Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan tartsd megfelelően karban a bőrüléseket?

Manapság sok autóba kérhetjük, hogy bőrülésekkel legyen felszerelve. Ezek azonban több törődést igényelnek, mint a textilszövettel bevont társaik. Hogyan tudjuk megóvni őket, mire figyeljünk?

A bőrülések ápolása

A bőrülések sokáig a legtöbb autóban megtalálhatóak voltak, azonban kényes anyag, amely sok törődést igényel, ráadásul a sokszor rossz minőség miatt a gyártók fokozatosan elhagyták a használatukat. A bőr azonban nem kopott ki az autókból, a készítők megtalálták a módját, hogy felhasználhassák a járműveikben. A gyengébb minőségű, rosszul kivitelezett anyagokat prémiumra cserélték, és a luxusautók elengedhetetlen kelléke lett ez a kiegészítő. Manapság a középkategóriás kocsikba is kérhető ez az elem, és ezzel a lehetőséggel sokan élnek is, egy elegánsabb belső teret kölcsönözve így az autójuknak. A bőr azonban gondos ápolást igényel, sokkal többet, mint a szövet, hiszen ezek kikophatnak, kirepedezhetnek. Hogy ne legyen egyszerű feladatunk, a gyártók több bőrtípust is használnak az egyes autókba. Természetesen szinte mindenhez lehet kapni különböző eszközöket, amelyekkel karbantarthatóak ezek a kényes felületek. Hogy melyiket használjuk, ahhoz tudnunk kell, hogy a mi autónkban melyik bőrtípussal áthúzott ülés van beszerelve. Ezután megvásárolhatjuk a megfelelő bőrtisztító-, és bőrápoló szettet, amelynek alkalmazásával újjá varázsolhatjuk az ülésünket. Tegyük ezt addig, amíg nem késő, ugyanis a teljesen kikopott, vagy már kirepedezett, esetleg cafatokban lógó, teljesen elhasználódott bőrülések már nem biztos, hogy menthetőek.

A bőrülések típusai

Kezdjük mindjárt egy kakukktojással: a műbőr természetesen nem igazi bőr, gyakorlatilag PVC és textil keveréke, de bőr hatású, így beszélnünk kell róla. Amíg nem kezd el repedezni, addig egy egyszerű műbőr ápolóval hosszú ideig megőrizhető az állaga, ezután azonban javíthatatlanná válik, és csak egyre csúnyább lesz, amíg végül cserélni kell. Szintén ide tartozik az úgynevezett alcantara, amely szintén bőrnek tűnik, de igazából polisztirol és poliészter egyvelege. Ezt a típust kefélni tilos, de speciális szereket használva sokáig megőrizhető a minősége. Az autókban leggyakrabban használt bőrülés típus a pigmentált, felső rétegben festett bőr. A tisztítása nem nehéz, arra kell figyelnünk, hogy amennyiben bőrtisztítót és bőrápolót is alkalmazni szeretnénk hozzá, akkor ne egyszerre tegyük ezt, hiszen ezek hatásai egyes esetekben semlegesíthetik egymást. Másik gyakran használt bőrtípus az anilinbőr. Jellemző rá, hogy gyárilag impregnálva van, amely idővel lekophat, amely miatt a szennyeződések könnyen beivódhatnak a bőrfelületbe. A nem megfelelő tisztítás hasonló folyamatokat válthat ki, emiatt ez egy problémásabbnak tetsző anyag, érdemes belőle a sötétebb változatokat választani. Ennél is kényesebb a velúr, amely könnyen kifakulhat vagy zsírosodhat. Van rá mód, hogy ezt elkerüljük, azonban a többi típushoz képest is nagyobb odafigyelést és rendszeres ápolást igényel. A bőrülések utáni kereslet újbóli növekedésével párhuzamosan megjelentek a középkategóriás autókban az úgynevezett PU bőr típusú ülések is. Ennek a poliuretánnal bevont, gyengébb minőségű elemnek a problémája, hogy rövid ideig használható: néhány év alatt kirepedezik, ragacsossá válik, amelyet a megfelelő ápolószerek használatával is csak késleltetni tudunk. Luxusautók kedvelt üléstípusa a napabőr, amely kellemes tapintást, komfortos utazást nyújt, mivel puhább, mint az átlag, ráadásként pedig a tisztítása sem igényel semmi rendkívülit.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata