Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Megérkeztek az R betűs rendszámok

Júniusban elkezdték az R betűs rendszámok gyártását, július óta pedig már az okmányirodák is ezeket osztogatják. Eközben rekordot dönt a 435 ezer forintba kerülő egyedi azonosítók vásárlása.

O és q nélkül

A Miniszterelnökség ismertette, hogy már júliusban megkapták az autósok az első R betűs rendszámokat. Ez azért figyelemre méltó, mert ez alapján eddig soha nem látott gyorsasággal futott ki a 2016 végétől osztott P betűs sorozat. Egyértelmű a magyarázat: folyamatosan rekordot dönt a használt autók importálása, és konstans emelkedés tapasztalható az újonnan vásárolt járművek forgalomba állításánál. Tavaly 155 000 használt, és 116 000 új kocsi kapott P-vel kezdődő rendszámot. Anno 2016-ban már a P betű bevezetésén is meglepődtek az emberek. Nem feltétlen azért, mert a próbarendszámokat ezer éve ez a betű jelöli, inkább azért, mert a kifutó N betű után nem az ábécé sorrendben jövő O betűt kezdték el alkalmazni. Azért hagyták ki a sorból a döntéshozók, mert szerintük könnyen összekeverhető a Q és a 0 karakterekkel. Azért érdekes ez a döntés, mert a rendszámtáblák 2. és 3. helyein addig is, és azóta is használják az O betűt.

Van, akinél a pénz nem számít

Az R betűs rendszámokat ez idáig kizárólag a rendőrségi járműveken alkalmazták; az idei év elején mintegy 800, az ORFK birtokában lévő kocsin volt ilyen, melyeknek egy része csak sima, kék-fehér fóliázás nélküli autó. Az elmúlt néhány évben azonban az ORFK mellőzte az R-rel kezdődő rendszámokat. Közben továbbra is nagy a kereslet a drága egyedi rendszámokra: a még ki nem adott klasszikus 3 betű 3 számos kombóból 2017-ben 1132 párt vásároltak 112 450 forintért, 2018. május 31-ig pedig 695 párt. Ezzel párhuzamosan a 435 000 forintért kapható rendszámból 142 darabot, 2018-ban az első 5 hónapban pedig 69-et adtak el. Ez utóbbi 4 betű és 2 szám, vagy 5 betű és 1 szám változatú lehet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vag