Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Dolgok, amikre ügyelni kell a használt olaj leeresztésekor

Fáradt olaj leengedése

Az olajcsere nem nehéz feladat, azonban néhány szempontot figyelembe kell venni. Milyen lépésekből áll a használt motorolaj leeresztése? Miért fontos, hogy üzemmeleg legyen a motor? Szűrőt is kell cserélni egyúttal? Mutatjuk a válaszokat!

A maradék fáradt olaj és az új keverése minden esetben tilos

Az első és egyben legfontosabb lépés a megfelelő minőségű olaj beszerzése. Mi számít megfelelő minőségűnek? Az a típus, ami az adott autó kézikönyvében szerepel. Amennyiben így sem egyértelmű, hogy melyik típust igényli a gépjármű, érdemes megkérdezni ezzel kapcsolatban egy szakembert. A második fontos lépésre az olaj leeresztésekor kerül sor. A fáradt olajat minden esetben teljesen le kell engedni, nem keveredhet az előző olaj az újjal. Ennek oka, hogy a régi olaj rontja az új adaléktartalmát. Sokan azt hiszik, hogy nem okozhat gondot, ha a régire öntik az újat, amennyiben ugyanarról a típusról van szó. Tévednek, hiszen akkor is le kell engedni a fáradt olajat, ha ugyanabból a típusból kerül bele új változat. Szóval a régi és az új típus keverése minden esetben tilos.

Olajszűrőt is kell cserélni az olajcsere során?

Az olajcserével egyidejűleg olajszűrőt is kell cserélni. Erre egyrészt azért van szükség, mert a szűrőben maradhat fáradt olaj, másrészt pedig egyéb szennyeződések is lerakódhatnak benne. Ilyen szennyeződés lehet például a gyanta és a koksz. Ezek a szennyeződések nagyban rontják az olajszűrő hatékonyságát, szóval nem érdemes ezen spórolni. Az említetteken kívül a mennyiségre is figyelni kell. Fontos, hogy pontosan annyi olaj kerüljön a motorba, amennyi szükséges, se több, se kevesebb. Ez egyszerűen ellenőrizhető egy olajszint jelző pálca segítségével. Amennyiben nem megfelelő a mennyiség, könnyen kár keletkezhet a motorban. A túlzott mennyiség olajcsöpögést és a tömítések túlterhelését eredményezheti, a kevesebb pedig jelentős olajfogyást és a motor túlterhelését. Szükséges az öblítő átmosás? A mai motorolajok esetében egyáltalán nincs szükség öblítő átmosásra, sőt kárt is okozhatunk vele. Amennyiben a fáradt olaj megfelelően kerül leengedésre, a szennyeződések is távoznak. Értelmetlenné válik ebben az esetben az öblítő átmosás. Milyen hibákat okozhatunk vele? Egyrészt az öblítő átmosás hatására szennyeződések rakódnak le a motorban, másrészt pedig gondot okoz, hogy maga az öblítő benne marad a motorban. Az öblítő pedig szennyezi az új motorolajat. Az említett tanácsok betartásával meghosszabbítható a motor élettartama.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata