fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Az EGR szelepek szerepe

Napi energiaszükségletünk nagy részét a konvencionális szén-hidrát alapú (ásványi szén, kőolaj) energiahordozókból nyerjük égetés által. Mint minden (ipari) tevékenységünknek, ennek is gazdaságosnak és fenntarthatónak kell lennie.

Az utánégetés szükségességéről

Napi energiaszükségletünk nagy részét a konvencionális szén-hidrát alapú (ásványi szén, kőolaj) energiahordozókból nyerjük égetés által. Mint minden (ipari) tevékenységünknek, ennek is gazdaságosnak és fenntarthatónak kell lennie. Nyilvánvalóan arra kell gondolnunk, hogy az „égetés” energiahozama az elméleti határt minél jobban megközelítse azzal a feltétellel, hogy az égéstermék környezetünkre – sőt mi magunkra – is a lehető legkevésbé legyen káros. Ezek a feltételek sok esetben ellentétesek, arra kényszerítik a mérnököket, hogy komplex rendszereket tervezzenek az „égés” szabályozására. Általános eljárás az égési folyamat korrigálása (szakaszosítása) úgynevezett utánégetéssel, ami jelenthet üzemanyag hozzáadást a már keletkezett de még sok oxigént tartalmazó égési gázokhoz (pl. teljesítmény fokozására a repülőgépek sugárhajtóművének  esetén ), vagy égési gáz visszaáramoltatást az égési térbe környezetkímélőbb és kisebb energiafogyasztású égés megvalósításáért. Ez utóbbi a jelenlegi robbanómotoros gépkocsi-technológia egyik sarkalatos technológiai megoldása, fő célja az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés megvalósítása.

Az EGR szelep

Az EGR szelep egy alkatrész az égési gáz visszaáramoltatási technológiák fizikai megvalósításában. Általában gépkocsink (javítása) kapcsán hallunk róla. Mint minden szelep egyirányú áramlást biztosít. Gépkocsik esetén a nagyon mérgező szén-monoxid (CO) és nitrogén-oxidok (NOx), valamint szilárd részecskéket tartalmazó égési gázok visszaáramoltatását teszi lehetővé azzal a céllal, hogy az égetési tér hőmérsékletét csökkentse és az említett káros anyagok képződését (mennyiségi) keretek között tartsa, némi üzemanyag megtakarítást is lehetővé téve. Ez egy visszacsatolós rendszer melyben az EGR szelep komplex vezérlőművel van összeépítve.  Működését sok szempont figyelembe vételével szabályozzuk (kivitelezés szerint hidraulikusan vagy számítógép vezérléssel): a gépkocsi megterhelése, sebessége, a motor üzemmódja (fordulatszáma), az üzemanyag, hűtővíz, levegő hőmérsékletének, sőt a légnyomás függvényében.  Környezetkímélőbb égetés mellett viszont az EGR szelep használata pótlólagos karbantartási feladatokat ró az üzemeltetőre, melyekből a legfontosabb a szelep időszakos takarítása eldugulásának megakadályozása céljából.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata