Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kitalálod, milyen autók piaca nőtt a legnagyobbat?

Plug-in hibrid Volvo a havas úton

Az autóiparban az a szép, hogy állandóan változik. Nincsenek kőbe vésett szabályok, amelyeket ne lenne érdemes legalább megfontolni. Bár lassú a folyamat, ezek a körülmények segítették a hálózatról tölthető hibridek elterjedését, amelyek napjainkban a leggyorsabban növekvő piaccal rendelkeznek.

A plug-in az új varázsszó

Hová tart az autóipar? Sokan sokfélét állítanak ezzel kapcsolatban. Van, aki szerint a benzines modelleknek sosem lesz valós riválisuk, más a hidrogénes, esetleg a gázos, megint más pedig az elektromos meghajtásra esküszik. Mindegyik típus mellett fel tudunk sorolni előnyöket, hátrányokat, ám az összképet kell nézni, ami a környezettudatosabb megoldások elé mutat. A kérdés viszont az, hogy milyen ütemezéssel juthatunk el például a dízelüzemű járművek teljes eltűnéséig, vagy a benzines motorok visszaszorításáig. Biztos, hogy évtizedes távlatokban kell gondolkozni, de a folyamat már elkezdődött, és visszafordíthatatlan. Ezt erősíti egy friss kutatás, amely szerint Európa jelentős piacait vizsgálva jelenleg a leggyorsabban a hálózatról tölthető hibridek népszerűsége nő. Hogy melyek ezek? Azok a hibrid járművek, amelyeket ugyebár belső égésű motor és újratölthető akkumulátor is hajt, ezek között pedig váltani lehet. Városon belül például az elektromos meghajtás az olcsóbb, hosszabb távra viszont továbbra is a benzines a nyerő. A két technológia kombinációja mellé járó „hálózatról tölthető”, angolul „plug-in” jelző pedig arra utal, hogy ezeket egyszerűen, a mindenki által ismert elektromos hálózatról is feltölthetjük.

Mindenhol nőnek a számok

A tanulmány az öt legnagyobb nemzeti autópiacot vizsgálta Európában, ezek Olaszországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban és Franciaországban vannak. Fejlett, nyugati nemzetekről van tehát szó, értelemszerűen ezek előrébb tartanak, a társadalom anyagi helyzete könnyebben lehetővé teszi a modernebb technológiára váltást. Szóval ezeken a piacokon az év első három negyedévében 146 ezer plug-in hibrid kelt el, ami nem kevesebb, mint 316 százalékos növekedést jelent 2019 azonos időszakához képest. Hogy egyszerűbben fogalmazzunk: ahol az embereknek jut pénze autóvásárlásra, háromszor annyi plug-in hibrid fogyott, mint tavaly. Érdekesség, hogy a hálózatról nem tölthető hibridek is népszerűek, ezek azok a modellek, amelyeket az autó benzinmotorja tölt vissza menet közben. Az ilyenekből több fogyott, összesen 386 ezer darab, de ez „csak” 97 százalékos növekedés tavalyhoz viszonyítva. Ha a teljesen elektromos meghajtású kocsikat vizsgáljuk, akkor is nőnek a számok: az említett öt piacon 179 ezer fogyott, ez 121 százalékos növekedés 2019-hez képest.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.