fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hivatalosan is középkorú az ABS

Egyszer mindenkit elér a középkor, és belép a 40-esek klubjába. Ez azonban nem mindenkit szokott jól érinteni, de az ABS ennek is örülhet. A blokkolásgátló minden nappal fejlődik, számos nem megtörtént balesetet köszönhetünk neki.

Technika és presztízs

A Mercedes 1978-ban, augusztus végén mutatta be az első igazi ABS-t. A Bosch-sal együtt jegyzett fejlesztés számos tragédiát akadályozott meg, mérhetetlenül sok baleset nem következett be neki köszönhetően. Több más találmány is neki köszönhetően született meg, például a menetstabilizálásra használatos eszközök is. Az ABS, azaz az olyan fékrendszer elődje, ami a blokkolás gátlásért felel, néhány évvel korábban készült el. 1970-ben azonban a Mercedes még nem állt készen arra, hogy sorozatban gyártsa ezeket az eszközöket. Pontosabban olyan minőségben nem tudták előállítani, ami megfelelt volna a Mercedes márka presztízsének. Nyolc évet kellett tehát várni a végleges verzióra, így nem csak kinézetre, technikailag is tökélesedett: használatával nem fordulhatott elő, hogy fékezésnél blokkoljanak a kerekek. Erre egyébként korábban már voltak kísérletek, több német feltaláló is próbálkozott azzal, hogy szabályozzák a fékezés erősségét.

Mindenki beelőzte

Érdekesség, hogy a repülőknél és a vonatoknál már az 1950-es években is elérték, hogy működjenek így a kerekek, de az autók esetében ezt jóval nehezebb volt kivitelezni. Erre tehát 1978-ig kellett várni. Ezután azonban töretlen fejlődésnek indult az ABS. A 90-es évek elején már minden busz, motorkerékpár és teherautó is rendelkezett ilyen eszközzel, simán lehetett vezérelni, így versenyautókba is bekerült. A vezérlőegység ezzel párhuzamosan fejlődött, egyre több feladatot tudott elvégezni, mindezek ellenére a mérete csökkent. Ha pedig nincs ABS, nincs olyan eszköz sem, ami a menet stabilizálásáért felel. A blokkolásgátló azonban nagyobb fejlődésen ment keresztül, és jelentősebb mérföldkőnek számít. Felmérések szerint az ABS-nek köszönhetően a balesetek mintegy 20 százalékkal csökkentek olyan tragédiákban, ahol több autó találkozott. Ahol csak egy jármű volt érintett, ez az arány közel egyharmados. Motorok esetében az arány megközelíti a 40 százalékot is. Fontos, hogy az ABS bizonyos esetekben csökkenti a fékutat. Ha számokat nehéz is visszaellenőrizni, a tény, hogy az ABS-nek komoly biztonságtechnikát növelő szerepe van, ez vitathatatlan. Éppen ezért Isten éltesse 40. születésnapján!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata