Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Visszafordíthatatlannak tűnik az elektromos autók térhódítása

Volvo plug-in hibrid autó

Hazánkban évről évre látható az elektromos és plug-in hibrid meghajtású autók térhódítása, míg például Norvégiában március hónapban 100 eladott kocsiból már 58 volt tisztán elektromos. Visszafordíthatatlanul ebbe az irányba halad a piac.

Egyre sűrűbben látni zöld rendszámos kocsikat

Valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést, de továbbra is csalhatatlan jelek utalnak arra, hogy az elektromos autózásé a jövő – hazánkban és Európában biztosan. Kezdjük egy hazai adattal, hiszen minket mégiscsak az érint leginkább: a friss mérések is megállapították, hogy a folyamatosan bővülő magyar autópiac legszembetűnőbb jelensége az elektromos és plug-in hibrid meghajtású autók térhódítása. Nem kell ehhez messzire menni: a nagyvárosokban egyre nehezebb úgy eljutni a munkahelyünkre, vagy mondjuk bevásárolni, hogy az ember ne fusson bele egy zöld rendszámos kocsiba. Ez ugyebár az elektromos meghajtás egyezményes jelzése. A különböző autómárkák sorra jelentik be elektromos modelljeiket, ez volt a márciusi Genfi Autószalon egyik legfőbb témája, de például április elsején a BMW is azzal viccelődött – vagyis véresen komolyan állították, és csak később jelentették be a tréfát… –, hogy kifejlesztették a holdfény erejével éjszaka is tölthető elektromos kocsikat. Szóval minden jel arra irányul, hogy a magyar utakon is folyamatosan nő majd a zöld rendszámok aránya, amely a környezetvédelem szempontjából is jelentős előrelépés.

2025-ben lesz a totális norvég átállás

Európában ugyanez a helyzet, a „legdurvábban” a norvégoknál látszik a folyamat visszafordíthatatlansága. Egyetlen adattal elég ezt szemléltetni: a márciusban eladott új autók között 58 százalék volt tisztán elektromos meghajtású. Ez még náluk is rekord, pedig évek óta a norvégok az élharcosai ennek a fejlődésnek. 2018-ban például 31,2 százalékkal nőtt az eladott elektromos autók aránya – egyetlen év alatt ez elképesztő szám. Persze nagyon nincs is választásuk a derék északiaknak, hacsak nem akarnak széllel szemben próbálkozni. Kiváló ösztönző rendszer működik az országban, több adó- és díjkedvezmény is jár azoknak, akik ezt a közlekedési módot választják. A leginkább csalogató példa az autópályadíj alóli mentesség és az ingyenes parkolási lehetőség bárhol, bármikor. A végcél Norvégiában a teljes elektromosság, azaz hogy 2025-től már egyetlen benzines vagy dízel meghajtású új autót se lehessen eladni náluk. Ettől mi, magyarok még messze vagyunk, de ahogy nő a töltőpontok száma, és ahogy beépül a köztudatba ez a lehetőség, új válik egyre népszerűbbé az elektromos autózás.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.