Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Nem vicc: már az önvezető kocsikra készülnek a magyar autópályákon

Önvezető Kitt

Meg kell oldani a forgalom szabályozását, biztosítani kell az autók számítástechnikai szükségleteit, ki kell dolgozni a jogrendszert – csak néhány feladat, ami az önvezető autók korának kihívásai közé tartozik. Amellett persze, hogy a kocsikat is el kell készítenie a gyártóknak. Előbbi problémákat azonban országonként kell orvosolni, és a magyar autópályákat működtető cég meg is kezdte az együttműködést ebben az ügyben.

Jön az önvezető autók forradalma

Belegondolva a hazai úthálózat néhány helyen tapasztalható állapotába, utópisztikusnak tűnhet a gondolat, hogy hamarosan sofőr nélküli, önvezető autók járják majd a magyar utakat. Pedig bekövetkezik ez a helyzet, ha nem is jövőre, de a nem olyan távoli jövőben. Ennek már jelei is vannak, ugyanis hazánk készül az innováció újdonságaira: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. bejelentette, hogy az osztrák és szlovén autópályák kezelőjével folytat együttműködést, a három ország célja a hálózatba kapcsolt, együttműködő önvezető autók megjelenésére való ráhangolódás. Nem kell ezen annyira meglepődni, hiszen ami jelenleg az elektromos autók forradalma, az hamarosan az önvezető kocsiké lesz – ahogyan előbbi verzióból már szinte minden valamire való márka rendelkezik néhány modellel, utóbbi esetben még csak a tesztelésnél tartanak. Nemrég a német Volkswagen jelentette be, hogy ne lepődjön meg senki, ha sofőr nélküli kocsit lát Hamburgban, hiszen a város egyik kilenc kilométeres útszakaszán elindult egy tesztüzem. A népszerű Golfot küldték csatasorba, a kocsi közlekedését pedig az emberi tényező helyett tizenegy lézeres szkenner, tizennégy digitális kamera, valamint különböző ultrahang- és radarszenzorok segítik.

Nem a nulláról kell építkezni

Természetesen itt még nem tart a Magyar Közút Nonprofit Zrt., de nem is nekik kell feltalálniuk az önvezető autók spanyol viaszát, csupán lehetővé kell tenniük, hogy azok használhassák a magyar sztrádákat. Ez sem kis feladat: meg kell oldani a forgalom szabályozását, biztosítani kell a számítástechnikai hátteret – az említett Golf például percenként öt gigabyte adattal dolgozik –, és meg kell teremteni hazánk jogrendszerében azt a gyakorlatot, amely lehetőséget ad ezeknek az autóknak, kamionoknak a közlekedésben való részvételhez. Nem a nulláról kell építkezni, mivel jelenleg is megosztják a felek az adatokat és a webkamerák képeit, tanulva a másiktól, egymástól. Hazánkban Zalaegerszegen már folynak tesztek önvezető autókkal, de csak próbapályán. Ezeket a teszteket hamarosan ki kell vinni a magyar utakra, hiszen csak valós élethelyzetekben lehet felkészülni a speciális szituációkra.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekke