Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A hely, ahol több a baktérium, mint egy nyilvános vécében

Baktériumok

Autót takarítani úri huncutság ott, ahol kevés a szabadidő – sokan akkor esnek neki, amikor már egyedül is szégyellnek beleülni. Évről évre felröppen a hír, hogy ezt nagyon rosszul teszik – mutatjuk, mi minden tenyészhet egy autóban!

Az étel, ital remek táptalaj

A kilincs. A számítógép billentyűzete. A mobiltelefon. A kapaszkodó a villamoson. Ezek valószínűleg rajta lennének a listán, amit egy átlagember fejben összeállít a világ legkoszosabb felületeiről. A nyilvános vécé felmosórongya már olyan kategóriája a szennyezettségnek, ami az embernek eszébe sem jut magától. Évekkel ezelőtt röppent fel először a hír: egy személyautóban több baktérium tenyészhet, mint azon a bizonyos felmosórongyon. Legalábbis erre jutottak a British University of Nottingham mikrobiológusai, amikor 2016-ban a személyautók higiéniai állapotával kapcsolatban végeztek kutatást. Utánajártunk, mi mindennel utazunk nap, mint nap együtt – magunk is meglepődtünk az eredményen. Gondolta volna például, hogy tömegével tenyészhet baktérium az Ön autójában, és ehhez nem kell trágyát szállítani? Átlagban négyzetcentiméterenként akár 700 darab is élhet autónkban. Hatodennyit lelünk a nyilvános vécék ülőkéjén vagy a mobiltelefonokon, de kevesebbet, 500 körüli baktériumszámot találtak az összehasonlítás alapjául szolgáló felmosórongyokon.

A baktériumokat is etetjük

Ahogy nyilván már kitalálták, a legnagyobb baktérium-gyűjtőpont a sokat fogdosott kormánykerék – bár mi a padlóról sem ennénk – és a klímaberendezés. Utóbbiról mindenkinek eszébe jut a legionella baktérium, amely életveszélyes állapotba is juttathatja a fertőzöttet: a klímaberendezésben gombák is előszeretettel megtelepednek. Ezért is ajánlják, hogy évente cseréljük benne a szűrőt, illetve végeztessünk autóklíma tisztítást. Hanem ez még mind semmi ahhoz képest, mi mindent hurcolhatnak be az utasok. Hacsak nincs bokáig érő sár, kevés embernek jut eszébe cipőt takarítani autóba szállás előtt, így ami az utca porában, sarában a cipőre rátapad, az az autóban is megtelepszik. Az utas megéhezik, megszomjazik, a leszórt morzsákkal pedig tudtán kívül penészgombákat és baktériumokat is „etet”. Kerülhet az autóba kutya- és macskaszőr, székletmaradvány a cipőkön, és megannyi olyan dolog, aminek egy baktérium kimondottan örül. A teljesség igénye nélkül eláruljuk, hogy a rettegett legionellán kívül staphylococcusok, E.coli Bacillus cereus is gazdagíthatja autónk élővilágát. Utóbbi neve annyira nem ismert, mint az E.Coli vagy a legionella, de higgyék el, nem szeretnének megismerkedni vele: ételmérgezéshez hasonló tüneteket okoz a fertőzés.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!