fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hogyan vezessünk özönvízben?

Vezetés nagy esőben

Közlekedési szempontból a jeges úttest után az egyik legnehezebb feladat, amikor özönvízben kell eljutnunk kocsival egyik helyről a másikra. Néhány szabályt illik ilyenkor betartani saját biztonságunk érdekében.

Ijesztő lehet az aquaplaning

Miért nehéz özönvízben vezetni? Egyrészt– különösen sötétedés után – alig látunk valamit, még akkor is, ha az ablaktörlőnk tökéletesen működik. Ha nem figyeltünk oda rá, és nem töröl rendesen, még nagyobb gondban lehetünk, épp ezért ilyen esetben elengedhetetlen az ablaktörlő hibajavítás! Másrészt a szélvédőn és a karosszérián dübörgő esőcseppek miatt alig halljuk a közlekedés többi szereplőjét, ez is nehezíti a helyzetet. Harmadrészt pedig figyelni kell az autó „felúszására”, azaz arra, hogy fékezésnél és nagy sebességnél másképp viselkedhet, mint azt megszokhattuk. Ez az aquaplaning, amikor a tapadás jelentősen csökken, vagy meg is szűnik. Piszok nehéz tehát vezetni zuhogó esőben.

Lassabban, nagyobb követési távolsággal

Tehetünk viszont azért, hogy ez a feladat biztonságosabb legyen a számunkra. Megelőzhetjük például az ablakok bepárásodását, ha indulásnál beállítjuk a hőmérséklet szabályozót, bekapcsoljuk a páramentesítőt, és mozgatjuk a levegőt az utastérben. Menet közben nehezebb beállítani ezeket a paramétereket.

Mindig célszerű lassabb utazósebességet választani, így több időnk lesz reagálni a váratlan helyzetekre. A követési távolságra ugyanez igaz: ha kicsit lemaradunk az előttünk haladóhoz képest, legalább négyautónyi távolságra, akkor javulnak a látási viszonyok, mert a másik kocsi által felcsapott vízpermet nem zavar be annyira, és több időnk lesz fékezni, ha azt látjuk, hogy az előttünk haladó is így tesz.

Az özönvíz nemritkán szeles idővel jár, az oldalszél pedig szintén kellemetlen lehet az országúton, autópályán. Ilyenkor markoljuk meg két kézzel a kormányt – amúgy is így kellene mindig –, és fokozottan figyeljünk oda, amikor nyitott területen kijövünk például egy kamion takarásából.

Ha lehet, maradjunk inkább otthon

A világítás minden esetben legyen felkapcsolva, városon belül is. Ha belehajtunk egy nagy tócsába, az rossz hatással lehet a fékekre – a vizesedést később néhány apró, óvatos fékezéssel lehet eltávolítani a féktárcsáról.

A lehető legjobb tanács, amit adhatunk, hogy ilyen ítéletidőben ne induljon útnak, csak akkor, ha nincs más megoldás. Mert bár az lehet, hogy ön betartja az összes jó tanácsunkat, a többi sofőrre nem biztos, hogy igaz ez, így özönvíz idején mindenképpen veszélyesebbek az utak. Éppen ezért ha muszáj elindulni, feltöltve legyen nálunk a telefonunk, amennyiben esetleg segítséget kellene kérni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata