fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Az alacsony szervóolajszint intő jelei

Jeep szervokormánya

Az átlagautós erre sem nagyon szokott odafigyelni, pedig kellene: sokan csak akkor veszik észre, hogy szervóolaj is van az autóban, amikor már valójában nincs benne. Ezzel sem érdemes pedig trükközni, baleseteket kerülhet el, ha időben ellenőrizteti.

Hogyan lehet észrevenni?

Ha nincs ilyen visszajelző lámpa, vagy „éppen nem működik”, vagy sok más lámpához hasonlóan ez is régóta világít a műszerfalon, de „nem azért, mert baj van, hanem azért, mert nem jó”, akkor is gyanakodhat: izomból kell tekerni a kormányt. Pedig a szervórendszerre is igaz, mint az autó szinte minden részére, odafigyeléssel, karbantartással meghosszabbítható az élettartama, kitolható a csere, a felújítás. Furcsán hangzik, de így van: azért szokott általában elromlani, mert túl jóra csinálják meg a gyártók. A szervóolajat elsőre is általában „elég” akkor cserélni, megnézetni, amikor már viszonylag sokat futott az autó. Ekkor a többség már nem biztos, hogy márkaszervizbe megy vele, sőt nem egy olyan kocsitulajdonos van, akik a „majd jövőre”, vagy az „úgyis lejár a műszaki, elég akkor” szellemében autóznak. Pedig ezen nemcsak, hogy kár spórolni, hanem egyenesen butaság is. Arról nem beszélve: ennél az esetek jelentős részében csak költségesebb javításokat kell elvégeztetni a járművön.

Hol, hogyan lehet baj?

A bajt mi is láthatjuk – ha nem vagyunk színtévesztőek. A szervóolaj piros. Ha minden oké, akkor ez a pirosság megmarad egészen addig, amíg le kell cserélni, az autó korától függetlenül. Halványodni halványodhat, egészen addig nincs baj, amíg meg nem szürkül. A szürkülés azt jelenti, fémrészecskék vannak az olajban. Ezt egy érdeklődő átlagautós is tudja ellenőrizni, gyakorlatilag úgy, ahogy a „rendes” olajat ellenőrizzük. Annyi a pluszmunka, hogy a szervóolaj tartályának a kupakját le kell tekerni. A legtöbb új autóban már van egy szervóolajpálca is, egy szintmérő, amin a szín ellenőrizhető. Ha biztosra akarunk menni, akkor a beöntőszűrőt is kivesszük. Ezt már nem biztos, hogy mindenkinek csinálni kellene, de az száz százalék, hogy itt tényleg minden hibája kiderülhet a szervórendszernek. Amikor autózunk, a szervóolaj folyamatosan kering, azaz ezen a szűrőn lerakódik, megtapad minden, ami nem odavaló.

Az is klasszikus hiba, hogy hiányzik az olajból, mert tömítetlen a rendszer. Ha még fogasléces az autónk kormányműve, akkor egyenesen kötelező ellenőriztetni a porvédő gumiharangokat, mert csak ezek védik meg a szervót és a kormányművet a szennyeződésektől. Egy jó szervizben, ha cserélni is kell az olajat, akkor is egy órán belül megvannak a munkával. Ne feledjük, a szervóolaj csere nem biztos, hogy elég: pár ezer kilométer után nézzük meg, piros maradt-e az olaj. Ha igen, megúsztuk. Ha nem, akkor ki kell cserélni az egészet: szétautóztuk a szervórendszert, van ilyen.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata