Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ki tudja, miért a bal oldalon vezetnek Angliában?

Londoni piros busz a forgalomban

Bár nekünk kifejezetten érdekesnek tűnhet, hogy Angliában és úgy általában a volt brit gyarmatokon bal oldali közlekedés van, ne tartsuk különcnek az angolokat, hiszen a világ legalább egynegyed részén ez a természetes. Cikkünkben bemutatjuk, miből ered ez az egyébként sokszor jelentős galibákat eredményező eltérés.

Eredetileg mindenhol a balos közlekedés volt érvényben

A motorizáció térnyerésével szükségessé vált a közlekedés irányának szabályozása, hiszen a gyorsuló forgalomban egy jól működő rendszer nélkül folyamatosak lettek volna a balesetek. A Föld térképét böngészve megállapíthatjuk, hogy az országok döntő többségében jobb oldali közlekedés van érvényben, ez alól főleg a Brit-szigetek és volt gyarmataik jelentenek kivételt, mert ott bal oldalit használnak. Ezt lehet, hogy furcsának gondoljuk, azonban az igazság az, hogy eredetileg mindenhol ezt alkalmazták, csak idővel az országok többsége váltott, míg az angolok kitartottak az eredeti rendszer mellett. Magyarország például 1941. július 6-án tért át a jobb oldali közlekedésre, kivéve Budapestet és környékét, ahol ezen év novemberéig vártak az újdonság bevezetésével. A középkorban egyébként praktikus oka volt a bal oldali közlekedésnek. Mivel az emberek többsége jobbkezes, az út baloldalán haladva az erősebb, fegyvert forgató kéz van közelebb a szembe jövőkhöz, így egy esetleges ellenséges támadás során könnyebb volt a védekezés.

Amerikai újítás

Az Egyesült Államokban az 1700-as években kezdtek váltani, mivel felismerték, hogy a lovaskocsival történő közlekedés során praktikusabban lehet jobb oldalról irányítani a lovakat. Tekintve, hogy a rendszer működött, 1792-ben az amerikaiakat már törvény kötelezte a jobb oldali közlekedésre. Az ötlet megtetszett a franciáknak is, így a napóleoni időkben ők is áttértek erre a rendszerre. A forradalom idején ennek egyébként szimbolikus jelentése is volt, hiszen míg az arisztokraták bal, addig a forradalmat pártoló alsóbb társadalmi rétegek a jobb oldalon közlekedtek. Kis idő elteltével a jobb oldali közlekedés mellett döntöttek a németeknek is. Innentől egyenes út vezetett ahhoz, hogy egész Európa váltson, ekkoriban szinte minden európai ország német vagy francia befolyásoltság alatt állt. Ez alól jelentettek kivételt az angolok, akik finoman fogalmazva sem ápoltak jó viszonyt a franciákkal. Lényegében kijelenthetjük, hogy a franciák iránt érzett évszázadok óta tartó ellenszenv vezetett oda, hogy az angolok megmaradtak a bal oldali közlekedés mellett, amit az akkori gyarmatokon is alkalmaznak.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata