Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezekre figyelj az ablaktörlőmotor cseréjekor

Ablaktörlő motor a kocsiban

Ugye, az teljesen evidens, tényszerű dolog, hogy annak szavatolására, hogy a vezető a külső időjárási körülményektől függetlenül megfelelően lássa az utat, valamint az útmenti körülményeket, az autókat ablaktörlőkkel felszerelten állítják forgalomba, amiket a szennyeződések, a hó és a víz szélvédőfelületéről történő azonnali eltávolítására terveztek. Mivel a biztonságos autózás közvetlen összefüggésben áll az autó ablakainak tisztaságával, a nem megfelelő ablaktörlőkkel való közlekedést a legtöbb országban büntetik a közúti közlekedési törvények hatályának értelmében. De mi van akkor, ha az ablaktörlő motorja meghibásodik? Érdemes nekiállni önállóan a cserének? Nézzünk utána, tarts velünk!

Hogyan működnek az ablaktörlők?

Az ablaktörlők az ablaktisztító szisztéma végrehajtó komponensei. Ezek végzik a piszkos munkát. Mozgó karokból állnak, a végükön gumielemekkel, amelyek szorosan illeszkednek a szélvédőre, követve annak felszíni formáját. A karok ellenkező vége egy csuklóval kapcsolódik egy rúdhoz, amely az ablaktörlők szinkronmozgását biztosítja. Az egész rendszert egy fogaskerekes motor hajtja, és ez egy relén keresztül kapja az elektromosságot. A működést az utastérben található gomb be- és kikapcsolásával lehet szabályozni. Egy adott működési mód kiválasztásával a relé érintkezői zárják a megfelelő áramkört, és az apparátus az igényelt sebességgel működni kezd.

Mire figyelj, ha cseregyanús az ablaktörlő motor?

Ha mechanikailag rendben van az ablaktörlő, de ennek ellenére nem működik megfelelően, valószínűleg elektromos problémája van. Mivel az ablaktörlő motor kapcsolása egy meglehetősen összetett elektronikus rendszer, ezért otthoni javítása és karbantartása abszolút nem ajánlott. A motort ugyanis egy elektromos fék is szabályozza, hogy kikapcsoláskor biztosan a kellő pozícióban álljon meg. Ez annyit tesz, hogy leállításkor nem csupán kilép a motor két vezetékéről az áram, hanem a vezetékek összekötésével keletkező indukciós áram mágneses tere le is fékezi a motort. A gyakorlatban egyébként ez azt jelenti, hogy azt a vezetéket, amely bekapcsolt állapotban a pozitívot kapja, a végálláskapcsolón keresztül testre, vagyis negatívra kötik. Véletlenül se próbálkozzunk tehát erre az ágra egy áthidaló kábellel áramot adni, mert az a legjobb esetben is szikrázást indukál, rosszabbra pedig gondolni sem merünk! Óvatosan, tehát, az ablaktörlő motor buherálásával, inkább vegyük igénybe egy autóvillamossági szakember kompetenciáját, és kerüljük el a súlyosabb problémákat!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata