Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autóklíma karbantartása

Autóklíma kapcsoló a műszerfalon

Nem kell messzire visszautaznunk az időben, amikor is a legtöbb autó esetében a lehúzott ablak jelentette a légkondicionálást. Napjainkban szinte már nem is gyártanak gépjárművet a szeretett hűtőberendezés nélkül. Ha szeretnénk sokáig élvezni áldásos hatását, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az alkatrészek folyamatos karbantartásra szorulnak. Nem éri meg spórolni, hiszen sok esetben az egészségünk a tét.

Miért veszélyes az elhanyagolt légkondicionáló?

A mai modern autók klímája nem csak a hűtésről gondoskodik, ennél jóval összetettebb munkát végez. Amellett, hogy fenntartja az általunk kívánt hőmérsékletet, alacsonyabb páratartalmat biztosít, továbbá tisztán tartja az utasteret a portól és a pollenektől. A legmodernebb berendezések már ionizálásra is képesek, azaz negatív részecskék segítségével megtisztítják a levegőt a nemkívánatos mikroorganizmusoktól. Ha egy forró napon, elindítjuk autónkban a klímát, gyakran érezhetünk furcsa, poshadt szagokat, nos, ez esetben az orrunk tökéletesen jelzi, hogy valami nincs rendben. Az esetek döntő többségében a légkondicionáló berendezés kondenzvizében elszaporodott baktérium okozza a kellemetlen szagokat. Ez a víz kitűnő táptalajjal szolgál a különböző kórokozók számára, így ilyenkor egy pillanatig se habozzunk, azonnal intézkedjünk a rendszer tisztításáról! Az autóklíma tisztításra számtalan lehetőség és módszer kínálkozik, itt tényleg csak a csak pénztárcánk szabhat határt, hiszen az otthoni megoldásoktól kezdve, a legújabb technikákon át számtalan lehetőséggel találkozhatunk.

Karbantartás, de hol?

Időszakos klímafertőtlenítésre több metódus is létezik, az egyszerűbbekhez még különösebb szerelői képességek sem szükségesek. Egyszerűen ki kell emelnünk a szennyeződésekkel telített pollenszűrőt, majd az utastér légbeömlőibe kell nyomni a fertőtlenítő habot egy vékony csövön át. Ennek van egy kisebb kockázata is, hiszen a hab akár a hifit vagy egyéb elektronikát is elérhet. A másik opció a spray, melyet letekert ablakoknál kell a kocsiban elhelyezni, majd a gombnyomás hatására a benne lévő gáz eloszlik az utastérben. Az időközben benyomott légkondicionáló berendezés pedig fertőtleníti magát a kifújt gáz és a levegő keringtetésével. Természetesen az erre szakosodott szervizek jobb eszközöket használnak. Nyilván ezek drágább megoldások, azonban a profi munka legtöbbször megéri az árát, hiszen alaposabb, mint bármi, amit az otthoni kellékekkel megvalósíthatunk. A jelenleg legelterjedtebb módszer az ózonos tisztítás, amelynek a tökéletes tisztítás mellett további előnye, hogy mivel nem vegyszer semmilyen káros anyagot nem hagy gépjárművünkben.