Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Azonnal állj meg, ha ezek a lámpák felvillannak

Világító figyelmeztető lámpák

Alapvetően a legtöbb visszajelző lámpa felvillan egy időre, amikor gyújtást adunk a kocsira. Ám, ha utána nem alszanak el, akkor garantáltan valamilyen probléma áll fenn az autóban. A helyzet „súlyosságára” elsősorban a lámpák színéből következtethetünk: a kék, zöld, valamint narancssárga fényektől nem annyira kell rettegni, bár ez utóbbi akár komolyabb hibát is jelezhet. Ám a vészjelzések azok, melyeknek felvillanásakor ajánlott azonnal félreállni. De mi is számít vészjelzésnek?

Világító akkumulátor

A felvillanó kis akkumulátor az a jel, amelyiknél akkor is meg kell állnod, ha nem akarsz. Ezzel azt jelzi autónk, hogy az akkumulátor megadta magát, pontosabban nincs töltése, s néhány kilométeren belül így is-úgy is meg fog állni alattad. Sokszor a tönkrement generátor miatt villan fel a lámpa, továbbá az sem kizárt, hogy maga az akkumulátor használódott már el, netán elszakadt az ékszíj.

Villogó villáskulcs vagy check engine

Nem kell egyből megijedni, ha felvillan a műszerfalon a villáskulcs jel, ugyanis alap esetben, amikor folyamatosan világít, ez csak valamilyen, a továbbhaladást nem feltétlenül befolyásoló, egyszerű műszaki hibára utal. Amikor viszont, már nem folyamatosan világít, hanem villogni kezd, elég nagy lehet már a baj, így ilyenkor inkább azonnal állítsd le a motort, és kérj segítséget.

Ennél sokkal gyakoribb jelenség, ami szinte minden kocsi műszerfalán megtalálható: a rettegett check engine. Érdekessége, hogy nem feltétlenül egyetlen konkrét hibára figyelmeztet, több, összefüggő gond miatt is felkapcsolódhat. Az esetek többségében a különböző érzékelők, így mondjuk a lambdaszonda vagy a légtömegmérő tönkremenetele esetén jelez – ám ezek sem befolyásolják a továbbhaladást a kocsival. Sokkal inkább kell aggódni – akárcsak a villáskulcsnál – a villogástól. Ha ezt látod, azonnal állj félre, ilyenkor már garantáltan súlyos a hiba.

Gond van a hűtőfolyadékkal

A mai modern autók közül már elég sokba nem szerelnek a műszerfalra hagyományos vízhőfokmérőt, mellyel egyfolytában figyelemmel lehet kísérni a hűtőfolyadék hőmérsékletének alakulását. Helyette inkább egy piros jelzőlámpát szoktak csak alkalmazni. Bármelyik típus is legyen a kocsidban, ha kritikus szint fölé emelkedik a folyadék hőmérséklete, azonnal állj félre, és várd meg míg visszahűl egy optimális hőfokra. Ha már nem sokkal az autó beindítása után is felvillan a jelzőfény, akkor minden bizonnyal a hűtőfolyadék szintjének alacsonyságát jelzi a rendszer. Utóbbit te magad is könnyedén szemrevételezheted a motorháztető alatt, érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni. Amennyiben nem értesz a hűtőfolyadék keveréséhez, betöltéséhez, inkább keress fel egy autószervizt, ahol segítenek neked.

Alacsony a motorolaj nyomása

A motorolajhoz kapcsolódóan két figyelmeztető lámpával találkozhatunk a műszerfalon: az egyik a sárga színű alacsony olajszintjelző, a másik pedig a veszélyesebb, piros színű alacsony olajnyomásjelző. Ezekkel nem árt óvatosnak lenned, hiszen minden esetben arra utalnak, hogy a motor nem kap elég kenést, ami akár már rövid távon is károsíthatja az erőforrást. Ha az utóbbi, azaz piros jelzés villan fel a műszerfalon, egyből állj félre, és ne is indítsd be a motort, amíg nem pótoltad a kenőanyagot a rendszerben. A legjobb természetesen itt is az, ha egy szerelőnek szólsz, mert lehet, hogy már késő, és nagyobb kár érte a motort.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítás