Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Fontos folyadékok az autóban, amiket elhanyagolunk

Váltóolaj cseréje az autóban

Ha szóba kerülnek a kocsiban alkalmazott folyadékok, a legtöbb autótulajdonosnak egyből az üzemanyag és a motorolaj ugrik be először. Holott ezeken túl még számos, a jármű működése szempontjából nélkülözhetetlen folyadék található a kocsikban. Cikkünkben most ezekre a folyadékokra, és karbantartásukra hívjuk fel a figyelmet.

Fékfolyadék

A fékfolyadék gyakorlatilag egy közvetítő szerepet játszik a kocsinkban: a fékpedállal meghajtott főfékhengert kapcsolja össze a kerékfékhengerekkel. Folyamatos használat mellett egy idő után elkezd felhígulni vízzel, mivel vannak olyan pontjai a rendszernek (kiegyenlítőtartály, fékhengerek, flexibilis fékcsövek), melyeken keresztül bejuthat a levegő páratartalma, és emiatt egyre inkább növekszik a fékfolyadék víztartalma. Azért vettük pont ezt legelőre, mert az indításra nincs hatással a fékfolyadék állapota, így gyakran megfeledkeznek róla az emberek. Minimum két évente ajánlott cserélni!

Szervofolyadék

A szervofolyadék tartja fenn a kormányerő-rásegítő szivattyú és annak munkahengerei között a hidraulikus kapcsolatot. Azoknak, akiknek elektromos rásegítésű kormányművel szerelt az autója, nem kell foglalkozniuk a szervó olaj cseréjével, mivel ezekben a rendszerekben nincs. A folyadék elhasználódását a felhabosodásából vagy a kormánymozgatás alatti szokatlan zajokból észlelhetjük. 100 000 kilométerenként ajánlott cserélni, viszont elsőre szinte kivitelezhetetlen a folyadék teljes kiürítése a rendszerből, ezért általában kétszer kell egymás után megcsinálni.

Váltóolaj

A kormányzáson túl sebességváltás nélkül sem tudnánk autót vezetni. A váltóolaj elengedhetetlen eleme a váltómű tökéletes működésének, ez minimalizálja a szerkezet belső súrlódását, valamint a mechanizmus alkatrészeinek súrlódási hőjének elvezetéséért felel. Amennyiben a gyártói kézikönyvben találsz a cseréjére vonatkozó előírást, akkor az alapján válts új váltóolajra, viszont ha nem, akkor legalább 100 000 kilométerenként cseréltess váltóolajat. Ez azért is fontos, mert működés közben kicsiny fémszemcsék válnak le a szerkezetben található szinkrongyűrűkről, fogaskerekekről, amik idővel teljesen beszennyezik a folyadékot.

Hűtőfolyadék

A hűtőfolyadék számos, nagy jelentőséggel bíró funkcióval rendelkezik, ezek közül is talán a motorműködésből eredő veszteséghő elvezetése a legkiemelkedőbb. Ezen kívül az utastér melegítéséért is ő felel. Ajánlott időközönként megmérni, vagy mérettetni refraktométerrel a hűtőfolyadék dermedéspontját, mivel főként ez határozza meg a hatékonyságát. Alapvetően nem szoktak az autógyártók a folyadékra vonatkozó csereperiódust előírni, de azért érdemes minden 100 000 kilométer futásteljesítmény után lecserélni. Csere és utántöltés esetén is mindenképp a gyárilag megadott folyadéktípust használd, amennyiben lehet, már készre keverve.

Ablakmosó folyadék

Az ablakmosó is tipikusan egy olyan folyadék az autókban, amire nem szentelnek figyelmet a tulajok. Pedig rendkívül fontos szerepet lát el, ez biztosítja számunkra a tökéletes kilátást a szélvédőn. Érdemes desztillált vízzel kevert folyadékot tölteni a tartályba, mivel ellenkező esetben eltömődhetnek az ablakmosó fúvókák a kicsapódó vízkő miatt. A tél beálltával pedig ajánlott kifejezetten erre az évszakra kifejlesztett ablakmosó folyadékot betölteni, mivel a fagy akár visszafordíthatatlan károkat is eredményezhet az ablakmosó motorjában.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata