Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Amit a fagyálló hűtőfolyadékról tudni kell

 

Aki autótulajdonos, az tudja, hogy ez nem csak annyiból áll, hogy a járműt megtöltjük benzinnel, és gurulunk, hanem ezen kívül még sok folyadékot kell öntenünk bele, hogy zavartalanul működhessen.

Mire jó a fagyálló?

A legalapvetőbb folyadékok, amelyeket az autókhoz használni kell, és rendszeresen gondoskodni a cseréjükről, azok az üzemanyag, a motorolaj, a fékolaj, és a hűtőfolyadékok. Ez utóbbinál rendkívül fontos, hogy rendszeresen pótolva legyen, mert ha nem, akkor annak komoly következményei lehetnek, és maradandó károsításokat is okozhatnak. Mivel alapvető funkciója, hogy akármilyen szélsőséges hideg, vagy meleg legyen is, szabályozza az alkatrészek helyes működését, e nélkül elképzelhetetlen, hogy az autó működésbe léphessen. A közhiedelemmel ellentétben, a hűtőfolyadék nemcsak a túlmelegedés, hanem a lehűlés ellen is véd. Ráadásul nem párolog el, még a melegben sem. Viszont, ennek ellenére gyakran kell cserélni, mert elhasználódik. Azonban nem olyan drága, hogy az anyagi oldala problémát okozhasson, inkább a cserével vannak a gondok, mert sok ember nem tudja, hogy miként lásson neki.

Hogyan cseréljük?

A legtöbben a szervizben dolgozó emberek segítségét kérik, és nem látnak neki önálló módon a cserének. Holott ez nem kellene, hogy problémát okozzon, mivel nem annyira bonyolult feladat, mint például egy tönkrement alkatrész megjavítása, vagy cseréje. Legjobb, ha maximum fél évente (de tanácsos gyakrabban is) ellenőrizzük, hogy elegendő folyadék van-e a járműben, és pótoljuk, hogyha szükséges. Arra is van példa, amikor a folyadék szintje túl gyorsan csökken. Ez az eset nem az elhasználódásnak köszönhető, hanem a szivárgásnak, úgyhogy ilyen esetben muszáj lesz elmenni egy szervizbe. Viszont, ha a folyadék szintje a megszokott ütemben csökken, akkor meg kell gondolnunk, hogy ahelyett, hogy szerelőhöz vigyük az autót, és fizetünk, nem-e jobb, ha mi végezzük el a cserét. Ilyenkor tanácsos az egész folyadékot kicserélni, és nem csak feltölteni. Csak abban az esetben töltsük fel, ha az új pontosan ugyanolyan fajta, mint a régi. Nagyon kell arra figyelni, hogy a feltöltés előtt távolítsuk el a hűtő felső légtelenítőjét, hogy az teljesen kiürülhessen. Amikor mindennel megvagyunk, akkor tanácsos, ha beindítjuk a motort, és hagyjuk, hogy üresben járjon egy kicsit. Ez az egész nem olyan nagy dolog, mint gondolnánk, bátran nekifoghat akárki a saját garázsában is, mert nem igényel szakértelmet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.