Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Fékpor-eltávolítás házilag – milyen módszerek vannak?

Fékporos dísztárcsa

A könnyűfém felni kétségkívül autónk dizájnjának elsőszámú tuningeszköze – ha valaki egy kicsit is javítani szeretne verdája küllemén, az első témával kapcsolatos ötlete bizony a kerékcsere lesz. Igen ám, de a felnikérdés cseppet sem ér véget a vásárlásnál és az installálásnál, muszáj tisztán tartani is ahhoz, hogy valóban érjen valamit a beruházás. A könnyűfémfelni takarítása a gyakorlatban viszont közel sem olyan egyszerű művelet, mint ahogy azt első blikkre elképzeljük. A ráégett kosz, kátrány és fékpor igencsak kemény ellenfél, és kicsit sem könnyíti meg a tisztántartás ügymenetét. Mégis milyen módszerek lehetnek, amikkel flottul eltávolíthatjuk ezeket a zavaró részecskéket?Kutakodjunk kicsit!

Amúgy miért ilyen komplikált a könnyűfémfelnik rendben tartása?

Valószínűleg mindenkinek ismerős az a tényállás, amikor behajt egy gépi mosóba, végigmegy a normál tisztítási metódus csodás folyamatán, majd kigurulva kissé bosszúsan konstatálja, hogy a felni pontosan ugyanolyan, mint a mosás előtt. Na, pontosan ilyenkor ébredünk rá, hogy a könnyűfém felnik bizony jóval több törődést igényelnek, mint a lemezfelnik vagy a dísztárcsák. Ez egyrészről abból ered, hogy a felületkezelés jóval kényesebb, másrészről a kidolgozottabb formák is nagyban hozzájárulnak a frusztráló macerához. Nyilvánvaló, hogy az egyszerűbb formatervezés az ápolás menetét is szignifikánsan támogatja, de való igaz, hogy rengeteg igazi kosztároló keréktárcsát találhatunk a szortimentben. És akkor ehhez még hozzáadódik sok nehezítő körülmény, az egyik ilyen pont a címben is szereplő fékpor, amely jól tapadó icipici szemcséivel beül a legkisebb résbe is, és a felnik fékezésből eredő felmelegedése révén még jól rá is ég a felületre.

Milyen módszerek vannak a fékpor eltávolítására?

Hát, a kémia általában működik, tartja a mondás, és ez ebben az esetben is igaznak bizonyul. A fogyasztói társadalom modelljéből kiindulva pedig a felnitisztítás igényeire specializálódott tisztító kemikáliák és felnitisztító sprayk egész tárháza áll rendelkezésünkre csak arra várakozva, hogy végre megvegyük, és csatasorba állítsuk őket. Persze simán előfordulhat, hogy egyiknek-másiknak pusztán a marketingje jó, de szakszerű alkalmazás mellett azért többé-kevésbé elbánnak a makacs szennyeződésekkel. A lényeg, hogy első körben mindig le kell mosni a felnit, majd így befújni a csodaszerrel, hagyni érvényesülni, és a hatóidő után lemosni, letörölni, eltávolítani a maradékot. Persze joggal gondolhatjuk, hogy ugyan már a sok drága katyvasz, majd kreálok én valami hathatós megoldást, úgyis van otthon nitrohígító, azért nem árt, ha óvatosan kezeljük a mixelés témakörét. Figyeljünk oda, hogy egy így kreált elixír bizony kikezdheti a felni lakkozását, festését, sőt megpiszkálhatja a szelep tömítőgumiját is. Inkább próbálgassuk szorgalmasan a felnitisztító sprayk garmadáját, amíg megtaláljuk a számunkra optimálist.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata