Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az ittas vezetés veszélyei

alkohol ivás a kocsiban

Mióta elkészült az első autómobil, folyamatos problémát jelent a közlekedésben, hogy számos sofőr ittasan ül a volán mögé. A közlekedés biztonságáért felelős döntéshozók ezért számos országban zéró toleranciát vezettek be az alkoholfogyasztással szemben. Sajnálatos, de a folyamatos ellenőrzések és büntetések ellenére napjainkban is az egyik leggyakoribb kihágásnak számít.

Régóta tart az alkohol elleni küzdelem

Az első jelentős dátum 1897 az ittas sofőrök és a rendőrök ma is folyamatosan zajló „háborújában”. Ez a jeles dátum azért ismeretes, mert ekkor büntették meg alkoholfogyasztás miatt az első autóvezetőt. A helyszín London volt, az ittasan balesetet okozó személy pedig egy taxisofőr. A világ szinte minden pontján hamar elkezdték szankcionálni az ittasan vezetőket. Magyarországon is gyorsan orvosolni szándékozták a problémát, így a Magyar Királyi Curia már egy 1905-ben kiadott határozatában rendelkezik az ittas vezetésért kiszabandó büntetésekről. Érdekes, de volt, amikor az alkohol jelentős szerepet játszott az autók fejlődéstörténetében. Az Egyesült Államokban a szesztilalom idején a zug szeszfőzdék termékeit autókkal szállították, közben pedig sokszor kellett menekülni a rend éber őrei elől. Emiatt csempészek ezrei kezdték házilag tuningolni autóikat, így számos olyan új ötlet és fejlesztés született, amit később az autógyártók is átvettek.

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben

Hazánkban az alkoholt fogyasztó sofőrokkel szemben zéró tolerancia van érvényben. Ez nemes egyszerűséggel annyit jelent, hogy a rendőrök minimális véralkoholszintet sem tolerálnak, azaz csak az ülhet a volán mögé, aki egy kortyot sem ivott. Azt, hogy milyen gyorsan szívódik fel az alkohol a szervezetben, több összetevő is meghatározza. Függ életkortól, súlytól, egészségi állapottól és sokan nem tudják, de nemtől is. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, természetesen a legegyszerűbb, ha vezetés előtt egy kortyot sem iszunk, ha mégis, szerezzünk be egy alkoholszondát, amivel ellenőrizhetjük magunkat. Úgy kalkuláljunk, hogy egy jobb minőségű szondára körülbelül 20 ezer forint körüli összeget kell áldoznunk. Ha körülnézünk a szomszédos országok között, akkor azt láthatjuk, hogy hasonlóan zéró tolerancia van érvényben Romániában, Szlovákiában és Csehországban is. A magyar sofőröknek talán meglepő lehet, de a legtöbb európai országban 0,05 százalék a véralkoholszint maximális határa, ennek megfelelően ezekben az országokban 1-2 pohár sör elfogyasztása vezetés előtt még nem jelent különösebb problémát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata