Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Melyik a legjobb turbó?

Ha megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb autót, de kevésnek érezzük a teljesítményét, akkor mit tehetünk? A tuningműhelyek megoldást ígérnek: egy jól kiválasztott turbó segítséget nyújthat. Megéri-e élnünk a lehetőséggel? Milyen turbót választhatunk az autónkba?

A turbófeltöltő

A motor teljesítményének megnöveléséhez sok modern autóba már szériatartozékként kerül a turbó, vagyis a turbófeltöltő. Segítségével több levegő juttatható a motorba, ezzel fokozva az égést. A motor ugyanis bizonyos mennyiségű levegőt képes csak önállóan felszívni, a turbó használatával ugyanakkor megnövelhető ez a mennyiség, így pedig a teljesítmény is. Egyszerűnek hangzik, ugyanakkor jól gondoljuk meg, hogy a turbófeltöltő nélküli autónkba valóban szükséges-e beszereltetnünk az alkatrészt. A kocsi ugyanis pontos mérnöki munka eredménye, vagyis a benne lévő elemek mindegyike akkor tudja elvégezni a rá szabott feladatokat tökéletesen, ha a mellette lévő alkatrész is kiválóan passzol a rendszerbe. Ha valamelyiken változtatunk, akkor azt kockáztatjuk, hogy az egyes részek nagyobb terhelés kaphatnak, így pedig gyorsabb lehet az elhasználódás, kopás ideje, mint az eredetileg meghatározott, gyártó által megadott csereperiódus. Ráadásul kerül a rendszerbe még egy elem, amely szintén elromolhat, és bizony idővel el is romlik, így sűrűbben kell majd várhatóan a szervizbe járnunk. A turbó beszerelése egyébként sem olcsó mulatság. Megéri mégis bajlódnunk vele?

Biztosan szükség van rá?

Ha mindenképpen ragaszkodunk a turbófeltöltővel felszerelt autóhoz, akkor a gyárilag beszerelt alkatrész a legjobb. Ezek ugyanis hosszú évek mérnöki munkája után kerülnek a kocsiba, megannyi teszt és próba előzi meg a beszerelésüket, ráadásul a hozzá leginkább illő alkatrészek kerülnek mellé a tökéletes működéshez. Igen ám, de nem mindenki teheti meg, hogy szalonból vásároljon, sőt azt sem feltétlenül, hogy egy néhány éves turbófeltöltős járműre ruházzon be. Mégis olcsóbbnak tűnik a használt autónkat feltuningolni, ha nem vagyunk elégedettek a teljesítményével. Legyünk ugyanakkor körültekintőek. Alaposan térképezzük fel a lehetőségeinket. Járjunk utána, hogy mekkora turbó, mekkora teljesítménynövekedést eredményezhet a mi kocsinknál, melyiket érdemes beszerelni. Ha túl kicsi vagy túl nagy mellett tesszük le a voksunkat, akkor nem fogjuk érezni a különbséget használat közben, hiszen vagy elenyésző lesz a változás mértéke vagy túl kicsi fordulatszám tartományban lesz csak használható a turbó. Azt is vegyük figyelembe, hogy egy jónak tűnő, Távol-Keletről rendelt olcsó alkatrész nem biztos, hogy hosszú életű lesz, válasszuk inkább a szakszervizek által kínált portékákat, még akkor is, ha drágábbak. Ha már szerviz: nem árt, ha ezeknek is utánajárunk, a neten talált filléres szerelési költséget ígérő sufni-műhelyek több kárt tudnak okozni, mint amennyit spórolhatunk velük. Nem árt tudni azt sem, hogy a gyári garanciát elfelejthetjük, ha hasonló mértékű átalakítást végeztetünk a kocsin. Ha azonban mindezek ellenére szükségét érezzük a turbó beszerelésének, kiválasztottuk a megfelelő szakszervizt és a kocsinkba tökéletesen illő turbófeltöltő is megvan, akkor kicsit a vezetési szokásunkon is lehet, hogy változtatnunk kell a tuningolás végeztével. A turbó ugyanis remek találmány a motor teljesítményének növeléséhez, azonban csak akkor, ha gondoskodunk a megfelelő kenőanyagról. Ennek hiányában ugyanis az alkatrész könnyen tönkremehet, vagy éppen túlmelegedhet. Alacsony fordulatszámon a megfelelő olajnyomás hiányában ugyanis gyorsabban kopik, nem érdemes tehát indítózás után tövig nyomott gázpedállal várni a csodát. Ezzel szemben használat után, a felforrósodott alkatrésznek időre van szüksége a lehűléshez, ezért, ha jót akarunk, ne állítsuk le azonnal a motort, hogy ne szűnjön meg a hűtéshez kellő olajáramlás.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata