Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Többet fogyaszt az autó, mint a katalógus szerint? A hiba a mérésben van!

A legtöbb autós, ha a fogyasztásról van szó, már szinte nem is hisz a katalógusok adatainak, hiszen köztudott, hogy ezeket az autógyárak manipulálják. Erre a hatóságok is felfigyeltek, így 2018 szeptemberétől bevezettek egy új, egyetemes számítási módszert, a WLTP-t. Az új előírás szerinti elvégzett vizsgálati adatok már jóval közelebb állnak az autók valós fogyasztásához.

A régi rendszert könnyű volt kijátszani

A kilencvenes évek óta használt NEDC – New European Driving Cycle – rendszer elavultságát szinte mindegyik autógyártó kihasználta. A fő probléma az volt, hogy a régi rendszerben azonos sebességváltási pontokat alkalmaztak minden autónál, tehát nem számított az autó motorjának hengerűrtartalma és teljesítménye; nem vették figyelembe az eltérő műszaki paraméterű járművek sajátosságait. Szintén probléma volt, hogy a NEDC szerinti méréseket egyetlen tizenegy kilométeres tesztút megtételével végezték el, melynél az átlagsebesség 34, a maximális sebesség pedig 120 kilométer/óra volt. Könnyű volt így a valósnál akár harminc – ötven százalékkal kisebb fogyasztást elérni, hiszen ügyes szoftveres programozással előre felkészülhettek a megmérettetésre. A régi mérési rendszer – hiába frissítették az évek során többször – nem alkalmazkodott a modern vezetési körülményekhez, ezért teljesen alkalmatlanná vált a valós fogyasztási adatok megállapítására.

Az új rendszer életszerűbb

A WLTP – Worlwide Harmonised Lightweight Test Procedure – nem csupán az előbb felsorolt tényezőket veszi figyelembe. Dinamikus mérési ciklusban vizsgálják az autókat, a teszt során az átlagsebességet 46,5 kilométer / órára, a legnagyobb sebességet 131kilométer / órára emelték. Mivel az elmúlt évtizedekben a nagyvárosokban megnőtt a forgalom, így az új szabvány sokkal több városi araszolást mér, mint az előző. A fix sebességváltási pontok helyett a gépjárművek tömegét és teljesítményét figyelembe véve határozzák meg a váltási pontokat, így minden egyes autónál az egyedi paraméterek alakítják a fogyasztást. Minden típusnál figyelembe veszik a rendelhető extrák jelentette fogyasztási eltéréseket is. A kapott értékeket egy tól-ig határtartományba illesztik, így azt is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a nagyobb felszereltséggel járó többletfogyasztás hogyan alakul az egyes típusoknál. Mi, autóvásárlók mindenképpen nyerünk az új rendszer kötelezővé tételével, hiszen végre a valósághoz – legalább minimálisan – közelítő adatokat láthatunk ezentúl az autók prospektusaiban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata