Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Szükség van-e rá a lengéscsillapító-csere után?

piros lengéscsillapító

Az autó úttesten tartásában elévülhetetlen szerepe van a lengéscsillapítónak. Felveszi a kocsi mozgási energiáját, amelyet hőenergiává alakít. Ezáltal elnyelik a rezgéseket, tulajdonképpen az úthoz nyomják a kocsit. Nélkülük a komfortérzetünk jelentősen csorbulna, ráadásul a kocsi egy-egy egyenetlenség miatt kevésbé érintkezne az úttesttel. Ez pedig balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Az alkatrész idővel elhasználódik, emiatt pedig cserélni kell. De át kell-e vizsgálni a futóművet is, ha felújítjuk a lengéscsillapítót?

A lengéscsillapító jelentősége

Az autó a gumiabroncsokon keresztül érintkezik az úttesttel. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni, ezt a kapcsolódást minél nagyobb mértékben fenn kell tartani. Ezért nagyon fontos a lengéscsillapító tökéletes működése. Ha irányt szeretnénk változtatni, vagy lassítani szeretnénk az autóval, azt csak abban az esetben tehetjük meg, ha a kerekek a talajjal érintkeznek. Ha ez megszűnik a lengéscsillapító elhasználódása, vagy sérülése miatt, akár csak tizedmásodpercekre is, akkor nagymértékben megnőhet a fékút, vagy elvéthetjük a következő kanyart. Ezek a helyzetek pedig nyilvánvalóan baleset bekövetkezésének lehetőségét hordozzák magukban. Emiatt érdemes minimum az éves nagyszerviz alkalmával, vagy nagyjából húszezer kilométerenként ellenőriztetni az alkatrészt. Ha problémát találunk, akkor pedig haladéktalanul meg kell oldanunk. A lengéscsillapító több alkatrészből tevődik össze, a három fő része a dugattyú, a henger és a szelepek. Bárhol is keletkezik a hiba, érdemes az egész alkatrészt lecserélni, javítani csak ritkán lehet. A csere ráadásul párban ajánlott, az egy tengelyen lévő lengéscsillapítókat egyszerre szokás leváltani. Az alkatrészek nem egyenletes kopása miatt így szavatolható, hogy az új elem tökéletesen ellássa a feladatát.

Fontos a futómű beállítása

A futómű bármely elemének cseréjekor mindig kötelező annak ellenőrzése is. A futómű ugyanis mindig az éppen használatos alkatrészekhez van beállítva. Ha egy elemet megváltoztatunk, akkor a beállítás is megváltozhat. A futómű állapotvizsgálata azért fontos, mert ellenkező esetben az autónk nem működik optimálisan. Sokkal könnyebben kophatnak, elhasználódhatnak az abroncsok, egyenetlen lehet az úttartás kanyarodáskor vagy lassításkor. Megnőhet a fékút vagy húzhat az autó valamelyik irányba. Hosszú távon ezek a jelenségek csak egyre rosszabbak lehetnek, amelyek egyre inkább balesetveszélyes helyzeteket teremthetnek. Ezeket azonban könnyen megelőzhetjük, ha nem vagyunk restek bizonyos időközönként leellenőriztetni, majd szükség esetén beállíttatni a futóművet. Tegyük ezt minden nagyobb szerviz alkalmával, de abban az esetben is, ha lecseréltetjük az abroncsokat az évszaknak megfelelő gumikra. Értelemszerűen akkor is, ha a fentebb felsorolt problémák bármelyikét tapasztaljuk vezetés közben, és természetesen olyankor is, ha a futóműhöz bármilyen módon csatlakozó alkatrészt kell kicserélnünk. Ebbe a kategóriába tartozik a lengéscsillapító cseréje is. Mindezek miatt, ha szükséges az alkatrészt egy újjal pótolnunk, akkor kalkuláljuk be a szerelési költségbe a futómű beállításának díját is. Még mindig jobban járunk, mint abban az esetben, ha a rosszul szabályozott futómű miatt extrém módon kezd kopni bármely alkatrész. Legyünk inkább előrelátóak. Utóbbi kimenetel során ugyanis a szerelési költség a lengéscsillapító csere és a futómű beállítás többszörösére is rúghat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata