Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Átalakítják az iparági munkahelypiacot az elektromos autók

Az autóipari munkahelyek jelentős része megszűnhet 2030-ig Németországban, ha a szegmens nem reagál az elektromobilitás által előidézett változásokra. Az elektromos autókhoz elengedhetetlen akkumulátorok piacát jelenleg nagyrészt Ázsiában találjuk.

200 vs. 1200 részegység

Több tízezer autóipari állást veszélyeztet az elektromobilitás Németországban a Fraunhofer IAO gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint. A stuttgarti cég a hajtáslánc- és motorgyártó ágazatban jelenleg meglévő 210 000-ből 75 000 állás megszűnését jósolja meg az elkövetkezendő 12 éven belül. A tanulmány nagy jövőt jósol az elektromos kocsiknak az újautó-értékesítésben: 40%-os részarányt jósolnak nekik. Amennyiben az arány 90%-ra emelkedik, úgy a munkaerő fele válna nélkülözhetővé. A jelenlegi járművek hajtáslánca 1200 részegységből áll, viszont az elektromos autóké alig kétszázból. Épp ezért az utóbbiak gyarapodása nem csak a hajtáslánc-gyártókat, de más fém- és gépipari ágazatokat is kedvezőtlen helyzetbe hozna.

Utol kell érni az ázsiaiakat

Az IG Metall szakszervezet főtitkára szerint nincs ok az aggodalomra, időben jelezni fogják az ágazat előtt álló próbatételeket. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az autóiparnak tömeges átképzési programot kell biztosítania ahhoz, hogy munkásai ne veszítsék el munkahelyüket. Hangsúlyozták, hogy néhány régióban súlyos foglalkoztatási problémák fordulhatnak elő a szükséges megelőző intézkedések hiánya esetén. Leginkább a benzinmotorokra specializálódott kisebb autóipari beszállítók veszélyeztetettek. A szakszervezet feltett szándéka ennek orvoslására foglalkoztatási tervet készíteni minden érintett vállalat részére. Az akkumulátor kulcsfontosságú szerepet tölt be az elektromobilitás terén, ám gyártását szinte csak kínai és dél-koreai cégek folytatják. A németek úgy vélekednek, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a legújabb akksigeneráció már földrészünkön gyártódjon.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivatty