Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan tárold a nem használt abroncsokat?

gumi tárolás

Évente kétszer nincs mese, le kell cserélni az autónkon az abroncsokat, hogy az évszaknak megfelelő gumikkal közlekedhessünk az utakon. Ezt mi is elvégezhetjük, de a legjobb, és legbiztosabb megoldás, ha szánunk rá egy-két órát, és kivárjuk a sorunkat a gumisnál, ahol pár ezer forint ellenében átvizsgálják és szakszerűen lecserélik őket. Már csak egy feladatunk maradt: el kell döntenünk, hogy mi legyen a nem használt abroncsokkal.

Hagyjuk a gumisnál

A leszerelt abroncsok esetében először is azt kell megnéznünk, hogy használható lesz-e a következő szezonra. Ehhez meg kell néznünk a profilmélységet, amely nem lehet kisebb két milliméternél, valamint azt, hogy nincs-e rajta repedés, szakadás. Ezekben az esetekben ugyanis már nem használható a gumi, így a legjobb megoldás, ha otthagyjuk a gumiszervizben, ha megtehetjük, és nem tárolgatjuk feleslegesen. Az sem járható út, ha hazavisszük és muskátlit ültetünk bele, a gumi ugyanis veszélyes hulladéknak minősül, így nem tárolhatjuk a saját portánkon semmilyen formában, ha már nem akarjuk használni arra, amire kitalálták. Ha szemmel láthatóan rendben van az abroncs, akkor se rohanjunk vele haza, azt ugyanis még meg kell néznünk, hogy hány éve gyártották. A gumi ugyanis hat-nyolc év alatt akkor is használhatatlanná, és legfőképpen balesetveszélyessé válhat az autón, ha korábban egy métert sem futott. A gumi anyagából adódóan ugyanis öregszik, így a hét évnél idősebb abroncsokat egy magára valamit is adó gumiszerviz már fel sem szereli, emiatt pedig a tárolása is hiábavaló. Ha mindent rendben találtunk, akkor már tényleg csak azt kell eldöntenünk, hogy mi legyen vele a következő hónapokban. Haza is vihetjük, vagy ott is hagyhatjuk a szervizben, ahol egy jelképes díj ellenében szakszerűen eltárolják nekünk, amíg szükségünk lesz rá. Ez mindenkinek jó lehet, ugyanis a szerviz újabb munkát szerez magának a következő cserével, nekünk pedig nem kell gondolkodnunk a tárolásán.

Vigyük haza

Úgy is dönthetünk, hogy hazavisszük a használt abroncsokat. Ekkor viszont néhány dologra oda kell figyelnünk, hogy a szervizben megfelelőnek ítélt abroncsok akkor is ugyanolyan jó állapotban legyenek, amikor újból elő kell venni őket. Két külön tárolási szabály vonatkozik azokra az esetekre, ha felnivel együtt tesszük el az abroncsokat, vagy nélküle. Az egyszerűbb eset az, ha a felnin nyugszik a gumi. Ekkor ugyanis nyugodtan pakolhatjuk egymásra mind a négy darabot, a fém felni megvédi őket attól, hogy deformálódjanak. Másik esetben viszont szigorúan tilos egymásra halmozni az abroncsokat, főleg nem négyet, ezek ugyanis eldeformálódhatnak a súly miatt. Állítsuk őket a futófelületükre, és tegyük őket egymás mellé. Fontos azonban, hogy nagyjából havonta egyszer vegyük a fáradtságot, és forgassuk el kilencven fokkal, hogy elkerüljük a deformációt. Mielőtt megtaláljuk a végső helyüket, letakaríthatjuk róla a rárakódott sarat, kiszedegethetjük belőle, a beleragadt kavicsokat. Fontos azonban, hogy se ekkor, se a tárolás során ne érje őket semmilyen vegyszer, kenőanyag vagy olaj, amely jelentősen csökkentheti a minőségét. Tároljuk az abroncsokat szobahőmérséklet körüli hőmérsékleten, ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Ne érje őket közvetlen napsütés vagy a kályha, radiátor melege, valamint a túl magas páratartalom is ronthat az állagán. Ajánlott kicsit, nagyjából fél barral túlfújni a tároláshoz. Ha ezekre az apróságokra odafigyelünk, akkor a következő szezont is nyugodtan, biztonságos abroncsokkal fogjuk átvészelni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata