Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Fékpor a felniken? Bosszantó, de kezelhető jelenség!

Szinte minden autótulajdonos találkozhatott már azzal az autó szépség hibával, hogy a felnije, nem is annyira koszos, mégsem lehet tökéletesen megtisztítani. Ezt a koszt, a felnire ráégett fékpor okozza.

Mi az a fékpor?

A mai járművek fékbetétjei szinte teljes mértékben fémből készülnek. Egy köteg acélszál összenyomásával és egyéb adalékanyagok összeolvasztásával állítják elő. A fékbetétekben megtalálható acélszál, egészen 30%-ig növekedett, ami egy koptatható anyag. Ezt dörzsölik a fék forgó részei, ami miatt keletkezik a fékpor. Ez nem jelenti azt, hogy nincs minden rendbe a fékekkel, inkább kinézetileg mutat csúnyán. Azonban, ha hosszabb ideig nem kap kezelést, a fémötvözeteket károsíthatja a maró hatása miatt. Van pár egyszerű lépés, amivel megakadályozhatjuk, hogy a por károsodást okozzon. A kis tapadó szemcsékből álló anyag, még a legkisebb résekbe is képes befurakodni, és mivel a jármű használata közben, a felni is felmelegszik a fékezéstől, ezért a por hajlamos a felnire való ráégésre. A probléma legtöbbször az első kerekeknél lép fel, mivel itt nagyobb a fékhatás, mint a hátsóknál. Ha lemossuk a kerék fémötvözeteit és a por még mindig ott maradt, akkor ideje kerék tisztítót vásárolni. Ezeket úgy tervezték meg, hogy még a legmakacsabb koszt is eltüntessék, viszont mielőtt belekezdene a letakarításba, olvassa el a használati utasítást, mivel ezzel csak bizonyos fémfelületeket tudunk megtisztítani. Kezdje először az alu-felnit lesúrolni, alkalmazzon műanyag kefét, azzal hatásosan el tudja tüntetni a port. Miután a por feloldódott, mossa le bő vízzel. Mozgassuk meg a kerekeket, hogy minden részét meg tudjuk szabadítani a kosztól.

Hogyan lehet megakadályozni a fékpor keletkezését?

A kerekek rendszeres tisztításával megakadályozhatjuk a por felhalmozódását, és az ezáltal keletkező károkat is. Fordítsunk különös figyelmet a kerék ötvözetein lévő résekre és rögzítő csavarokra, ahol a por hajlamos a tapadásra. Egy erre szánt kefe, kiválóan alkalmas lehet. Miután letakarítottuk, kenjük be egy réteg kerékviasszal, mely megvédi és megakadályozza, hogy a por közvetlenül érintkezzen a fémfelületekkel a jövőben. A következő alkalommal, amikor a kereket tisztítjuk, a fékpor sokkal könnyebben lefog válni. Ajánlatos a viaszt 2-3 havonta újra felkenni, attól függetlenül, hogy milyen gyakran használjuk a járművet. A viasz alkalmazása előtt, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a kerék minden részét alaposan megtisztítottuk, mivel a viasz csak így lehet hatásos a por megtapadása ellen.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata