Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hivatalosan is középkorú az ABS

Egyszer mindenkit elér a középkor, és belép a 40-esek klubjába. Ez azonban nem mindenkit szokott jól érinteni, de az ABS ennek is örülhet. A blokkolásgátló minden nappal fejlődik, számos nem megtörtént balesetet köszönhetünk neki.

Technika és presztízs

A Mercedes 1978-ban, augusztus végén mutatta be az első igazi ABS-t. A Bosch-sal együtt jegyzett fejlesztés számos tragédiát akadályozott meg, mérhetetlenül sok baleset nem következett be neki köszönhetően. Több más találmány is neki köszönhetően született meg, például a menetstabilizálásra használatos eszközök is. Az ABS, azaz az olyan fékrendszer elődje, ami a blokkolás gátlásért felel, néhány évvel korábban készült el. 1970-ben azonban a Mercedes még nem állt készen arra, hogy sorozatban gyártsa ezeket az eszközöket. Pontosabban olyan minőségben nem tudták előállítani, ami megfelelt volna a Mercedes márka presztízsének. Nyolc évet kellett tehát várni a végleges verzióra, így nem csak kinézetre, technikailag is tökélesedett: használatával nem fordulhatott elő, hogy fékezésnél blokkoljanak a kerekek. Erre egyébként korábban már voltak kísérletek, több német feltaláló is próbálkozott azzal, hogy szabályozzák a fékezés erősségét.

Mindenki beelőzte

Érdekesség, hogy a repülőknél és a vonatoknál már az 1950-es években is elérték, hogy működjenek így a kerekek, de az autók esetében ezt jóval nehezebb volt kivitelezni. Erre tehát 1978-ig kellett várni. Ezután azonban töretlen fejlődésnek indult az ABS. A 90-es évek elején már minden busz, motorkerékpár és teherautó is rendelkezett ilyen eszközzel, simán lehetett vezérelni, így versenyautókba is bekerült. A vezérlőegység ezzel párhuzamosan fejlődött, egyre több feladatot tudott elvégezni, mindezek ellenére a mérete csökkent. Ha pedig nincs ABS, nincs olyan eszköz sem, ami a menet stabilizálásáért felel. A blokkolásgátló azonban nagyobb fejlődésen ment keresztül, és jelentősebb mérföldkőnek számít. Felmérések szerint az ABS-nek köszönhetően a balesetek mintegy 20 százalékkal csökkentek olyan tragédiákban, ahol több autó találkozott. Ahol csak egy jármű volt érintett, ez az arány közel egyharmados. Motorok esetében az arány megközelíti a 40 százalékot is. Fontos, hogy az ABS bizonyos esetekben csökkenti a fékutat. Ha számokat nehéz is visszaellenőrizni, a tény, hogy az ABS-nek komoly biztonságtechnikát növelő szerepe van, ez vitathatatlan. Éppen ezért Isten éltesse 40. születésnapján!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata