fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Csináld magad: a jármű folyadék-ellenőrzése

Sok olyan folyadék van az autóban, amely biztosítja, hogy az autó simán és pontosan fusson az utakon. A legismertebb persze a motorolaj és a hűtőfolyadék, de ezeken felül számos más folyadék is van, amelyeket illik ellenőrizni és szükség esetén feltölteni, hogy az autó hosszú ideig megfelelően funkcionáljon.

Honnan tudhatom, hogy mit és hol keressek?

Az autó kézikönyve mindenben segít a tulajdonosnak. A segítségével megtalálható minden pálca az autóban, amellyel ellenőrizhetők az autó folyadékainak a szintjei, ahogy az is, hogy mikor esedékesek az egyes folyadékcserék, hogy megőrizzük a szavatossági időt, ahogy a szükséges folyadékszinteket is innen ismerhetjük meg. Ezért érdemes a kézikönyvet mindig kéznél tartani, hiszen bármikor szükségünk lehet ezekre a fontos információkra. Első lépésként egy sík területre kell parkolni, és felhúzni a kéziféket. Legyen mindig kéznél egy tiszta papírszalvéta vagy törlőrongy. A legjobb, ha fehérek, hiszen ezek segítségével könnyebben láthatóvá válik a folyadék színe. Nyissuk fel a motorháztetőt, és biztosítsuk ki azt. A legkönnyebb a sebességváltó-folyadéknak az ellenőrzése. Ehhez azonban az autónak fel kell melegednie, a motornak pedig járnia kell. Miután az autó felmelegedett, a még járó motor mellett keressük meg a sebességváltó-folyadék nívópálcáját, és húzzuk ki teljesen. Töröljük le egy tiszta ronggyal, majd nyomjuk vissza a helyére, annyira amennyire csak lehet. Majd vegyük ki ismét, és vizsgáljuk meg a folyadékot rajta. Lesznek rajta mutatók, amelyek alapján megállapítható, hogy a folyadék a megfelelő paraméterek között van-e. Ezt a folyadékot is töröljük le a tiszta fehér rongyba vagy szalvétába. Ha a folyadék nagyon szürke vagy fekete, akkor bizony cserélni kell.

A motorolaj ellenőrzése

A legfontosabb folyadék természetesen a motorolaj, amelyet érdemes következőként ellenőrizni. Ehhez az autónak és a motornak le kell hűlnie. Ha már kellőképpen lehűlt a motor, keressük meg az olaj nívópálcáját, majd húzzuk azt ki. Ezt követően járjunk el vele ugyanúgy, mint a sebességváltó-folyadék esetében. A nívópálcán lévő markerek meg fogják mutatni, hogy elegendő olaj van-e az autónkban. Ha nincs, akkor után kell tölteni. Mielőtt visszatennénk a pálcát, itt is figyeljük meg az olaj színét. A piszkos motorolaj sötétbarna vagy fekete, mely esetében csere szükséges. A többi folyadék a kocsiban ellenőrizhető úgy, hogy egyszerűen ránézünk a tárolójukba. A legtöbb ilyen tároló műanyagból készült, és látható a folyadékszint rajtuk keresztül is. A műanyag tárolón lesznek markerek, amelyek alapján eldönthető, hogy elegendő folyadék van-e bennük. Így kell például ellenőrizni a fékfolyadékot, amelynek a tartálya a kézikönyv segítségével könnyen megtalálható. Ennek a szintje nem szabadna, hogy csökkenjen, ha mégis alacsonynak mutatja a marker, akkor szerelőhöz kell vinni a gépjárművet, mert ezek szerint valahol elfolyik a fékfolyadék. A következő folyadék a szervokormány-folyadék, mellyel ugyanúgy kell eljárni, mint a fékfolyadékkal. A hűtőfolyadékot csak teljesen kihűlt autó esetében szabad ellenőrizni, ha nem szeretnénk égési sérüléseket szenvedni. Fontos, hogy amennyiben ez is alacsony szinten van, akkor annak a feltöltésére semmiképpen sem szabad vizet alkalmazni. Mindenképpen fagyásgátló szert kell beletölteni, ami elő is van írva a kocsi számára. Vannak egyébként olyan fagyásgátlók, amelyeket vízzel kell keverni. Azonban önmagában a vízzel való feltöltés nem megengedett. Az utolsó ellenőrizendő folyadékszint a szélvédőmosóé. E szintjének nincs mutatója, és nem befolyásolja az autó működését, ha kevesebb van benne, azonban mindenképpen jól járunk, ha elegendő van belőle. Általa sokkal könnyebb a szélvédő lemosása, amire bármikor szükségünk lehet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata