Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A túl puha kuplung okai

Kuplungszerkezet a kocsiban

A kuplung, illetve ahogy a szaknyelv nevezi, a főtengelykapcsoló autónk egyik legfontosabb alkatrésze. A motor és a sebességváltó között helyezkedik el. Feladata, hogy a különböző fordulatszámú alkatrészek működését összehangolja. Mint minden alkatrész, idővel sajnos a kuplung is elhasználódik, így ilyenkor kuplung javítás, rosszabb esetben csere válik szükségessé.

Néhány gondolat a kuplungról

A kuplung három fő részből tevődik össze, a kuplungszerkezetből, a kinyomó csapágyból és a kuplungtárcsából, amely a tengelykapcsoló központi összekötőeleme. Fontos, hogy ha valamelyik meghibásodik, akkor mindent egyszerre szükséges cserélni. Mivel ezek együtt kopó alkatrészek, egy új elem beszerelése után már nem tudnának összhangban működni, ami gyorsan további problémák forrása lehet. A működési elvük alapján kétfajta kuplungról beszélhetünk. Az egyik a folyadéksurlódással üzemelő hidraulikus kuplung, a másik pedig a mechanikus kuplung, ami surlódással működik.

Meghibásodás jelei

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a kuplung fő feladata a motor és sebváltó összekötése. Itt lényegében az történik, hogy a motor által termelt energiát leadja a sebességváltónak. Emellett persze szabályozza, hogy a váltó minden gond nélkül módosíthassa a fokozatokat menet közben. Látható, hogy lényegében szinte minden mozdulatnál szerepelnie kell ennek a fontos alkatrésznek, így nem meglepő, hogy a gyakori használat következtében a folyamatos amortizációval is számolnunk kell. Az elhasználódás egy idő után meghibásodáshoz vezet, aminek az esetek többségében érezhető jelei is vannak. Ilyen egyértelmű jel, a szokásosnál puhább a kuplung, vagyis ha már csak a visszaengedés legvégén kezd el fogni. Ilyenkor valószínűleg arról van szó, hogy elkoptak a kuplungtárcsák és nem tapadnak megfelelően.

Figyeljünk a szagra

Pont az ellenkezője is előfordulhat, azaz hogy csak nagy nehézségek árán tudjuk lenyomni a pedált. Ebben az esetben elkerülhetetlen a kuplung bowden cseréje. Ha induláskor büdös, égett szagot érzünk, vagy erős gázadás hatására sem gyorsul az autónk és már egy kisebb dombra történő felmenetel is csak nagy nehézségek árán kivitelezhető, cserélni kell a tárcsákat, mivel azok a jelekből ítélve teljesen elkoptak. A kuplungszerkezet meghibásodására kell gondolnunk, ha váltás közben recsegő hangot tapasztalunk, esetleg zörgő zajt hallunk a kuplungpedál lenyomása során. Ilyenkor valószínűleg cserélni kell a hibás alkatrészt, bár szerencsés esetben megúszhatjuk egy egyszerű holtjátékállítással, ami természetesen jóval kisebb anyagi ráfordítást igényel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata