Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Kattanás fékezéskor – a rejtélyes hiba

Féktárcsa ránagyítva

Fura, csupán fékezéskor előforduló kattanó hang – ne aggódjon, nincs egyedül, ha ilyesmit hall kocsijában menet közben. A megoldás azonban nem egyértelmű, több alkatrész hibája is produkálhatja a tüneteket. Megnyugtatjuk, egyik cseréje sem vészes befektetés.

Anekdotától a szilentblokkig

Egy jól ismert, autószerelős körökben igencsak elterjedt anekdota is feldolgozza a fékezéskor tapasztalható kattanás témakörét. Ott hosszas kutakodás után a szerelők mestere jön rá a titok nyitjára – az anyósülés alatt meglapuló konyakosüveg gurulása okozza a rejtélyes problémát. A való életben előforduló hiba – még ha nem is ennyire vicces – esetlegesen mégis a történethez kapcsolható. Mielőtt szakemberhez fordulnánk, nézzünk körül az autóban, a zaj forrása ugyanis gyakran egy nem rögzített tárgy – akár a csomagtartóban is –, ami fékezéskor az autónak ütközve kattanó hangot ad. Lehet szó akár egy alkatrészről vagy szerszámról, amit a motorháztető alatt hagytak a szerelők a legutóbbi szervizeléskor és csak mostanra mozdult ki, de ugyanúgy előfordulhat egy, a kesztyűtartóban felejtett tárgyról – minden olyan dolog okozhatja a tüneteket, ami a fizika törvényeinek eleget téve fékezéskor nekiütközik egy másik felületnek. Amennyiben ezt a lehetőséget kizártuk, elkezdhetünk a szilentblokkra gyanakodni. Ez nem más, mint egy fémkosárba vulkanizált gumi, ami a rezgéscsillapításért felel. Amennyiben kimozdul a helyéről, nem látja el a feladatát rendesen, a motor és a váltó is bebillenhet, nekiütközhet a kasztninak, ezzel egy jellegzetes, kattanó hangot kiadva minden egyes fékezéskor. Ilyen szilenttel találkozhatunk több helyen is – kezdve a kardántengelytől a lengőkarokon át az ékszíjtárcsáig, de ez egyben a motortartó bak is.

Az utángyártott alkatrészek átka

Amennyiben a szilentblokk ép, sértetlen és maradéktalanul ellátja a feladatát, nem árt, ha a fékbetét hibájára kezdünk gyanakodni. Amennyiben a fékbetét silány minőségű, vagy éppen nem gyári méretű (már egy-két milliméter is számít!), fékezéskor könnyen megmozdulhat a féknyeregben, nekiütközve annak – a fékező tulajdonságot ez nem befolyásolja nagy mértékben, ugyanakkor felettébb zavaró tud lenni. Amennyiben megfelelő a méret, és nem utángyártott darabról van szó, a fékbetét elkopása is okozhatja a problémát – szintén egy nem túl gyakori gond, de nem árt, ha eszünkbe jut ez az eshetőség is. Szerencsére sem ez a verzió, sem a fentebb említett szilentcsere nem egy óriási befektetés, ugyanakkor mindenképp derítsük ki a hang forrását – zavaró tünetként bizony hosszú heteken át megkeserítheti utazásainkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson