Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Vegye komolyan, ha elkopik a fék

Elkopott fékbetét

Az autó egyik legfontosabb része a fékrendszer – ha felmondja a szolgálatot, lehet, meg sem állunk a kórházig. Nagyon oda kell figyelni a működésére, mert csúnya meglepetéseket okozhat.

Megadja a gyártó, meddig kophatnak az alkatrészek

A nyár nem a fékrendszer kedvenc időszaka. A fékfolyadéknak nem tesz jót az extrém meleg – gázbuborékok keletkeznek benne, emiatt romlanak a kenési tulajdonságok. Ugyanígy hat a fékolajra az erős fékezés is a meredek hegyi lejtőkön. Ebből kifolyólag a fék is gyorsabban kopik, használódik el. Ráadásul egy családi nyaralás olyan terheket ró az autóra, amik megint csak rövidítik a fék élettartamát. Csomagokkal megrakodva, tetőcsomagtartóval vagy utánfutóval indulunk neki az útnak, és a féknek a plusz súly plusz terhelést jelent. Ha pedig a fék elkopik, gyengül a fékerő, és éles helyzetben az utakon ez komoly balesethez is vezethet. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mint minden alkatrésznél, a fékeknél is megadja a gyártó, milyen gyakran, azaz hány megtett kilométer után kell fékbetétet, tárcsát cserélni. A féktárcsa a tárcsás fékeknél akár 80-100 ezer kilométert is kibír, a fékbetét ennek a felét. A dobfékes rendszereknél ez lehet akár 100-150 ezer kilométer is. A gyártók minimum vastagságot is megadnak a féktárcsákra, betétekre: utóbbi 3 mm vastagságig tudja a feladatát maradéktalanul ellátni. Ha a kopás ennél nagyobb, akkor is cserélni kell az alkatrészeket, ha még nem értük el a megadott kilométerszámot.

Az autó jeleket ad, csak értelmeznünk kell azokat

Alapvető tehát, hogy nem indulunk el kétévesnél öregebb fékolajjal – főleg hőségben –, illetve a megengedettnél jobban elkopott alkatrészekkel. Az autó azonban jeleket is ad, hogy ha megérett a cserére a fék valamely alkatrésze. Ilyen például, ha az autó félrehúz fékezésnél, vagy a csúnya csikorgó, nyikorgó hang, ami leggyakrabban attól keletkezik, hogy elkoptak a fékbetétek. Általában az akusztikus kopásjelző adhat ki ilyen hangot, ami a cserére figyelmeztet, de lehet persze más baj is – például az, hogy megsérült a betétlemez. Vegye a szerviz felé az irányt fékjavítás céljából akkor is, ha túl könnyű, vagy túl nehéz lenyomni a pedált a kívánt hatás eléréséhez. Furcsa, reszelős hang jelzi azt is, ha rozsda kezdte el megenni a féktárcsát. Az első pár nagyobb fékezés leviheti a rozsdát, de ha nem így történik, ajánlott cserélni a tárcsát. A legújabb autókban persze már jelez az elektronika, hibaüzenet formájában, ha teendőnk van a fékrendszerrel – ettől függetlenül nem árt, ha tudjuk, milyen hiba mire utal. Fontos az is, hogy megbízható autószervizben szereltessük a fékeket – a használt, kopott, rosszul beszerelt fékbetét a féktárcsát is tönkreteheti, és az autó fékezésnél irányíthatatlanná válhat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson