Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Skoda-múzeum Mlada Boleslavban

Vélhetően sokan hallottak már a 40 ezer fős cseh kisvárosról Mlada- Boleslavról. A legérdekesebb adatt, hogy a 40 ezer lakosból 20 ezren a Skoda gyárban dolgoznak, a gyár mellett pedig megtekinthető a cseh autógyártó történetének teljes evolúciója.

Panelházak árnyékában

A város azon része, ahol a gyár és múzeum található erősen a szocialista építészet stílusjegyeit viseli magán, amerre a szem ellát mindenhol panelházak és ipartelepek találhatóak. Ez nem meglepő, hiszen a település nagy részét maga a gyár foglalja el, ami kiterjedését tekintve egyébként nagyobb, mint például Monaco. A gyár mellett egy a modern kornak megfelelő Skoda-szalon található, ennek az árnyakéban húzódik meg az egyszerű, minden különösebb építészeti cicomát mellőző múzeum. Belépve az épületbe, hasonlóan egyszerű, bár úgy is fogalmazhatnánk, hogy célratörő kialakítás fogadja a látogatót. A szemet gyönyörködtető régiségek vélhetően helytakarékosság céljából polcszerű állványokon vannak kiállítva. Nem rossz ötlet, ám a fotózást eléggé nehezíti.

Kerékpártól autómobilig

Sokakat meglep az információ, hogy a Skoda valójában egy kerékpárgyárból nőtte ki magát. Pedig így van. Vaclav Klement egy helyi könyvesbolt tulajdonosa, egyébként a kerékpározás amatőr szerelmese, német biciklit használt, ami hamar tönkrement. Segítséget kérve írt a gyártónak, azonban elutasító választ kapott. Ekkor elhatározta, hogy saját kerékpárgyártó vállalatot hoz létre. Ebben hamar segítségére sietett egy Václav Laurin nevű mérnök, így 1895-ben elkezdődött Laurin & Klement cég működése. Érdekesség, hogy a név mai napig fennmaradt, hiszen a Skoda legjobban felszerelt típusait ezzel az elnevezéssel illetik. A technika fejlődése nem kerülte el a céget, így 1899-ben már elkészült az első motorkerékpárjuk. Innen természetesen egyenes út vezetett az automobilokig.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.