Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezért ne próbálkozz otthon a spirálrugó cserével

Fekete színű spirálrugó

A spirálrugó feladata biztosítani a gépjármű kerekeinek rugózását. Javítani nem lehet, meghibásodás esetén cserére szorul, amely rendkívül időigényes és körülményes. Mit érdemes tudni a spirálrugóról? Mi a feladata? Milyen jelek utalnak a meghibásodására? Érdemes otthon cserélni?

A spirálrugó a gépjármű felfüggesztési rendszerének egyik legfontosabb eleme

A spirálrugó egy rendkívül rugalmas, spirálisan feltekert acélrúd, mely egy idő után elveszti a formáját és a rugalmasságát. Sőt, akár el is törhet és ilyenkor minden esetben cserére szorul, a javítása nem lehetséges. Mi a feladata a spirálrugónak? A gépjármű felfüggesztési rendszerének egyik legfontosabb eleme. Lényegében ideális magasságban tartja a gépjármű súlyát az úttól. Csillapítja az úttest egyenetlenségeiből adódó hatásokat. Könnyedén nyomódik össze és nyeli el a mozgási energiát. Amikor visszaugrik az eredeti helyzetébe akkor pedig ettől az energiától szabadul meg. Persze ez önmagában nem lenne elég a megfelelő stabilitáshoz, szóval lengéscsillapítóra is szükség van. A megfelelő rugózás érdekében össze kell hangolni a spirálrugót és a lengéscsillapítót. Milyen jelek utalnak a meghibásodására? A spirálrugó esetleges meghibásodása szembetűnő, hiszen a gépjármű vezetési élménye rossz lesz és a fékút is megnő. Továbbá romlik az úttartás, megdől a karosszéria, a gumik gyorsan kopnak és a megszokottnál nagyobb menetzaj jelentkezik az autó kerekei felől.

Miért nem érdemes otthon próbálkozni a spirálrugó cseréjével?

Mint a legtöbb alkatrész cseréjénél, a spirálrugó esetében is érdemes szervizbe vinni az autót. Nem érdemes otthon próbálkozni a cserével, mivel a folyamat rendkívül időigényes és körülményes. Ráadásul speciális szerszámok is szükségesek hozzá. Ha nem megfelelő spirálrugó kerül kiválasztásra, például egy puha vagy egy túl kemény változat, a futómű többi alkatrészének meghibásodásához vezethet. Természetesen a helytelen elhelyezés is okozhat problémát, például zajokat eredményez a gépjármű felfüggesztési rendszerében. Továbbá stabilitási problémát okozhat egy elhasználódott vagy eltört spirálrugó. Amennyiben nem kerül sor idejében a szakszerű spirálrugócserére, komolyabb kár is keletkezhet a gépjárműben, mely összetettebb és költségesebb javítást igényel. Mindemellett fontos, hogy az autóhoz minden esetben a gyári paramétereknek megfelelő spirálrugó kerüljön kiválasztásra. Továbbá azzal is érdemes tisztában lenni, hogy csupán egy darabot nem lehet cserélni, mindig párban kell őket cserélni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.