fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Fékpor a felniken? Bosszantó, de kezelhető jelenség!

Szinte minden autótulajdonos találkozhatott már azzal az autó szépség hibával, hogy a felnije, nem is annyira koszos, mégsem lehet tökéletesen megtisztítani. Ezt a koszt, a felnire ráégett fékpor okozza.

Mi az a fékpor?

A mai járművek fékbetétjei szinte teljes mértékben fémből készülnek. Egy köteg acélszál összenyomásával és egyéb adalékanyagok összeolvasztásával állítják elő. A fékbetétekben megtalálható acélszál, egészen 30%-ig növekedett, ami egy koptatható anyag. Ezt dörzsölik a fék forgó részei, ami miatt keletkezik a fékpor. Ez nem jelenti azt, hogy nincs minden rendbe a fékekkel, inkább kinézetileg mutat csúnyán. Azonban, ha hosszabb ideig nem kap kezelést, a fémötvözeteket károsíthatja a maró hatása miatt. Van pár egyszerű lépés, amivel megakadályozhatjuk, hogy a por károsodást okozzon. A kis tapadó szemcsékből álló anyag, még a legkisebb résekbe is képes befurakodni, és mivel a jármű használata közben, a felni is felmelegszik a fékezéstől, ezért a por hajlamos a felnire való ráégésre. A probléma legtöbbször az első kerekeknél lép fel, mivel itt nagyobb a fékhatás, mint a hátsóknál. Ha lemossuk a kerék fémötvözeteit és a por még mindig ott maradt, akkor ideje kerék tisztítót vásárolni. Ezeket úgy tervezték meg, hogy még a legmakacsabb koszt is eltüntessék, viszont mielőtt belekezdene a letakarításba, olvassa el a használati utasítást, mivel ezzel csak bizonyos fémfelületeket tudunk megtisztítani. Kezdje először az alu-felnit lesúrolni, alkalmazzon műanyag kefét, azzal hatásosan el tudja tüntetni a port. Miután a por feloldódott, mossa le bő vízzel. Mozgassuk meg a kerekeket, hogy minden részét meg tudjuk szabadítani a kosztól.

Hogyan lehet megakadályozni a fékpor keletkezését?

A kerekek rendszeres tisztításával megakadályozhatjuk a por felhalmozódását, és az ezáltal keletkező károkat is. Fordítsunk különös figyelmet a kerék ötvözetein lévő résekre és rögzítő csavarokra, ahol a por hajlamos a tapadásra. Egy erre szánt kefe, kiválóan alkalmas lehet. Miután letakarítottuk, kenjük be egy réteg kerékviasszal, mely megvédi és megakadályozza, hogy a por közvetlenül érintkezzen a fémfelületekkel a jövőben. A következő alkalommal, amikor a kereket tisztítjuk, a fékpor sokkal könnyebben lefog válni. Ajánlatos a viaszt 2-3 havonta újra felkenni, attól függetlenül, hogy milyen gyakran használjuk a járművet. A viasz alkalmazása előtt, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a kerék minden részét alaposan megtisztítottuk, mivel a viasz csak így lehet hatásos a por megtapadása ellen.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata