Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Biztos, hogy EGR szelep hibája áll a háttérben?

Delphi EGR szelep

Úgy érzed, befuccsolt az EGR szelep, azaz más néven kipufogógáz-visszavezető a kocsidon? Van rá esély, de mielőtt lázas alkatrészcserébe vágnád magad, nem árt, ha tudod, hogy a hajtómű teljesítménycsökkenésére utaló tünetek – amelyek alapján a diagnózist felállítottad – utalhatnak ezer plusz egy egyéb problémára is. Ha nem szeretnél feleslegesen időt és pénzt pocsékolni alkatrészcserékkel, lehet, hogy jobban jársz, ha egy szakszerű tényfeltárás után ugrasz csak bele a javításba. Nézzük, mik az EGR meghibásodásának tipikus jelei, és milyen egyéb komponensek amortizációjára hívhatják fel a figyelmünket?

Az EGR meghibásodásának általános jelei

  • Ingadozó, akadozó alapjárat.
  • Erős üzemanyagbuké.
  • Kopogó hangeffektek.
  • Növekvő üzemanyag fogyasztás.
  • Sikertelen emissziós teszt.
  • Motorhiba visszajelző lámpa felvillanása.

Különbséget kell tenni a kipufogógáz-visszavezető szelep nyitott vagy zárt státuszú elakadása között, a két állapot, ugyanis, különböző tüneteket produkál. A nyitott stádiumú blokk azt indukálja, hogy a kipufogógázok gyakorlatilag megállás nélkül ömlenek a szívócsonkba. Ilyenkor gyakran fordulhat elő hideg motornál ingadozó alapjárat, esetleg alapjáraton a motor el is akadhat, jelentős üzemanyag fogyasztásemelkedést tapasztalhatunk, illetve az erős hajtóanyag szag is lényeges kórisme, hiszen a kipufogóból jóval számottevőbb mennyiségű szénhidrogén távozik, ami persze azt is generálja, hogy ilyen gonddal az autónk nem fog átmenni egy emissziós teszten a már említett túlzott szénhidrogén tartalom miatt. A műszerfalon láthatjuk a motorhiba jelző kigyulladását. A zárt helyzetű stop viszont, éppen ellenkező hatást eredményez, hiszen elzárja a kipufogógáz visszaáramlását a csonkba. Ezt többnyire hanghatásokkal jelzi számunkra a jármű, ugyanis alacsony fordulatszám mellett a hajtómű kopogó hangot prezentál, ami amúgy a magas hőmérséklet eredményeképpen az üzemanyag túl korai égésének az egyértelmű jele. Hangos robbanásokat is tapasztalhatunk, ami már nem jó ómen, mert a túlhevülés miatt a normál égést egy újabb is követheti, a kettő együtt viszont már akkora túlerő, hogy a motor roncsolódását okozhatja. Nyilvánvalóan ebben a szituban is jelentősen megbomlanak a helyes arányok a kipufogón keresztül távozó gázok esetében, viszont itt a magas hőmérséklet eredményeképpen a nitrogén-oxid túlburjánzása tapasztalható. A Check Engine ilyenkor is a szívbajt hozza ránk.

És akkor ez most tényleg az EGR szelep hibája?

Na, ez egy jogos kérdés, ha a fenti szimptómák kombinációjának hatására ezt az alkatrészt hozzuk ki vétkesnek, ugyanis pont ezek a problémák sok egyéb rendszerhibát is jelezhetnek más komponensek kapcsán, nevezetesen: gyújtógyertyák, gyújtáskábelek, a motor egyes szenzorai, üzemanyagszűrő, üzemanyagnyomást szabályozó szelep, injektor, gyújtás, henger, oxigénszenzor, vákuumszivárgás, hengerfejtömítés – és napestig sorolhatnánk. Így láthatjuk, hogy egy szakavatott kórmegállapítás nélkül felelőtlenség beskatulyázni a problémánkat az EGR hatáskörére kiterjedően.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata