Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A hely, ahol több a baktérium, mint egy nyilvános vécében

Baktériumok

Autót takarítani úri huncutság ott, ahol kevés a szabadidő – sokan akkor esnek neki, amikor már egyedül is szégyellnek beleülni. Évről évre felröppen a hír, hogy ezt nagyon rosszul teszik – mutatjuk, mi minden tenyészhet egy autóban!

Az étel, ital remek táptalaj

A kilincs. A számítógép billentyűzete. A mobiltelefon. A kapaszkodó a villamoson. Ezek valószínűleg rajta lennének a listán, amit egy átlagember fejben összeállít a világ legkoszosabb felületeiről. A nyilvános vécé felmosórongya már olyan kategóriája a szennyezettségnek, ami az embernek eszébe sem jut magától. Évekkel ezelőtt röppent fel először a hír: egy személyautóban több baktérium tenyészhet, mint azon a bizonyos felmosórongyon. Legalábbis erre jutottak a British University of Nottingham mikrobiológusai, amikor 2016-ban a személyautók higiéniai állapotával kapcsolatban végeztek kutatást. Utánajártunk, mi mindennel utazunk nap, mint nap együtt – magunk is meglepődtünk az eredményen. Gondolta volna például, hogy tömegével tenyészhet baktérium az Ön autójában, és ehhez nem kell trágyát szállítani? Átlagban négyzetcentiméterenként akár 700 darab is élhet autónkban. Hatodennyit lelünk a nyilvános vécék ülőkéjén vagy a mobiltelefonokon, de kevesebbet, 500 körüli baktériumszámot találtak az összehasonlítás alapjául szolgáló felmosórongyokon.

A baktériumokat is etetjük

Ahogy nyilván már kitalálták, a legnagyobb baktérium-gyűjtőpont a sokat fogdosott kormánykerék – bár mi a padlóról sem ennénk – és a klímaberendezés. Utóbbiról mindenkinek eszébe jut a legionella baktérium, amely életveszélyes állapotba is juttathatja a fertőzöttet: a klímaberendezésben gombák is előszeretettel megtelepednek. Ezért is ajánlják, hogy évente cseréljük benne a szűrőt, illetve végeztessünk autóklíma tisztítást. Hanem ez még mind semmi ahhoz képest, mi mindent hurcolhatnak be az utasok. Hacsak nincs bokáig érő sár, kevés embernek jut eszébe cipőt takarítani autóba szállás előtt, így ami az utca porában, sarában a cipőre rátapad, az az autóban is megtelepszik. Az utas megéhezik, megszomjazik, a leszórt morzsákkal pedig tudtán kívül penészgombákat és baktériumokat is „etet”. Kerülhet az autóba kutya- és macskaszőr, székletmaradvány a cipőkön, és megannyi olyan dolog, aminek egy baktérium kimondottan örül. A teljesség igénye nélkül eláruljuk, hogy a rettegett legionellán kívül staphylococcusok, E.coli Bacillus cereus is gazdagíthatja autónk élővilágát. Utóbbi neve annyira nem ismert, mint az E.Coli vagy a legionella, de higgyék el, nem szeretnének megismerkedni vele: ételmérgezéshez hasonló tüneteket okoz a fertőzés.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata