fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Alkatrészek, melyeket te magad is kicserélhetsz

Közeli fotó gyújtógyertyáról

Alap esetben azt szoktuk javasolni, hogy az autószerelést érdemes megbízható szakemberekre, autószervizre bízni, hiszen egy-egy próbálkozás kellő szakértelem és tapasztalat híján könnyen balul sülhet el. Ám, azért még így is akadnak olyan alkatrészek, melyek cseréjén spórolhatsz azzal, ha te magad cseréled őket házilag – ezekhez nem kell őstehetségű szakinak sem lenned, de azért ezeknél is oda kell figyelned néhány dologra! Cikkünkben most a tipikus otthon is cserélhető alkatrészeket gyűjtöttük össze nektek.

Szabad otthon is próbálkozni?

Az autószerelés is egy olyan hivatás, melyhez kellő szaktudás és több évnyi tapasztalat kell ahhoz, hogy minden hibát el tudjunk hárítani. Ügyfeleinknek is azt szoktuk javasolni, hogy inkább bízzák szakemberre a különböző karbantartási, szerelési feladatokat, és tényleg csak olyanokkal próbálkozzanak otthon, melyek cseréje nem nagy ördöngösség, és nem okozhatnak vele nagy kárt autójukban. Ahhoz például senkinek sem kell szakértőnek lennie, hogy kicserélje a szélvédőn az ablaktörlő lapátokat: minimális időt igényel a művelet, ráadásul a legtöbb termékhez felhelyezési útmutatót is mellékelnek a gyártók, továbbá speciális szerszámokra sincs hozzá szükség.

Ezzel szemben például a fékalkatrészek esetében tipikusan ellenezni szoktuk az otthoni bütykölést, hiszen mint tudjuk: „a fék nem játék”. A fékbetétek cseréje például már igenis igényel némi szakmai tapasztalatot és speciális szerszámokat is. Ha bármilyen olyan autókarbantartási vagy -szerelési műveleten gondolkozol, amelynél egy kicsit is elbizonytalanodsz, inkább tényleg bízd egy profi szakemberre! Persze azért még így is akadnak olyan alkatrészek, melyeknek cseréjéhez nem feltétlen kell szakkönyveket böngészni, és tutorial videókat nézni a Youtube-on. Ezekkel is sokat spórolhatsz anyagilag, főleg hosszabb távra vetítve.

Ablaktörlő karok

Az ablaktörlő karok cseréje nem egy sziszifuszi munka, és viszonylag sűrűn is van rá szükség, hiszen ezek az alkatrészek aztán tényleg mindenféle időjárási körülménynek ki vannak téve. Ha esik a hó/eső, ha fúj a szél, helyt kell állniuk, és tisztán tartaniuk a kocsid szélvédőjét, így lehet csak biztonságosan vezetni. A zordabb időjárási körülmények miatt gyorsan elhasználódhatnak, így nem árt őket évente egyszer újra cserélni. A különböző alkatrészboltokban ablaktörlő lapátok széles választéka tárul az autótulajdonosok elé, tényleg csak győzzön az ember válogatni. Annyit érdemes rendelés előtt azért megnézni, hogy jelenleg milyen típus van fent a kocsin, milyen a csatlakozás típusa, és aszerint választani a következőt. A legtöbb lapáthoz mellékelnek a gyártók felhelyezési útmutatót, illusztrációkkal könnyítve a sofőr dolgát.

Levegőszűrő

A levegőszűrő állapota kétségtelenül elhanyagolhatatlan a motor élettartamának fenntartása szempontjából. Megakadályozza a különböző káros szennyező anyagok bejutását az erőforrásba. Jellemzően a motortér tetejére szerelik a gyártók, így könnyen hozzáférhető és cserélhető alkatrésznek számít, amit akár otthon, te magad is megcsinálhatsz. Bizonyos időközönként így is, úgy is cserélni kell, mert telerakódik, elhasználódik, így ezzel is spórolhatsz hosszú távon: egyrészt mert házilag végzed el, másrészt mert így tovább garantálod a motor megfelelő állapotát, hiszen egy jó állapotú szűrővel kellő tisztaságú és mennyiségű levegő jut az erőforrásba, így nem igazán fog tudni felmelegedni.

Gyújtógyertyák

Minden egyes alkalommal, amikor elfordítod a slusszkulcsot, a gyújtógyertyák juttatják el az indításhoz szükséges elektromos áramot a motor égésterébe. Ahogy a legtöbb autóalkatrész, úgy ezek is elhasználódnak idővel, mivel minden egyes gyújtással apránként degradálódik az állapotuk. A gyertyák állapotának ellenőrzése nem egy bonyolult feladat, amit akár te magad is elvégezhetsz otthon egy hézagmérő segítségével: ezzel tudod megvizsgálni a gyertya és az elektróda közötti távolságot. Ha túl nagy, a gyertya nem fogja tudni biztosítani a kellő szikrát. A gyártói előírásokat pontosan betartva, néhány szerszám, például gyertyakulcs beszerzésével ezeket is kicserélheted házilag.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata