Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Átalakítják az iparági munkahelypiacot az elektromos autók

Az autóipari munkahelyek jelentős része megszűnhet 2030-ig Németországban, ha a szegmens nem reagál az elektromobilitás által előidézett változásokra. Az elektromos autókhoz elengedhetetlen akkumulátorok piacát jelenleg nagyrészt Ázsiában találjuk.

200 vs. 1200 részegység

Több tízezer autóipari állást veszélyeztet az elektromobilitás Németországban a Fraunhofer IAO gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint. A stuttgarti cég a hajtáslánc- és motorgyártó ágazatban jelenleg meglévő 210 000-ből 75 000 állás megszűnését jósolja meg az elkövetkezendő 12 éven belül. A tanulmány nagy jövőt jósol az elektromos kocsiknak az újautó-értékesítésben: 40%-os részarányt jósolnak nekik. Amennyiben az arány 90%-ra emelkedik, úgy a munkaerő fele válna nélkülözhetővé. A jelenlegi járművek hajtáslánca 1200 részegységből áll, viszont az elektromos autóké alig kétszázból. Épp ezért az utóbbiak gyarapodása nem csak a hajtáslánc-gyártókat, de más fém- és gépipari ágazatokat is kedvezőtlen helyzetbe hozna.

Utol kell érni az ázsiaiakat

Az IG Metall szakszervezet főtitkára szerint nincs ok az aggodalomra, időben jelezni fogják az ágazat előtt álló próbatételeket. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az autóiparnak tömeges átképzési programot kell biztosítania ahhoz, hogy munkásai ne veszítsék el munkahelyüket. Hangsúlyozták, hogy néhány régióban súlyos foglalkoztatási problémák fordulhatnak elő a szükséges megelőző intézkedések hiánya esetén. Leginkább a benzinmotorokra specializálódott kisebb autóipari beszállítók veszélyeztetettek. A szakszervezet feltett szándéka ennek orvoslására foglalkoztatási tervet készíteni minden érintett vállalat részére. Az akkumulátor kulcsfontosságú szerepet tölt be az elektromobilitás terén, ám gyártását szinte csak kínai és dél-koreai cégek folytatják. A németek úgy vélekednek, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a legújabb akksigeneráció már földrészünkön gyártódjon.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata