Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan vezessünk özönvízben?

Vezetés nagy esőben

Közlekedési szempontból a jeges úttest után az egyik legnehezebb feladat, amikor özönvízben kell eljutnunk kocsival egyik helyről a másikra. Néhány szabályt illik ilyenkor betartani saját biztonságunk érdekében.

Ijesztő lehet az aquaplaning

Miért nehéz özönvízben vezetni? Egyrészt– különösen sötétedés után – alig látunk valamit, még akkor is, ha az ablaktörlőnk tökéletesen működik. Ha nem figyeltünk oda rá, és nem töröl rendesen, még nagyobb gondban lehetünk, épp ezért ilyen esetben elengedhetetlen az ablaktörlő hibajavítás! Másrészt a szélvédőn és a karosszérián dübörgő esőcseppek miatt alig halljuk a közlekedés többi szereplőjét, ez is nehezíti a helyzetet. Harmadrészt pedig figyelni kell az autó „felúszására”, azaz arra, hogy fékezésnél és nagy sebességnél másképp viselkedhet, mint azt megszokhattuk. Ez az aquaplaning, amikor a tapadás jelentősen csökken, vagy meg is szűnik. Piszok nehéz tehát vezetni zuhogó esőben.

Lassabban, nagyobb követési távolsággal

Tehetünk viszont azért, hogy ez a feladat biztonságosabb legyen a számunkra. Megelőzhetjük például az ablakok bepárásodását, ha indulásnál beállítjuk a hőmérséklet szabályozót, bekapcsoljuk a páramentesítőt, és mozgatjuk a levegőt az utastérben. Menet közben nehezebb beállítani ezeket a paramétereket.

Mindig célszerű lassabb utazósebességet választani, így több időnk lesz reagálni a váratlan helyzetekre. A követési távolságra ugyanez igaz: ha kicsit lemaradunk az előttünk haladóhoz képest, legalább négyautónyi távolságra, akkor javulnak a látási viszonyok, mert a másik kocsi által felcsapott vízpermet nem zavar be annyira, és több időnk lesz fékezni, ha azt látjuk, hogy az előttünk haladó is így tesz.

Az özönvíz nemritkán szeles idővel jár, az oldalszél pedig szintén kellemetlen lehet az országúton, autópályán. Ilyenkor markoljuk meg két kézzel a kormányt – amúgy is így kellene mindig –, és fokozottan figyeljünk oda, amikor nyitott területen kijövünk például egy kamion takarásából.

Ha lehet, maradjunk inkább otthon

A világítás minden esetben legyen felkapcsolva, városon belül is. Ha belehajtunk egy nagy tócsába, az rossz hatással lehet a fékekre – a vizesedést később néhány apró, óvatos fékezéssel lehet eltávolítani a féktárcsáról.

A lehető legjobb tanács, amit adhatunk, hogy ilyen ítéletidőben ne induljon útnak, csak akkor, ha nincs más megoldás. Mert bár az lehet, hogy ön betartja az összes jó tanácsunkat, a többi sofőrre nem biztos, hogy igaz ez, így özönvíz idején mindenképpen veszélyesebbek az utak. Éppen ezért ha muszáj elindulni, feltöltve legyen nálunk a telefonunk, amennyiben esetleg segítséget kellene kérni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata