélni kell. Ha szerencsénk van, akkor csak a szénkefét kell leváltanunk egy újra, amely néhány ezer forintért beszerezhető, így szerelési költséggel együtt sem horribilis összeg a művelet, ha azonban nincs, akkor előfordulhat, hogy a generátort kell teljes egészében kicserélnünk a javítás alkalmával. A gyártók által meghatározott csereperiódus nagyjából kettőszázötvenezer futott kilométert ír elő a szénkefére vonatkozóan, de persze, mint minden más alkatrész esetében, így ennél is függhet a váltás ideje a vezetési stílusunktól, vagy az alkatrész minőségétől. Elsősorban nem is a szénkefe kopása okozza a bajt, bár az is előfordul, hanem a benne lévő rugó, amely már nem nyomja le optimálisan a kefét, ez pedig nagyban befolyásolhatja a generátor működését. Ha a szénkefe kopik el teljesen, akkor előbb-utóbb a generátor egyáltalán nem tudja ellátni a feladatát, nem tölt.

Generátor szénkefe nélkül?

A szénkefe alkalmazása nem csak a generátorokban fontos, minden olyan kisebb-nagyobb háztartási elektronikus eszközben használatos, amelynek van forgó alkatrésze. A kerti eszközök, mint például a fűnyíró, az árammal működő kéziszerszámok, kisgépek, mint például egy akkus fúró, vagy éppen a konyhai, fürdőszobai eszközök nagy része, mint a hajszárító, vagy a turmixgép mind-mind rendelkezik ezzel az apró alkatrésszel. A technológia fejlődésével azonban elérkezett a lehetőség arra, hogy olyan elektromos eszközöket gyártsanak, amelyek elhagyják a szénkefe használatát. Hiába a hosszú ideig tartó megbízható működés, az ember mindig alternatívákat keres, hogy jobb megoldást találjon. A feltalálók motivációja az volt, hogy elhagyható legyen az alkatrész, így pedig kevesebb elem kerüljön az elektromos eszközökbe, vagyis kisebb eséllyel menjen tönkre, ritkábban kelljen javítani. A próbálkozás elérte a célját, manapság már elérhetőek azok az eszközök, amelyek szénkefe nélkül is tökéletesen tudnak működni, ráadásul a zárt rendszerben a hűtésük is sokkal kedvezőbb. Igen ám, csakhogy ezeknek az ára jelenleg még jellemzően sokkal magasabb, mint a szénkefe felhasználásával készült elektromos eszközöké. Ezért még ma is sokszor készülnek az évtizedek óta megszokott módon ezek a gépek. Egyes esetekben azonban a szén mellett megjelent a grafit használata is, amelynek nagyobb a szilárdsága, minimális kopás jellemzi, hasonlóan jól vezeti az elektromos áramot, ugyanakkor jó az öntisztuló képessége is. A generátorok esetében tehát még számíthatunk rá, hogy a szénkefe használata évekig velünk marad, de ez nem is baj, hiszen hosszú ideje végzik a laikusok számára észrevétlenül, de tökéletesen a feladatukat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata