Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kattanás fékezéskor – a rejtélyes hiba

Féktárcsa ránagyítva

Fura, csupán fékezéskor előforduló kattanó hang – ne aggódjon, nincs egyedül, ha ilyesmit hall kocsijában menet közben. A megoldás azonban nem egyértelmű, több alkatrész hibája is produkálhatja a tüneteket. Megnyugtatjuk, egyik cseréje sem vészes befektetés.

Anekdotától a szilentblokkig

Egy jól ismert, autószerelős körökben igencsak elterjedt anekdota is feldolgozza a fékezéskor tapasztalható kattanás témakörét. Ott hosszas kutakodás után a szerelők mestere jön rá a titok nyitjára – az anyósülés alatt meglapuló konyakosüveg gurulása okozza a rejtélyes problémát. A való életben előforduló hiba – még ha nem is ennyire vicces – esetlegesen mégis a történethez kapcsolható. Mielőtt szakemberhez fordulnánk, nézzünk körül az autóban, a zaj forrása ugyanis gyakran egy nem rögzített tárgy – akár a csomagtartóban is –, ami fékezéskor az autónak ütközve kattanó hangot ad. Lehet szó akár egy alkatrészről vagy szerszámról, amit a motorháztető alatt hagytak a szerelők a legutóbbi szervizeléskor és csak mostanra mozdult ki, de ugyanúgy előfordulhat egy, a kesztyűtartóban felejtett tárgyról – minden olyan dolog okozhatja a tüneteket, ami a fizika törvényeinek eleget téve fékezéskor nekiütközik egy másik felületnek. Amennyiben ezt a lehetőséget kizártuk, elkezdhetünk a szilentblokkra gyanakodni. Ez nem más, mint egy fémkosárba vulkanizált gumi, ami a rezgéscsillapításért felel. Amennyiben kimozdul a helyéről, nem látja el a feladatát rendesen, a motor és a váltó is bebillenhet, nekiütközhet a kasztninak, ezzel egy jellegzetes, kattanó hangot kiadva minden egyes fékezéskor. Ilyen szilenttel találkozhatunk több helyen is – kezdve a kardántengelytől a lengőkarokon át az ékszíjtárcsáig, de ez egyben a motortartó bak is.

Az utángyártott alkatrészek átka

Amennyiben a szilentblokk ép, sértetlen és maradéktalanul ellátja a feladatát, nem árt, ha a fékbetét hibájára kezdünk gyanakodni. Amennyiben a fékbetét silány minőségű, vagy éppen nem gyári méretű (már egy-két milliméter is számít!), fékezéskor könnyen megmozdulhat a féknyeregben, nekiütközve annak – a fékező tulajdonságot ez nem befolyásolja nagy mértékben, ugyanakkor felettébb zavaró tud lenni. Amennyiben megfelelő a méret, és nem utángyártott darabról van szó, a fékbetét elkopása is okozhatja a problémát – szintén egy nem túl gyakori gond, de nem árt, ha eszünkbe jut ez az eshetőség is. Szerencsére sem ez a verzió, sem a fentebb említett szilentcsere nem egy óriási befektetés, ugyanakkor mindenképp derítsük ki a hang forrását – zavaró tünetként bizony hosszú heteken át megkeserítheti utazásainkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata