Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A fékrendszer meghibásodása

A jó állapotban lévő fékrendszer, az összes jármű számára az egyik legfontosabb tényező. Ez az alkatrész nem olyan, mint például a szervokormány, a szivattyúk, vagy a turbófeltöltők, minden körülmények közt tökéletesen kell reagálnia. Meghibásodását, illetve kopását, mindenképp, rövid időn belül kezelni kell.

A fékek hibájának jelei

A fékrendszer meghibásodása számos jelenséggel járhat együtt, bár a legtöbb ember ezekre nem szentel semmilyen figyelmet, viszont ez felett semmiképp sem szabad elsiklani. Először is nézzük meg, mik lehetnek azok a jelek, melyek a fékek meghibásodását mutatják. Vannak olyan figyelmeztetések, melyeket észre sem veszünk, pedig ezek is jelenthetnek problémát. Az egyik ilyen jel, amikor a kormánykerék fékezés közben elkezd rázkódni. Ez a fékhibák közül a leggyakoribb, a fékrendszer lemezeinek deformálódását jelenti, ami veszélyes lehet, mivel a lassulás egyenetlenné válik, és a kocsi irányítása is nehézkesebbnek bizonyul. Ha a problémát még a kezdetekben megoldjuk, akkor még a fékrugók forgathatóak (csiszolhatóak), viszont ha ezt a gondot figyelmen kívül hagyjuk, akkor a rotorok annyira el fognak torzulni, hogy akár teljesen tönkre is mehetnek.

A fékrendszer épségének fontossága

A fékek nem megfelelő működés, olyan probléma, amit csak a vezető észlel, az utasai nem. Az elhasználódás legtöbbször azért történik, mert a fékek hosszú ideje, erős terhelésnek és állandó használatnak vannak kitéve. A fék hibájáért sokszor a fékfolyadék is hibás, mivel ez felmelegszik és ez által nem képes ellátni a feladatát. Ilyenkor gyakran hallhatunk furcsa hangokat fékezés közben, ami a fékbetétekből származik. Ha a fék bármiféle hangot ad ki, abban az esetben a legjobb rövid időn belül ellenőriztetni az egész fékrendszert, így elkerülhetjük a nagyobb gondok kialakulását. A furcsa hangok felhívhatják a figyelmét a jármű tulajdonosának arra, hogy a fékek már elhasználódtak, új fékbetétek vásárlására és cseréjére van szükség. Ezt a problémát nem szabad halogatni, hisz a fékrendszer épsége nagyon fontos, mivel ezzel tudjuk lelassítani autónkat, ezek segítségével képes megállni a kereszteződésnél, vagy a célállomásnál, és még a balesetek elkerülése is lehetetlen lenne nélkülük. A rossz fékrendszerrel, a mi és utasaink épségét is kockáztatjuk. A fékrendszer ellenőrzéséért, esetleg ennek alkatrészeinek kicseréléséért, mindenképp keressünk fel egy hozzá értő szerelőt, aki biztosan jó munkát fog végezni.