Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Felforrt a hűtővíz

A nyár derekán még a mai, korszerű autóknál is előfordulhat, hogy a hűtőrendszer megoldhatatlan feladat elé kerül, vagy kisebb-nagyobb hiba miatt nem képes gondoskodni a motor hűtéséről. A meglepetés esélyét itt is csökkenthetjük a rendszer időszakos átvizsgáltatásával a szervizben.

Karbantartás, ellenőrzés: működőképes motorhűtés

Évtizedekkel ezelőtt a forró nyári napokon mindennapos látvány volt az útszélén gőzölgő hűtővize miatt veszteglő autó. Az autópályák forró betonján, vagy az araszoló városi forgalomba, esetleg a meredek hegyi utakon rendre felforrt a víz a hűtőkben. Mára ez a ritkaságok közé szorult vissza, de van az a meleg és vannak azok a kisebb-nagyobb hibák, rendellenességek, amelyek miatt még most is fel tud forrni a hűtővíz. Mindjárt a legegyszerűbb, amikor nincs elég víz a rendszerben. Ilyenkor csak utána kell tölteni, lehetőleg desztillált vizet. Az sem ritkaság, hogy a hűtőrács a nyári rovarinvázió és egyéb okok miatt annyira eltömődik, hogy képtelen a hatékony hőcserére. Meg kell tisztítani. A legjobb nagy nyomású vízzel, gőzzel.

A hűtőrendszer kisebb hibája is nagy galibát okozhat

Mivel a hűtőrendszerben túlnyomás alatt kering a hűtőközeg, ezért a legkisebb tömítési hiba, mondjuk a hűtősapka meglazulása, vagy az ottani tömítés hibája a nyomás csökkenéséhez, a keringés romlásához, a víz felforrásához vezethet. Minden olyan esetben, amikor a műszerfalon figyelmeztetést kapunk a hűtővíz túlhevüléséről, azonnal kapcsoljuk be a fűtést. Ez nem éppen kellemes a nyári hőségben, de a célja, hogy gyorsan hőt vonjunk el a rendszerből. Ez után minél előbb hajtsunk egy benzinkúthoz, vagy pihenőhelyre és csak ott állítsuk le a motort. Ha idő előtt leállítjuk, tovább rontjuk a hűtés hatékonyságát, még jobban forrni fog a víz. A hűtősapka levételével várjunk addig, amíg a motor kihűl, mert a nyomás alatt lévő rendszerből felcsapó forró gőz a kezünkre vagy az arcukba csapódhat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttar