Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Fékpor a felniken? Bosszantó, de kezelhető jelenség!

Szinte minden autótulajdonos találkozhatott már azzal az autó szépség hibával, hogy a felnije, nem is annyira koszos, mégsem lehet tökéletesen megtisztítani. Ezt a koszt, a felnire ráégett fékpor okozza.

Mi az a fékpor?

A mai járművek fékbetétjei szinte teljes mértékben fémből készülnek. Egy köteg acélszál összenyomásával és egyéb adalékanyagok összeolvasztásával állítják elő. A fékbetétekben megtalálható acélszál, egészen 30%-ig növekedett, ami egy koptatható anyag. Ezt dörzsölik a fék forgó részei, ami miatt keletkezik a fékpor. Ez nem jelenti azt, hogy nincs minden rendbe a fékekkel, inkább kinézetileg mutat csúnyán. Azonban, ha hosszabb ideig nem kap kezelést, a fémötvözeteket károsíthatja a maró hatása miatt. Van pár egyszerű lépés, amivel megakadályozhatjuk, hogy a por károsodást okozzon. A kis tapadó szemcsékből álló anyag, még a legkisebb résekbe is képes befurakodni, és mivel a jármű használata közben, a felni is felmelegszik a fékezéstől, ezért a por hajlamos a felnire való ráégésre. A probléma legtöbbször az első kerekeknél lép fel, mivel itt nagyobb a fékhatás, mint a hátsóknál. Ha lemossuk a kerék fémötvözeteit és a por még mindig ott maradt, akkor ideje kerék tisztítót vásárolni. Ezeket úgy tervezték meg, hogy még a legmakacsabb koszt is eltüntessék, viszont mielőtt belekezdene a letakarításba, olvassa el a használati utasítást, mivel ezzel csak bizonyos fémfelületeket tudunk megtisztítani. Kezdje először az alu-felnit lesúrolni, alkalmazzon műanyag kefét, azzal hatásosan el tudja tüntetni a port. Miután a por feloldódott, mossa le bő vízzel. Mozgassuk meg a kerekeket, hogy minden részét meg tudjuk szabadítani a kosztól.

Hogyan lehet megakadályozni a fékpor keletkezését?

A kerekek rendszeres tisztításával megakadályozhatjuk a por felhalmozódását, és az ezáltal keletkező károkat is. Fordítsunk különös figyelmet a kerék ötvözetein lévő résekre és rögzítő csavarokra, ahol a por hajlamos a tapadásra. Egy erre szánt kefe, kiválóan alkalmas lehet. Miután letakarítottuk, kenjük be egy réteg kerékviasszal, mely megvédi és megakadályozza, hogy a por közvetlenül érintkezzen a fémfelületekkel a jövőben. A következő alkalommal, amikor a kereket tisztítjuk, a fékpor sokkal könnyebben lefog válni. Ajánlatos a viaszt 2-3 havonta újra felkenni, attól függetlenül, hogy milyen gyakran használjuk a járművet. A viasz alkalmazása előtt, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a kerék minden részét alaposan megtisztítottuk, mivel a viasz csak így lehet hatásos a por megtapadása ellen.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.