Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az EGR szelepek szerepe

Napi energiaszükségletünk nagy részét a konvencionális szén-hidrát alapú (ásványi szén, kőolaj) energiahordozókból nyerjük égetés által. Mint minden (ipari) tevékenységünknek, ennek is gazdaságosnak és fenntarthatónak kell lennie.

Az utánégetés szükségességéről

Napi energiaszükségletünk nagy részét a konvencionális szén-hidrát alapú (ásványi szén, kőolaj) energiahordozókból nyerjük égetés által. Mint minden (ipari) tevékenységünknek, ennek is gazdaságosnak és fenntarthatónak kell lennie. Nyilvánvalóan arra kell gondolnunk, hogy az „égetés” energiahozama az elméleti határt minél jobban megközelítse azzal a feltétellel, hogy az égéstermék környezetünkre – sőt mi magunkra – is a lehető legkevésbé legyen káros. Ezek a feltételek sok esetben ellentétesek, arra kényszerítik a mérnököket, hogy komplex rendszereket tervezzenek az „égés” szabályozására. Általános eljárás az égési folyamat korrigálása (szakaszosítása) úgynevezett utánégetéssel, ami jelenthet üzemanyag hozzáadást a már keletkezett de még sok oxigént tartalmazó égési gázokhoz (pl. teljesítmény fokozására a repülőgépek sugárhajtóművének  esetén ), vagy égési gáz visszaáramoltatást az égési térbe környezetkímélőbb és kisebb energiafogyasztású égés megvalósításáért. Ez utóbbi a jelenlegi robbanómotoros gépkocsi-technológia egyik sarkalatos technológiai megoldása, fő célja az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés megvalósítása.

Az EGR szelep

Az EGR szelep egy alkatrész az égési gáz visszaáramoltatási technológiák fizikai megvalósításában. Általában gépkocsink (javítása) kapcsán hallunk róla. Mint minden szelep egyirányú áramlást biztosít. Gépkocsik esetén a nagyon mérgező szén-monoxid (CO) és nitrogén-oxidok (NOx), valamint szilárd részecskéket tartalmazó égési gázok visszaáramoltatását teszi lehetővé azzal a céllal, hogy az égetési tér hőmérsékletét csökkentse és az említett káros anyagok képződését (mennyiségi) keretek között tartsa, némi üzemanyag megtakarítást is lehetővé téve. Ez egy visszacsatolós rendszer melyben az EGR szelep komplex vezérlőművel van összeépítve.  Működését sok szempont figyelembe vételével szabályozzuk (kivitelezés szerint hidraulikusan vagy számítógép vezérléssel): a gépkocsi megterhelése, sebessége, a motor üzemmódja (fordulatszáma), az üzemanyag, hűtővíz, levegő hőmérsékletének, sőt a légnyomás függvényében.  Környezetkímélőbb égetés mellett viszont az EGR szelep használata pótlólagos karbantartási feladatokat ró az üzemeltetőre, melyekből a legfontosabb a szelep időszakos takarítása eldugulásának megakadályozása céljából.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata