Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Típushibák a Skoda Fabia különböző generációiban

Kék Skoda Fabia orra

Habár már három generációja is van a Skoda Fabiának, ennek ellenére még az első változatnak is töretlen a népszerűsége a piacon.

Az első generáció berobbanása

Anno nagy durranásnak számított az újonnan piacra vezetett Skoda Fabia, melynek első generációjába is már rendkívül kényelmes, tágas utasteret szereltek a 3,96 méteres hosszúságához viszonyítva. Akkorának, hogy már az első generációból majdnem 2 millió példányt gyártottak (beleértve a lépcsőshátú és kombi modelleket is). Nem csak a vásárlók, de a gyártó szempontjából is sikeres választás volt, hiszen gyártása költséghatékony volt, mivel a mechanikus alkatrészeinek zömét a Volkswagenekben is fel lehetett használni. A közös platformon való gyártást azóta csak még tovább erősítették. Egy dolog van viszont, mely teljesen egyedi, nem lehet a Volkswagenekkel társítani: ezek az 1.0-ás és 1.4-es MPI motorok. Ezek a Skoda saját fejlesztésű 1.3-as motorjának utódjai. Nem csak ezek a típusok kaphatóak az első generáció palettáján, volt dízel változat, valamint az MPI-vel jelölt nyolcszelepes motorokon túl ott vannak még a 12 és 16 szelepes Fabiák egyaránt. Mi utóbbiakat ajánljuk inkább, ugyanis az 1.0-ás túl lusta, míg az 1.4-es már jóval dinamikusabb 16 szelepes változatban. 2004-ben ráncfelvarráson esett át az első generáció, minimálisan áttervezték a lökhárítókat, fényszórókat, kormányt, illetve kicsit jobban átszabták a felszereltségi listát is. Az RS modellt ekkor már csak 1.9 literes PD TDI dízelmotorral árulták.

A mai napig rengeteg I-es Fabia kapható a használtautó-piacon, a hasznaltauto.hu-n jelenleg is majdnem 500 példányból lehet válogatni. Ami a motorválasztékot illeti, a benzinesek uralják a piacot 1.2-es és 1.4-es változatban, az 1.0-ásokból szerencsére kevés van. A dízeleknél az 1.4 és 1.9 literes motorok jellemzőek a piacon. Az első generáció árpalettája széles skálán mozog, lehet már 500 000 forint alatt is kapni, de a megkímélt, kevés kilométeresekért akár 1 500 000 forintot is kérnek. Alapvetően megbízható kocsinak számít az I-es Fabia, de azért ennek is akadnak típushibái: a gyújtótrafó, elektromos ablakemelő szerkezet, szervó elektronika, üzemanyagszivattyú-relé meghibásodás, valamint egyéb elektronikai jellegű hibák is jelentkezhetnek.

A második generációban változott a motorpaletta

A második generációt 2007-ben, a genfi autószalonon tárták a nagyközönség elé. Valamelyest nagyobbra szabták, mint elődeit, ám már nem készült belőle lépcsőshátú változat. A kombi Fabia csomagtartója immár 480 literesre növekedett. Ami a motorválasztékot illeti, a már megszokott háromhengeres opciók mellett választékba kerültek az 1.6-os benzines, négyhengeres motorok is 105 lóerővel. Ez a változat kapott egy hatfokozatú automata sebességváltót is az Aisin jóvoltából. A dízelmotorok választékát változatlanul az 1.4 és 1.9 PD TDI motorok alkotják a második Fabia generációban. Sokak nem tetszésére az RS modelleket immár beszüntették, egészen a 2010-es modelfrissítésig, amikor is már benzines változatban is lett RS. A vérfrissítés magával hozott egy új, 1.2-es TSI turbófeltöltésű benzinmotort is. A második generációs Fabiákból kb. fele annyi található a magyar használtautó piacon, mint az elsőkből, és azoknak is zöme 1.2 literes, valamint 1.4 literes benzinmotorú. Vételáruk nem igazán megy 1,5 millió forint alá, viszont 2,5 millió forint fölé sem. Típushibákból is szerencsére kevesebb van, mint a Fabia I-nél: ilyenek a hamarabb megnyúló 1.2-es HTP motor vezérműlánc, a DSG váltó meghibásodása, érzékeny, törékeny utastéri műanyagok, gyengébb lengéscsillapítók, hátsó ajtó teleszkópok, kevesebbet bíró ablaktörlő motor.

Szűkebb motorpaletta a harmadik generációban

A Fabia harmadik generációja 2014 végén debütált, és viszonylag gyorsan, 2018-ban már túl is volt az első ráncfelvarráson. Kijelenthetjük, hogy a kisautók kategóriájában azóta is töretlenül az élmezőnyben van mind minőség, mind kedvelhetőség szempontjából. A motorválaszték ugyan kisebb, mint a korábbiaknál, ám így sem lehet okunk panaszra: kétféle háromhengeres, 1.0-ás benzinmotorral (egy szívó, és egy turbó), valamint 1.4 literes dízelmotorral kapható. Még viszonylag újnak számít a ráncfelvarrott utolsó generáció, így nem túl sok autószerviz tapasztalat van még róla, ám az eddigiek alapján elmondható, hogy a kopó alkatrészek cseréjén, az egyébként is javasolt időszakos szervizen kívül nem igazán kell rájuk költeni vásárlás után.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata