Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezért ne próbálkozz otthon a spirálrugó cserével

Fekete színű spirálrugó

A spirálrugó feladata biztosítani a gépjármű kerekeinek rugózását. Javítani nem lehet, meghibásodás esetén cserére szorul, amely rendkívül időigényes és körülményes. Mit érdemes tudni a spirálrugóról? Mi a feladata? Milyen jelek utalnak a meghibásodására? Érdemes otthon cserélni?

A spirálrugó a gépjármű felfüggesztési rendszerének egyik legfontosabb eleme

A spirálrugó egy rendkívül rugalmas, spirálisan feltekert acélrúd, mely egy idő után elveszti a formáját és a rugalmasságát. Sőt, akár el is törhet és ilyenkor minden esetben cserére szorul, a javítása nem lehetséges. Mi a feladata a spirálrugónak? A gépjármű felfüggesztési rendszerének egyik legfontosabb eleme. Lényegében ideális magasságban tartja a gépjármű súlyát az úttól. Csillapítja az úttest egyenetlenségeiből adódó hatásokat. Könnyedén nyomódik össze és nyeli el a mozgási energiát. Amikor visszaugrik az eredeti helyzetébe akkor pedig ettől az energiától szabadul meg. Persze ez önmagában nem lenne elég a megfelelő stabilitáshoz, szóval lengéscsillapítóra is szükség van. A megfelelő rugózás érdekében össze kell hangolni a spirálrugót és a lengéscsillapítót. Milyen jelek utalnak a meghibásodására? A spirálrugó esetleges meghibásodása szembetűnő, hiszen a gépjármű vezetési élménye rossz lesz és a fékút is megnő. Továbbá romlik az úttartás, megdől a karosszéria, a gumik gyorsan kopnak és a megszokottnál nagyobb menetzaj jelentkezik az autó kerekei felől.

Miért nem érdemes otthon próbálkozni a spirálrugó cseréjével?

Mint a legtöbb alkatrész cseréjénél, a spirálrugó esetében is érdemes szervizbe vinni az autót. Nem érdemes otthon próbálkozni a cserével, mivel a folyamat rendkívül időigényes és körülményes. Ráadásul speciális szerszámok is szükségesek hozzá. Ha nem megfelelő spirálrugó kerül kiválasztásra, például egy puha vagy egy túl kemény változat, a futómű többi alkatrészének meghibásodásához vezethet. Természetesen a helytelen elhelyezés is okozhat problémát, például zajokat eredményez a gépjármű felfüggesztési rendszerében. Továbbá stabilitási problémát okozhat egy elhasználódott vagy eltört spirálrugó. Amennyiben nem kerül sor idejében a szakszerű spirálrugócserére, komolyabb kár is keletkezhet a gépjárműben, mely összetettebb és költségesebb javítást igényel. Mindemellett fontos, hogy az autóhoz minden esetben a gyári paramétereknek megfelelő spirálrugó kerüljön kiválasztásra. Továbbá azzal is érdemes tisztában lenni, hogy csupán egy darabot nem lehet cserélni, mindig párban kell őket cserélni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata