Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Dolgok, amikre ügyelni kell a használt olaj leeresztésekor

Fáradt olaj leengedése

Az olajcsere nem nehéz feladat, azonban néhány szempontot figyelembe kell venni. Milyen lépésekből áll a használt motorolaj leeresztése? Miért fontos, hogy üzemmeleg legyen a motor? Szűrőt is kell cserélni egyúttal? Mutatjuk a válaszokat!

A maradék fáradt olaj és az új keverése minden esetben tilos

Az első és egyben legfontosabb lépés a megfelelő minőségű olaj beszerzése. Mi számít megfelelő minőségűnek? Az a típus, ami az adott autó kézikönyvében szerepel. Amennyiben így sem egyértelmű, hogy melyik típust igényli a gépjármű, érdemes megkérdezni ezzel kapcsolatban egy szakembert. A második fontos lépésre az olaj leeresztésekor kerül sor. A fáradt olajat minden esetben teljesen le kell engedni, nem keveredhet az előző olaj az újjal. Ennek oka, hogy a régi olaj rontja az új adaléktartalmát. Sokan azt hiszik, hogy nem okozhat gondot, ha a régire öntik az újat, amennyiben ugyanarról a típusról van szó. Tévednek, hiszen akkor is le kell engedni a fáradt olajat, ha ugyanabból a típusból kerül bele új változat. Szóval a régi és az új típus keverése minden esetben tilos.

Olajszűrőt is kell cserélni az olajcsere során?

Az olajcserével egyidejűleg olajszűrőt is kell cserélni. Erre egyrészt azért van szükség, mert a szűrőben maradhat fáradt olaj, másrészt pedig egyéb szennyeződések is lerakódhatnak benne. Ilyen szennyeződés lehet például a gyanta és a koksz. Ezek a szennyeződések nagyban rontják az olajszűrő hatékonyságát, szóval nem érdemes ezen spórolni. Az említetteken kívül a mennyiségre is figyelni kell. Fontos, hogy pontosan annyi olaj kerüljön a motorba, amennyi szükséges, se több, se kevesebb. Ez egyszerűen ellenőrizhető egy olajszint jelző pálca segítségével. Amennyiben nem megfelelő a mennyiség, könnyen kár keletkezhet a motorban. A túlzott mennyiség olajcsöpögést és a tömítések túlterhelését eredményezheti, a kevesebb pedig jelentős olajfogyást és a motor túlterhelését. Szükséges az öblítő átmosás? A mai motorolajok esetében egyáltalán nincs szükség öblítő átmosásra, sőt kárt is okozhatunk vele. Amennyiben a fáradt olaj megfelelően kerül leengedésre, a szennyeződések is távoznak. Értelmetlenné válik ebben az esetben az öblítő átmosás. Milyen hibákat okozhatunk vele? Egyrészt az öblítő átmosás hatására szennyeződések rakódnak le a motorban, másrészt pedig gondot okoz, hogy maga az öblítő benne marad a motorban. Az öblítő pedig szennyezi az új motorolajat. Az említett tanácsok betartásával meghosszabbítható a motor élettartama.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.