Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

KRESZ, mint kötelező tananyag?

200 ezer Közlekedő kisokos című munkafüzet került kiosztásra október-novemberben a magyarországi negyedik és ötödik évfolyamba járó tanulók között. A füzetek viszonylag kevés szöveggel, ám annál több ábrával mutatják be a gyalogos és kerékpáros közlekedés írott és íratlan szabályait. Azt, hogy a közel 8-10 órás ismeretanyagot felölelő „képzést” beépítik-e a tananyagba, a tanárok dönthetik el.

Hiánypótló elképzelés

Az elképzelést valójában egy komoly hiányosság szülte meg, hiszen jelenleg nem létezett oktatásra is alkalmas háttéranyag. A diákok között szétosztott munkafüzetek mellé elkészült egy százoldalas bővített kézikönyv, amely a tanárok munkáját hivatott segíteni például úgy, hogy sok olyan kérdést és választ tartalmaz, amelyet a diákok tehetnek fel az oktatások során. Jelen tananyag nem tesz ki egy teljes tantárgyat, így az oktatóknak testnevelés-, technika- vagy osztályfőnöki óra keretein belül lesz lehetőségük átadni az ismereteket. Ha a program eredményes lesz, szeretnék kötelezően beépíteni a Nemzeti Alaptantervbe úgy, hogy a későbbiek folyamatán ez egy vizsgaköteles anyag legyen. A program egyértelmű célja, hogy már fiatal korban is népszerűsítsék a kerékpáros közlekedést, ennek azonban a még sok helyen nem létező infrastruktúra és a hiányos közlekedési ismeretek is gátat szabnak. Egyébként a program különösebb változást nem eredményezne, hiszen a jelenleg érvényes Nemzeti Alaptanterv egyébként is a fontos közműveltségi tartalmak között említi a gyalogos és kerékpáros közlekedés KRESZ szerinti szabályait. Az új kiadványt a rendőrség is üdvözölte. Az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság alezredese, Berzai Zsolt elmondta, hogy az oktatást 2200 iskolarendőr segíti a körülbelül 2800 tanintézményben.

KRESZ, de mióta?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a közúti közlekedés egyszerűen nem tartható fent szigorú szabályok nélkül, így nem meglepő, hogy megszületett a szabályok összességét tartalmazó KRESZ. A KRESZ a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavakból összeálló kifejezés. A közúti közlekedés szabályait tartalmazó jogszabály már több mint negyven éve életbe lépett és ez az ötödik a hazai szabályozások sorában. Magyarországon a KRESZ elődjének az 1910-es belügyminisztériumi rendeletet tekinthetjük. Ezt megelőzően is létezett már szabályozás, hiszen 1890-ben kiadtak egy törvénycikket, ami már konkrét előírásokat fogalmaz meg a közúti közlekedéssel kapcsolatban. Az egységes európai közlekedés szempontjából mérföldkőnek tekinthetjük az 1968-as Bécsi Egyezményt. Az egyezményben foglaltak képezik az alapját, a sorrendben ötödik hazai KRESZ-nek.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata