Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Így készítsd fel a kocsidat nyárra

Autó a nyári napfényben

A nyári felkészítés kapcsán a legtöbb autósnak valószínűleg a nyári abroncsok jutnak az eszébe. Azonban ezen kívül számos alkatrész akad még, amiket érdemes megvizsgálni, kellő szakértelem híján pedig szervizre vagy szerelőre bízni a felkészítést. A meleg idő beköszöntével például kellemetlenül érhet minket, ha egyszer csak elszáll a klíma a kocsiban, így ajánlott ezt a rendszert is átnézetni, tisztíttatni, szükség esetén pedig feltöltetni. Ugyanígy fontos részét képezi még az átvizsgálásnak a munkafolyadékok (motorolaj, fékfolyadék stb.) szintjének, állapotának ellenőrzése. Amit házilag is könnyedén is ellenőrizhetsz az az ablakmosó folyadék szintje, ablaktörlő lapátok állapota – ezek is elengedhetetlenek, nyáron rengeteg bogár lepheti el a szélvédőt és a nagy záporokban is jól jöhetnek.

Az utastér legyen tiszta és hűvös

Nyáron természetesen hamarabb érzékeljük, hogy milyen jó is, ha van légkondi az autónkban. A klíma és az őt kiegészítő pollenszűrő megakadályozzák, hogy vírusok, baktériumok, továbbá egyéb mikroorganizmusok kerüljenek az utastérbe. Fontos legalább évente egyszer beiktatni egy autóklíma tisztítást és pollenszűrő cserét, hogy távol tartsuk a kórokozókat, polleneket, és hűvös utastérrel biztosítsuk a komfortot a kánikulában. A klíma ózonos tisztításával nem csak a kényelmünket növelhetjük, de a biztonságosabb vezetést is biztosíthatjuk, ugyanis az apró mikroorganizmusok miatt zavaró lehet a folyamatos tüsszögés, köhécselés, ráadásul sokkal fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak is lehetünk miattuk. Ahogy már említettük, a pollenszűrőt sem szabad elhanyagolni! Gyanús jele lehet a szűrő eltömődésének, ha a zivataros, nyári esős időben a szokásostól eltérően gyakran, intenzíven párásodik a szélvédő, illetve a többi üveg.

Gondoskodj az autó biztonságáról és a sajátodéról is

A nyári időszakban többet utazunk, nyaralunk – habár a koronavírus okozta helyzet miatt most inkább csak belföldön. Ám ha jobban belegondolunk, Magyarországon belül is elég nagy távolságok vannak, és nem is kell olyan sokat autózni, rövidebb úton is bármi adódhat a kocsinkkal. Így tehát, ha minden eshetőségre fel szeretnél készülni, javasolt Bosch Autó Assistance biztosítást kötni, melyet szervizünkben, akár fizikai kontaktus nélkül, online is megtehetsz. A szolgáltatásnak éves díja van, és lehet külön csak belföldre, illetve teljes Európára érvényes szerződést kötni. Ez könnyen kihúzhat minket a csávából váratlan esemény során, mivel az autó bármilyen jellegű meghibásodása esetén értünk jönnek a helyszínre a legközelebbi autószervizből, s a helyszínen orvosolják a problémát, szükség esetén pedig elviszik megjavítani a kocsinkat. A biztosításnak köszönhetően akár még csereautót is igényelhetsz.

Nem csak télen kell az akkumulátorra figyelni

Az autó nyári felkészítése kapcsán az akkumulátor nem igazán szokott eszébe jutni az autótulajdonosoknak. Pedig erről sem szabad megfeledkezni, hiszen a hideg évszakban nagy terhelés, igénybevétel éri az alkatrészt. Élettartama számos tényezőtől függ, nem mindegy például, hogy a panel melletti szabadtéri parkolóban tartjuk, netán egy fűtött garázsban, továbbá az sem, hogy a télen mennyit pihentetjük, beindítjuk-e hetente egyszer legalább. Sok állás során az autó üres fogyasztásától függően akár még le is merülhet az akksi. Aki rendelkezik hozzá megfelelő műszerrel, otthon is könnyedén ellenőrizheti a töltöttséget, ellenkező esetben bármely szerelő meg tudja vizsgálni az alkatrész állapotát.