Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Gumiharang – az univerzális védőelem

Kormánymű rajta a gumiharanggal

Több olyan alkatrész is található az autókban, amelyek jelenlétét a hétköznapokban észre sem vesszük. Noha filléres elemekről van szó, nélkülözhetetlenek, és tetemes kártól tudják megkímélni pénztárcánkat. Ezek közé tartozik a gumiharang is: univerzális, ámde szinte láthatatlan segítő.

A kormányműtől a féltengely csuklóig

Mi is az a gumiharang, vagy ahogy többen ismerik, porvédő harang. Harmonikaszerű, rugalmas, hajlítható és összenyomható hengerekről beszélünk, amelyek elsődleges feladata a védelem. Olyan alkatrészeket védenek meg a környezeti behatásoktól, amelyek ezekre kifejezetten érzékenyek. A féltengelycsukló, kormányrúd, kormánymű, de adott esetben az autók ajtójának illesztései is gumiharanggal vannak letakarva, ez a sokak számára név szerint ismeretlen alkatrész az, ami megvédi őket a portól, víztől és hidegtől, ugyanakkor az olajos és kenőanyaggal kezelt alkatrészeket a kiszáradástól – anélkül, hogy hozzájuk érne. Formájának köszönhetően óvja az autó azon részeit, ahol egymáshoz képest, tengelyirányban elmozduló, azaz mozgó alkatrészek vannak jelen. Nevével ellentétben nem feltétlen kell, hogy gumiból készüljenek, sok esetben vízhatlan anyagokból – többek között neoprénből is állítanak elő ilyen alkatrészeket.

Csere, elhasználódás

Természetesen egy olyan alkatrész is elhasználódhat, amelynek elsődleges feladata a többi rész védelme. A gumi és neoprén is elszáradhat, törhet, veszíthet rugalmasságából. Ilyenkor nincs más hátra, ideje a cserének. Tetemes költségektől kímélhetjük meg magunkat, ha időben észrevesszük az elhasználódást és nem várjuk meg, míg maga a megvédendő alkatrész megy tönkre a harang elhasználódása következtében. Szerencsére – anyagából és kialakításából adódóan – nem beszélhetünk egetverő összegekről a csere esetében. Mi több, néhány gumiharangot – amelyek hozzáférhető helyen vannak – mi magunk is kicserélhetünk otthoni körülmények között is. A gumiharang csomagolásában általában rozsdamentes acélbilincset is találunk, valamint kenőanyagot. Mindezek mellett szükségünk lehet még szerelőkúpra, valamint, amennyiben professzionálisak vagyunk, pneumatikus gumiharang-felszerelő szerszámot is beszerezhetünk. Utóbb már egy komolyabb befektetés – ennek esetében már felmerül a megtérülési költség. Amennyiben nem tervezünk minden esetben mi magunk kicserélni egy-egy elhasználódott gumiharangot, talán jobban járunk, ha egy ilyen befektetés helyett, alkalomadtán felkeresünk egy szervizt, ahol gyorsan és megfelelő körülmények között kicserélik az elhasználódott porvédőt.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson