Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Vegye komolyan, ha elkopik a fék

Elkopott fékbetét

Az autó egyik legfontosabb része a fékrendszer – ha felmondja a szolgálatot, lehet, meg sem állunk a kórházig. Nagyon oda kell figyelni a működésére, mert csúnya meglepetéseket okozhat.

Megadja a gyártó, meddig kophatnak az alkatrészek

A nyár nem a fékrendszer kedvenc időszaka. A fékfolyadéknak nem tesz jót az extrém meleg – gázbuborékok keletkeznek benne, emiatt romlanak a kenési tulajdonságok. Ugyanígy hat a fékolajra az erős fékezés is a meredek hegyi lejtőkön. Ebből kifolyólag a fék is gyorsabban kopik, használódik el. Ráadásul egy családi nyaralás olyan terheket ró az autóra, amik megint csak rövidítik a fék élettartamát. Csomagokkal megrakodva, tetőcsomagtartóval vagy utánfutóval indulunk neki az útnak, és a féknek a plusz súly plusz terhelést jelent. Ha pedig a fék elkopik, gyengül a fékerő, és éles helyzetben az utakon ez komoly balesethez is vezethet. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mint minden alkatrésznél, a fékeknél is megadja a gyártó, milyen gyakran, azaz hány megtett kilométer után kell fékbetétet, tárcsát cserélni. A féktárcsa a tárcsás fékeknél akár 80-100 ezer kilométert is kibír, a fékbetét ennek a felét. A dobfékes rendszereknél ez lehet akár 100-150 ezer kilométer is. A gyártók minimum vastagságot is megadnak a féktárcsákra, betétekre: utóbbi 3 mm vastagságig tudja a feladatát maradéktalanul ellátni. Ha a kopás ennél nagyobb, akkor is cserélni kell az alkatrészeket, ha még nem értük el a megadott kilométerszámot.

Az autó jeleket ad, csak értelmeznünk kell azokat

Alapvető tehát, hogy nem indulunk el kétévesnél öregebb fékolajjal – főleg hőségben –, illetve a megengedettnél jobban elkopott alkatrészekkel. Az autó azonban jeleket is ad, hogy ha megérett a cserére a fék valamely alkatrésze. Ilyen például, ha az autó félrehúz fékezésnél, vagy a csúnya csikorgó, nyikorgó hang, ami leggyakrabban attól keletkezik, hogy elkoptak a fékbetétek. Általában az akusztikus kopásjelző adhat ki ilyen hangot, ami a cserére figyelmeztet, de lehet persze más baj is – például az, hogy megsérült a betétlemez. Vegye a szerviz felé az irányt fékjavítás céljából akkor is, ha túl könnyű, vagy túl nehéz lenyomni a pedált a kívánt hatás eléréséhez. Furcsa, reszelős hang jelzi azt is, ha rozsda kezdte el megenni a féktárcsát. Az első pár nagyobb fékezés leviheti a rozsdát, de ha nem így történik, ajánlott cserélni a tárcsát. A legújabb autókban persze már jelez az elektronika, hibaüzenet formájában, ha teendőnk van a fékrendszerrel – ettől függetlenül nem árt, ha tudjuk, milyen hiba mire utal. Fontos az is, hogy megbízható autószervizben szereltessük a fékeket – a használt, kopott, rosszul beszerelt fékbetét a féktárcsát is tönkreteheti, és az autó fékezésnél irányíthatatlanná válhat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata