Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A differenciálmű speciális kialakításai

Kiszerelt differenciál közelről

Egy mechanikai szerkezet, amelynek feladata a nyomaték oldalirányú átvitele a kerekekre. Egyszerűen hangzik a differenciálmű működése, azonban, mint azt hamarosan láthatjuk, a gyakorlatban csak a speciális variánsok működnek tökéletesen.

Difi az alapoktól

Nem sokan tudják, mire gondol az az ember, aki a kiegyenlítőmű kifejezést használja. Differenciálműként, vagy egyszerűen „difiként” jóval ismerősebb, azonban a működését még így is kevesen tudják elmagyarázni. Nem mondható ugyanakkor bonyolultnak, hiszen feladata az, hogy a kerekekre átvigye a nyomatékot fordulatszám-különbség mellett. Hiszen egyenes úton mindegyik kerék egyformán pörög, a gond azonban kanyarodáskor jelentkezik, illetve olyan esetekben, amikor az egyik kerék tapad, a másik viszont már elpörögne – mert például sárba ragadt, vagy jégen, csúszós felületen fordul el. Az egyik oldal hajtott kereke jóval kevesebb fordulatszámot kénytelen megtenni, mint a másik oldal. Ebből kifolyólag rossz tapadás és csúszás, illetve óriási csavaró igénybevétel jelentkezhet, amely tengelytörést is eredményezhet. Ezt kiküszöbölendő van nagy szükség a differenciálműre. Alapesetben tengelyek és fogaskerekek együttműködéséről van szó, amely azonban a technológia fejlődésével és az elvárásokkal szembeállítva, egyes autótípusok esetén különbözőképp oldottak meg a gyártók. Összkerék-meghajtás, magas fordulatszám, illetve a sebességváltók közötti különbségek hívták életre őket, ezeket hívjuk a differenciálmű speciális változatainak.

A zártól az aszimmetriáig

A differenciálzár egy szükség esetén kézzel kapcsolható rendszer, amely a féltengelyek közötti forgáskülönbséget hivatott kiküszöbölni, általában csúszó bordákkal. Teljes mértékben egy másik felépítést jelent a növelt belső súrlódású difi, amelynél a két oldal között egy rugóval előfeszített tengelykapcsoló található. Egyenes haladáskor ez nem terheli a tengelyt, kanyarban igen, de normál körülmények között nem koptat és nem melegszik túl. Az aszimmetrikus differenciálmű esetében speciális napkerekeket építenek be, amelyeket a bolygókerekekkel kötnek össze. Osztómű névvel is illetik ezt a típust, hiszen az arányos nyomatékelosztást szolgálja. Az összes speciális változat közül az önzáró differenciálmű a legösszetettebb, amelynél bordázott tárcsák közötti kapcsolóelemek viszik át a nyomatékot. Leginkább négykerék-meghajtású autók esetében használatos, ahol a kialakítás miatt (két tengely, vagy dupla kerekek, például a tehergépjárműveknél) szükség lehet a nem egyforma nyomatékelosztására.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata