Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Nem vicc: már az önvezető kocsikra készülnek a magyar autópályákon

Önvezető Kitt

Meg kell oldani a forgalom szabályozását, biztosítani kell az autók számítástechnikai szükségleteit, ki kell dolgozni a jogrendszert – csak néhány feladat, ami az önvezető autók korának kihívásai közé tartozik. Amellett persze, hogy a kocsikat is el kell készítenie a gyártóknak. Előbbi problémákat azonban országonként kell orvosolni, és a magyar autópályákat működtető cég meg is kezdte az együttműködést ebben az ügyben.

Jön az önvezető autók forradalma

Belegondolva a hazai úthálózat néhány helyen tapasztalható állapotába, utópisztikusnak tűnhet a gondolat, hogy hamarosan sofőr nélküli, önvezető autók járják majd a magyar utakat. Pedig bekövetkezik ez a helyzet, ha nem is jövőre, de a nem olyan távoli jövőben. Ennek már jelei is vannak, ugyanis hazánk készül az innováció újdonságaira: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. bejelentette, hogy az osztrák és szlovén autópályák kezelőjével folytat együttműködést, a három ország célja a hálózatba kapcsolt, együttműködő önvezető autók megjelenésére való ráhangolódás. Nem kell ezen annyira meglepődni, hiszen ami jelenleg az elektromos autók forradalma, az hamarosan az önvezető kocsiké lesz – ahogyan előbbi verzióból már szinte minden valamire való márka rendelkezik néhány modellel, utóbbi esetben még csak a tesztelésnél tartanak. Nemrég a német Volkswagen jelentette be, hogy ne lepődjön meg senki, ha sofőr nélküli kocsit lát Hamburgban, hiszen a város egyik kilenc kilométeres útszakaszán elindult egy tesztüzem. A népszerű Golfot küldték csatasorba, a kocsi közlekedését pedig az emberi tényező helyett tizenegy lézeres szkenner, tizennégy digitális kamera, valamint különböző ultrahang- és radarszenzorok segítik.

Nem a nulláról kell építkezni

Természetesen itt még nem tart a Magyar Közút Nonprofit Zrt., de nem is nekik kell feltalálniuk az önvezető autók spanyol viaszát, csupán lehetővé kell tenniük, hogy azok használhassák a magyar sztrádákat. Ez sem kis feladat: meg kell oldani a forgalom szabályozását, biztosítani kell a számítástechnikai hátteret – az említett Golf például percenként öt gigabyte adattal dolgozik –, és meg kell teremteni hazánk jogrendszerében azt a gyakorlatot, amely lehetőséget ad ezeknek az autóknak, kamionoknak a közlekedésben való részvételhez. Nem a nulláról kell építkezni, mivel jelenleg is megosztják a felek az adatokat és a webkamerák képeit, tanulva a másiktól, egymástól. Hazánkban Zalaegerszegen már folynak tesztek önvezető autókkal, de csak próbapályán. Ezeket a teszteket hamarosan ki kell vinni a magyar utakra, hiszen csak valós élethelyzetekben lehet felkészülni a speciális szituációkra.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata